Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Rasulullah (s.a.v.)in Kabir Hayatı Hakkındaki Hadislerin Kaynağı, Sıhhati ve Tahrici Nedir

bahakar Çevrimdışı

bahakar

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
ahi, şu hadisler gerçekten sahih midir?

“Hayatım sizin için hayırlıdır; siz bize anlatırsınız bizde size anlatırız. Ölümümde sizin için hayırlıdır; sizin amelleriniz bana arz olunur. Eğer hayır görürsem Allah’a hamd eder, şer görürsem Allah’ istiğfar ederim.”
“Bana bir Müslüman selam verdiği zaman Allah benim ruhumu bedenime iade eder ve ben o selamı alırım.”
Yaptığınız işler, mezardaki yakınlarınıza ve tanıdıkla*rına gösterilir. İşleriniz iyi ise sevinirler, iyi değilse ya Rabbi! İyi işler yapmaları için kalplerine ilham eyle, derler."Minha 1/156 dan naklen Hamza Ahmed ez-Zeyn Müsned-i Ahmed Ta’lik-i 10/532 "

Bunlar vb. hadislerin sıhhatini ve tahriciyle ilgili bilginiz varsa, ya da bunları temin edeceğimiz pdf formatında kitaplar varsa yardımcı olabilirseniz sevinirim...
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Kardeşim , rivayetlerin sahih olduğu zaten kaynaklarıyla sunulmuş.
1-
Bekr b. Abdullah (Radıyallahu anh)’tan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’den şöyle nakletmektedir:
عن بكر بن عبد الله رضى الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم
حياتي خير لكم تحدثون ويحدث لكم ، ووفاتي خير لكم تعرض أعمالكم عليَّ فما رأيت من خير حمدت الله ، وما
رأيت من شر استغفرت الله لكم
Hayatım sizin için hayırlıdır; siz bize anlatırsınız bizde size anlatırız. Ölümümde sizin için hayırlıdır; sizin amelleriniz bana arz olunur. Eğer hayır görürsem Allah’a hamd eder, şer görürsem Allah’ istiğfar ederim."
İbn Sa’d, et-Tabakât, II, 194, İbn Hâcer, Metâlibu’l-Aliye, -Hadis no: 3853, IV, 22- , Nuraddin el Heysemî, Mecmau’z-Zevâid, - Hadis no: 14250- , VIII, 594)
Hafız Ebû Zer’a elirakî, “Tarhu’t-Tesrib fi Şerhi’t-Takrib” kitabının “Cenazeler Kitabı” bölümünde “bu hadisin senedi sahihtir (ceyyid)” demektedir.
(Bazıları bu ifadelerin Iraki’nin Gazali’nin “İhya”sının hadislerini tahric ederken söyledikleriyle çeliştiğini iddia ederler. Iraki orada der ki: “Bu hadisi Bezzaz, İbni Mesud’dan rivayet etmiştir. Ravileri, Abdülmecid bin Abdulaziz bin Ebi Revvad dışında sahihtir. Muslim bu raviden rivayette bulunmuş, Ebu Muin ile Nesai onu sika kabul etmiş olsalar da birçok muhaddis onu zayıf kabul etmişlerdir.” Iraki’nin “Tahrici Ehadisi İhya” adlı eserinde söyledikleri bu kadar.
Kitabımızda naklettiğimiz ile burada nakledilenler arasında bir çelişki olduğunu zannedenler olmuştur. Burada çelişki söz konusu değildir. “Tahrici Ehadisi İhya” kitabındaki sözler Hafız Iraki’ye, “Tarhu’t-Tesrib” adlı eserdeki sözler ise onun oğlu Hafız Ebu Zer’a Iraki’ye aittir. Bu iddianın sahibi baba ile oğlun arasını ayırmamış ve iki sözün de aynı yerden çıktığını varsayarak itiraz etmiştir. Biz burada Hafız Ebu Zer’a’nın “Tarhu’t-Tesrib” adlı eserindeki sözlerine itimat ettik.
Şeyh Ebu’l-Fazl Abdullah el-Gumari amellerin Peygamberimiz’e arz olunması hususunda “Nihayetu’l-Amal fi Sıhhati ve Şerhi Hadisi Arzi’l-Amal” adlı mustakil bir risale telif etmiştir.)

Hafız Heytemi, “Mecmau’z-Zevaid” 9/24’te: “Bu hadisi Bezzaz rivayet etmiştir. Ravileri sahihtir.
Hafız Suyutui “Mucizat” ve “Hasais” adlı eserlerinde bu hadisi sahih kabul etmiştir.” Demiştir.
Buhari şarihi el-Kastallani’de aynı minvalde açıklamalar yapmış, Munavi “Feyzu’l-Kadir” 3/401’de kesin bir şekilde “hadis sahihtir” demiştir.
Zerkani Kastallani’nin “Mevahib” kitabına yazdığı şerhte, Şihab el-Hafaci’de “Şerhu’ş-Şifa” da 1/102 bu şekilde açıklamalarda bulunmuştur.
Molla Aliyyu’l-Kâri “Şifa” şerhinde 1/102’de aynı şeyleri söyleyerek: “Haris bin Ebû Usame’de “Musned” adlı eserinde sahih bir senetle bu hadisi rivayet etmiştir” diye eklemiştir.
İbni Hacer “Metalibu’l-Aliye” 4/22’de bu hadisi nakletmiştir. Bu hadis Ebû Bekir bin Abdullah el-Mazeni’den ‘mursel’ olarak rivayet edilmiştir. Hafız İsmail el-Kadı bu hadisi “Fazlu’s-Salat Ala’n-Nebi” adlı eserinde rivayet etmiştir.
Şeyh Albani dahi bu hadis için “mursel ve sahihtir” demektedir.
Hafız İbni Abdulhadi, mutaassıb ve aşırı tutumuna rağmen “es-Sarimu'l-Munki” adlı eserinde bu hadisi sahih kabul etmiştir.
Netice olarak hadis sahihtir ve senedi aleyhine konuşup tâ'n eden olmamıştır.

2- Ebû Hurayra -(radıyallâhu anh) , Allah Rasulu -(sallallahu aleyhi ve sellem)’den rivayet eder:
ما من أحد يسلم عليَّ إلا رد الله عليَّ روحي حتى أردّ عليه السلام
Bana bir Müslüman selam verdiği zaman Allah benim ruhumu bedenime iade eder ve ben o selamı alırım.”
(Ahmed ve Ebu Davud rivayet etmişlerdir. “et-Tergib ve’t-Terhib” 2/499)
Şeyh İbni Teymiyye şöyle söylemektedir: “Bu hadis Muslim’in şartlarına göre sahihtir.

3- Büyük hadis âlimi Ebu Dâvûd et-Tayâlisinin Musned'inde, Câbir'den rivâyet ettiğine göre
Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
Yaptığınız işler, mezardaki yakınlarınıza ve tanıdıklarına gösterilir. İşleriniz iyi ise sevinirler, iyi değilse ya Rabbi! İyi işler yapmaları için kalblerine ilham eyle, derler.

(Minha 1/156 dan naklen Hamza Ahmed ez-Zeyn Musned-i Ahmed Tâlik-i 10/532 ez-Zeyn hadis sahihdir diyor aynı yer)

İLGİLİ KONU :

ÖLÜYE KUR'AN (KABİR BAŞINDA) OKUNMASI


İlmi Konu - Ölüye (Kâbir Başında) Kur'an Okumak, Dua Etmek, Kâbir Ziyareti (Kitab)
 
Üst Ana Sayfa Alt