Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Resmi Mahkemede Boşanınca, Dini Nikah da Kopar mı?

M Çevrimdışı

milano

Üye
İslam-TR Üyesi
s.a

ben esımı 3 yıl once medeni kanundan bosadım yanıı resmı olarak bosandık ancak dınen bos ol demedım ara ara para yollasamda nafaka gıbı cokda gecımlerı ıcın bakdıgım soylenemez. sımdı esım baskasınla dınen evlenebılırmı sızden cevap beklıyorum

Arkadaslar konunun ozeti sudur:
ben esımle 3 yıl once mahkeme kararınla bosandık. ben oncesınde ve sonrasında ben eskı esıme bos ol yada senı su kadar talakla bosuyorum dıye bırsey demedım.. sadece resmı nıkahla bosadım. 3 yıldır da gorusmuyorum. Maddı olarak da yardımcı oluyor degılım. O kendısı calısıp kazanıyor, 2 cocugumada o bakıyor. Ben yada o, sımdı evlenmek ıcın karsı karsıya gelıp bos ol mu dememız lazım yoksa nıkahımız dusdu ve ıkımızde su an nıkahsızmıyız..

konu acıkca budur..

saygı ve sevgıler
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Mahkemeye başvurulması sonucunda, hakimin karı ve kocayı boşama kararı verirken; Erkeğin (kocanın) : "Ey Hakim, sen bizi resmen boşasan da, Ben dinen boşamıyorum, talâk vermiyorum" tarzında bir itiraz etmeden (resmi boşanmadan radı bir halde) boşanılması durumunda boşanma sahihdir, dinen boşanma da gerçekleşmiş olur.

Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur :
ثلاث جدهن جد وهزلهن جد. النكاح والطلاق والرجعة
"Üç şey vardır ki, ciddisi de ciddi şakası da ciddidir. Nikâh, talâk ve ric'î talakla boşanılan kadına yeniden dönmek"

(Tirmizî, Talak, 9, III/490; Ebû Dâvud, Talâk, 9; İbn Hacer Askalanî, Telhîsu’l-habîr, III/209; San’ânî, Subulu’s-selâm, III/175; Şevkânî, Neylu’l-evtâr, VI/278; Tehânevî, İ’lâu’s-Sunen, XI/177)

حَدَّثَنَا ابْنُ السَّرْحِ وَإِبْرَاهِيمُ بْنُ خَالِدٍ الْكَلْبِيُّ أَبُو ثَوْرٍ فِي آخَرِينَ قَالُوا حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ إِدْرِيسَ الشَّافِعِيُّ حَدَّثَنِي عَمِّي مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ شَافِعٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ السَّائِبِ عَنْ نَافِعِ بْنِ عُجَيْرِ بْنِ عَبْدِ يَزِيدَ بْنِ رُكَانَةَ أَنَّ رُكَانَةَ بْنَ عَبْدِ يَزِيدَ طَلَّقَ امْرَأَتَهُ سُهَيْمَةَ الْبَتَّةَ فَأَخْبَرَ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِذَلِكَ وَقَالَ وَاللَّهِ مَا أَرَدْتُ إِلَّا وَاحِدَةً فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَاللَّهِ مَا أَرَدْتَ إِلَّا وَاحِدَةً فَقَالَ رُكَانَةُ وَاللَّهِ مَا أَرَدْتُ إِلَّا وَاحِدَةً فَرَدَّهَا إِلَيْهِ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَطَلَّقَهَا الثَّانِيَةَ فِي زَمَانِ عُمَرَ وَالثَّالِثَةَ فِي زَمَانِ عُثْمَانَ
قَالَ أَبُو دَاوُد أَوَّلُهُ لَفْظُ إِبْرَاهِيمَ وَآخِرُهُ لَفْظُ ابْنِ السَّرْحِ
Nâfi b. Uceyr b. Abdi Yezid b. Rukâne'den rivayet olunduğuna göre,
Rukane b. Yezid, karısını bir mecliste üç defa boşamış, sonra da bundan dolayı çok üzülmüştü.
Peygamber (s.a.v.) kendisine, eşini nasıl boşadığını sorunca; “
üç defa boşadım” demiş, bir mecliste mi?, sorusuna ise “evet” cevabını vermişti.

"Peki bununla ne kasdettin?" diye sordu.
Bir (talak) kastettim" dedim.
Bunun üzerine: "Bununla bir kastettiğine dair Allah'a yemin eder misin?" dedi.

Ben de: "VAllahi bununla sadece bir talâk kastettim" dedim.
Bunun üzerine: "O halde bu senin kastettiğin şekildedir!" buyurdu ve kadını Ona geri verdi.
O ise, hanımı ikinci kere Ömer (radıyallahu anh) zamanında, üçüncü kere de Osmân (radıyallahu anh) zamanında boşadı.”
(Tirmizî, Talâk 2; Ebu Dâvud, Talâk, Bab 10, Hadis no: 2206; Ahmed b. Hanbel, Musned, I, 265)

Bu hadisi ayrıca imam Şafiî ile Dârakutnî ve Hâkim de rivayet etmişler ve Hâkim hadisin bu rivayetinin sahih olduğunu söylemiştir. Çünkü gerçekten de İmam Şafiî bu hadisi kendi ehl-i beytinden sağlam bir şekilde alıp yine sağlam bir şekilde rivayet etmiştir. Fakat imam Buhârî bu hadisin muzdarib olduğunu ifade etmiştir. İbn Abdilber de hadis ulemasının bu hadisi zayıf kabul ettiklerini söylemiştir.[Dârakutnî, Sunen, IV, 33; Hâkim, el-Mustedrak, II, 199; Dârakutnî, Sünen, IV, 33]


Çocuklarınız, İslam alimlerin genel olarak kabul ettikleri ölçüye göre 7 yaşına kadar annesinde kalabilir. Bu süre zarfında çocukların bakım masraflarını ödemeniz gerekir. Kadının başka bir erkekle evlenmesi durumunda çocuklarınızı 7 yaşından önce de alabilirsiniz.

Bu gibi tehlikeli durumlar, eşlerden birinin yurt dışına gidebilmesi ; veya sözde formalite icabı boşanarak resmi kayıtlarda dul gözükerek maddi (babadan emekli parası vb.) gelir elde edebilmek için resmi mahkeme huzurunda radı olarak boşanılması durumunda da dinen talâk / boşanma gerçekleşmiş olmaktadır. Mâlesef bu tür vakıalar Türk aile yapısında oldukça sık yaşanan hadiselerdendir. Rabbim şuur versin.
 
Üst Ana Sayfa Alt