Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Sa’d Bin Ubâde (r.a)

E Çevrimdışı

Ebu Bekir

Üye
İslam-TR Üyesi
Sa’d bin Ubâde, ikinci Akabe bîatinda Müslüman oldu. O da bu bîatte, Peygamberimizle görüşüp, kendi canlarını ve mallarını korudukları gibi Peygamberimize yardım edeceklerine söz veren Sahâbîlerdendi.



Her gün yemek gönderdi



Bu bîatte seçilen 12 temsilciden biri de Hz. Sa’d bin Ubâde’dir. Çok zengin ve cömert idi. Peygamber efendimiz Medîne-i münevvereye hicret ettiğinde, Hz. Hâlid bin Zeyd’in evinde yedi ay misâfir olmuştu. Sa’d bin Ubâde hazretleri, Peygamberimize bu misâfirliği sırasında her gün yemek göndermiştir. Hicretin ikinci yılında yapılan ve ilk gazve olan Ebvâ gazvesinde, Hz. Sa’d bin Ubâde Medîne’de vekil olarak görevlendirildi.



Peygamberimiz Bedir savaşı yapılmadan önce müsâvere heyetini topladığında, Sa’d bin Ubâde hazretleri de bu heyette bulunmuştur. Bedir ve Uhud savaşlarına katılmıştır. Uhud savaşında Peygamberimiz Hazrec kabîlesinin sancağını Sa’d bin Ubâde hazretlerine vermiştir. Bu savaşta düşman karşısı da büyük bir sebatla savaşmıştır.



Müreysi gazâsında ensârın sancağı onun tarafından taşınmıştır. 627 yılında vuku bulan Gared gazvesinde, orduya erzak olarak on deve yükü hurma vermiştir. Onun bu hizmeti üzerine Peygamberimiz, “Allahım Sa’d’a ve Sa’d ailesine rahmet eyle!” diyerek duâ etti ve buyurdu ki:



- Sa’d bin Ubâde ne iyi kimsedir.



Hazrec kabîlesinden olanlar da dediler ki:



- Yâ Resûlallah! Sa’d bin Ubâde aramızda büyüğümüzdür. Babası da öyle idi.



Kuraklık ve kıtlık yıllarında halkı doyururlar, yolda kalanlara da yardım ederlerdi. Misâfirleri ağırlarlar, musibet ve ihtiyaç zamanlarında yardım yaparlar, kabileleri yurtlarına göçürürlerdi.



Bunun üzerine Peygamberimiz buyurdu ki:



- Câhiliye devrinde en ileri olanınız, İslâmiyette de en ileridir.



Ensârın sancağını taşıdı



Hendek savaşı yapılmadan önce, Peygamberimiz istişâre için Sa’d bin Mu’âz ve Sa’d bin Ubâde’yi çağırmıştı. Bu istişâre sırasında, Peygamberimizin emirlerine uymakta en ufak bir tereddüt göstermeyeceklerini ve müşriklerle savaşmaya, canlarını fedâ etmeye hazır olduklarını belirtmişlerdir.



Bu sırada gösterdikleri sebat ve düşmanla çarpışma hususundaki kararları karşışıda, Peygamber efendimiz çok memnun olmuştur. Hendek savaşına da katılan Sa’d bin Ubâde hazretleri, bu savaşta ensârın sancağını taşımıştır.



Hendek savaşından hemen sonra yapılan Benî Kurayza gazâsında bütün orduya yiyecek vermiştir. Hudeybiye antlaşmaşında ve Bîat-i Ridvânda bulundu. Hayber gazvesindeki ordunun kumandanlarından birisi de Sa’d bin Ubâde idi. Mekke’nin fethinde de bulundu. Bu sırada sancaklardan birini de o taşıdı. Bundan sonra vuku bulan Huneyn gazvesinde Hazrec kabîlesinin sancağını taşıdı.



Sa’d bin Ubâde hazretleri, vefât edinceye kadar canıyla ve malıyla devamlı hizmette ve cihadda bulunmuştur. Medîne civarında pek çok arazisi, bağı ve bahçesi vardı. Evi, Medîne’nin kenar mahallesinde idi. Mescid-i Nebîye uzak olduğu için, orada bir mescit yaptırmıştı.



Hz. Sa’d bin Ubâde, sülâlece cömert bir âiledendi. Dedesi, “Et, yağ isteyen, Düleym’in evine gelsin” diye nida ettirir ve gelenlere et ve yağ dağıtırdı. Düleym vefât edince, oğlu Ubâde de aynı şekilde nida ettirir ve gelenlerin ihtiyaçlarını görürdü.



Su sadakası iyidir



Hz. Sa’d, dedelerinden beri sürüp gelen bu cömertliklerini, Müslüman olduktan sonra daha çok artırmıştır. “Allahım, bana cömertlik yapabileceğim mal ver” diye duâ ederdi.



Kale şeklinde bir evi vardı. Orada ikâmet ederdi. Burada hergün büyük ziyâfetler verirdi. Herkes oraya gidip, yer içerdi.



Eshâb-ı kirâm içinde Eshâb-ı Suffa denilen kimsesiz, yoksul Müslümanlardan hergün 80 kişiye yiyecek ve içecek verirdi.



Resûlullah efendimiz hicret edince de, Peygamberimize her gece et, süt ve tereyağı veya yemek gönderirdi.



Annesi vefât edince, Peygamberimize gelip dedi ki:



- Yâ Resûlallah! Annem öldü. Ona ne iyilik yapabilirim?



Peygamber efendimiz buyurdu ki:



- Su sadakası iyidir. Zîrâ sadaka vermek, Allahü teâlânın gadabını yumuşatır. İnsanı azâbdan kurtarır. Eceli gelmemiş olan hastanın şifâ bulmasına sebep olur.



Bunun üzerine Hz. Sa’d bin Ubâde Medîne’de bir kuyu açtırdı. “Sikâye-i âl-i Sa’d” adını verdiği bu su kuyusunu Müslümanların iştifadesine sundu.



Arap kabîleleri içinde ensârdan olan Evs ve Hazrec kabîlesinin İslâma çok büyük hizmetleri olmuştur. Savaşlarda çok şehit vermişlerdir. Sa’d bin Ubâde ve Sa’d bin Mu’âz bu kabîlelerin en ileri gelenlerinden idi.



Her ikisinin de İslâmiyete hizmetleri ve Müslümanlar için gösterdiği fedakârlıkları, akılları şasırtacak derecede idi. Bu uğurda feda etmedikleri hiçbir şeyleri kalmamıştı. Mallarıyla, canlarıyla hizmet ettiler. Sa’d bin Mu’âz Peygamberimiz hayatta iken şehit olmuştur.



Hizmete teşvik etmiştir



Onun vefâtından sonra, Ensâr arasında en önde gelen zat, Sa’d bin Ubâde olmuştur. O da dâimâ İslâmiyete hizmet etmiş, Medîneli Müslümanları Dîn-i İslâm için fedâkârlık ve hizmet etmeye teşvik etmiştir.



Hz. Sa’d bin Ubâde, Hz. Ebû Bekir’in halîfeliği sırasında Medîne’de ikâmet etti. Sonra Şam tarafında Havran’a gitti. Ömrünün sonuna kadar orada yaşadı. 635 senesinde orada vefât etti. Gûta kasabasında defnedildi.



Sa’d bin Ubâde hazretleri, Peygamberimizden bizzat işiterek hadis-i şerif rivâyet etmiş ve hadis-i şerif öğrenmekle meşgul olmuştur. Rivâyetleri, meşhur hadîs kitaplarından olan Kütüb-i sittenin dördünde yer almıştır.
 
A Çevrimdışı

Abdullah Yusuf

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
SA’D b. UBÂDE

Ensârın Bayraktarı
Sa’d b. Muâz anılır da onunla birlikte Sa’d b. Ubâde anılmadan olur mu hiç..?

Zira bu ikisi de Medinelilerin iki önder ulu kişisi idiler. Sa’d b. Muâz Evs kabilesinin… Sa’d b. Ubâde Hazreç kabilesinin…

Her ikisi de ilk müslümanlardandı ve Akabe Biatı’nda bulunmuş*lardı. Ve her ikisi de Resûlullah’ın etrafında sadık birer mü’min, itaatkâr birer asker olarak yaşadılar.

Fakat belki Sa’d b. Ubâde’nin bütün ensâr arasında özel bir yeri vardı. Çünkü Medineli olmasına rağmen Kureyş müşriklerinin Mekke’de müs*lümanlara reva gördükleri işkencelere maruz kalanlardan biriydi.

Kureyşlilerin yapmış oldukları işkencelerin Mekke’de oturanlara ulaş*ması gayet tabii idi. Ama aynı işkencelere Medineli bir adamın, ha*yır, bir adamın değil, büyük bir önderin maruz kalmış olması… İşte bu durum, onu Medineliler arasında özel ve seçkin bir konuma getiriyordu.

Olay şöyle cereyan etmişti. Akabe Biatı gizlice tamamlanmıştı ve ensâr Medine’ye dönmeye hazırlanıyordu. Tam bu sırada Kureyşliler, Resûlullah ile ensârın Medine’ye hicret etmek ve birlikte karanlığın ve şirkin güçlerine karşı durmak üzere anlaştıklarını haber aldılar.

Bu haber üzerine Kureyş deliye döndü ve derhal gitmekte olan ensâr kafilesini takibe koyuldu. Nihayet kafileden Sa’d b. Ubâde’yi yakaladılar. Bineğinin yuları ile ellerini boynuna bağladılar ve Mekke’ye… et*rafında toplanarak, diledikleri gibi sadistçe işkencelerde bulunacakları Mekke’ye geri götürdüler…

Bunu Sa’d b. Ubâde’ye nasıl yaptılar?

Sa’d b. Ubâde ki, Medinelilerin ileri gelenlerinden birisi olarak Kureyş’ten Medine’ye iltica etmiş olanları uzun süre himaye etmişti. Onların gelip Medine’de rahatça ticaret yapmalarına izin vermiş ve Kureyş’ten kim olursa olsun, Medine’ye gelen misafirleri iyilikle karşıla*mış, onlara izzet ve ikramda bulunmuştu.

Ellerini kollarını bağlayıp dövenler, onun kim olduğunu, kavmi ya*nındaki mertebesini bilmiyorlardı anlaşılan…

Fakat bilselerdi, bırakırlar mıydı sanıyorsunuz?

Nitekim Mekke’nin ileri gelenlerinden müslüman olanları da aynı işkencelere maruz bırakmamışlar mıydı?

Doğrusu o günlerde Kureyş çıldırmıştı. Zira câhiliye döneminin kendilerine sağladığı haksız imtiyazların yavaş yavaş hakkın balyozları altında ezilmeye doğru gittiğini gördükçe kinleniyorlar, bu kinlerini kusmak için de zulmetmekten başka bir yol bulamıyorlardı.

Yukarıda söylediğimiz gibi, müşrikler, Sa’d b. Ubâde’nin etrafını sarmışlar, bütün hınçlarını alırcasına onu dövüyorlar, zulmediyorlardı.

Hikayenin kalan kısmını bırakalım bizzat Sa’d kendisi anlatsın:

“Vallahi, artık ellerindeydim. Kureyş’ten bir grup, tepeme dikiliver*mişti. İçlerinde temiz yüzlü, beyaz ve uzun boylu birisi vardı.

Kendi kendime dedim ki: “Bunlardan birisinde hayır varsa, ancak bunda vardır.”

O adam yanıma yaklaştı, elini kaldırdı ve bana öyle bir tokat attı ki...

Kendi kendime: “Hayır, vallahi, bunların hiçbirinde hayır yok*muş..!!” dedim.

Vallahi, ellerine düşmüştüm; beni sürükleyip, çekiştirip duruyor*lardı. Bu arada içlerinden biri bana acıdı ve: “Vah sana..!! Daha önce Kureyş’ten himaye ettiğin hiç kimse yok mu?” dedi.

Ben de: “Var.” dedim. “Cübeyr b. Mut’im’in gönderdiği tüccarları himaye ediyor, Medine’de onlara zulmetmek isteyenleri engelliyordum. Ayrıca Hâris b. Harb b. Ümeyye’yi himaye etmiştim.”

Adam dedi ki: “Öyleyse onların ismini bağırarak söyle ve aranızdaki himaye anlaşmasını anlat.” Ben de dediği gibi yaptım.

Adam iki kişiye gidip, kendilerinin adlarını söyleyip, aralarındaki himayeden bahsettiği hâlde Hazreçli birisinin Mekke’de alenen dövül*düğünü haber vermiş.

Onlar da ismimi sormuşlar; adam ismimin Sa’d b. Ubâde oldu*ğunu söylemiş. Adamlar “Doğru vallahi.” demişler. Nihayet bu iki kişi gelip, beni kurtardılar.”

Sa’d daha işin başında karşılaştığı bu zulümden sonra Mekke’den derhal ayrıldı. Zira Kureyş’in savunmasız, hayra, hakka, barış ve kardeş*liğe çağıran bir topluluğa karşı ne kadar acımasız olduğunu anlamıştı.

Fakat bu zulüm ve düşmanlık onun azmini bilemişti. Bütün haya*tını Resûlullah’a, sahâbesine ve İslâm’a adadı.

Ve Resûlullah (s.a.v.) Medine’ye hicret eder… Sahâbe kendisinden önce hicret etmişti zaten.

Ve işte orada Sa’d, bütün varlığını muhacirlerin emir ve hizmetine sundu.

O fıtraten ve asaleten cömertti. Yani cömertliği yaratılıştan ve so*yundan geliyordu.

Çünkü o, câhiliye döneminde cömertliği ile meşhur Ubâde b. Düleym b. Hârise’nin oğluydu.

Sa’d’ın cömertliği ise, güçlü ve sağlam imanının belgelerinden biri olmuştur.

Onun cömertliği hakkında şu rivayet edilir:

“Sa’d’ın bütün hazinesi, Nebî (s.a.v.)’in evinde ve onun emrinde bulunurdu.”

Ve yine rivayet edilir ki:

“Ensârdan herkes evine bir, iki veya üç muhacir misafir götürür*ken, Sa’d b. Ubâde seksen kişi götürürdü.”

İşte bu yüzden Sa’d daima Rabbinden malını ve rızkını artırmasını diliyor ve şöyle diyordu:

“Allah’ım! Az bana lâyık değil; ben de aza lâyık değilim.”

İşte bu yüzden o, Resûlullah (s.a.v.)’in şu duasına lâyık ve mazhar oluyordu:

“Allah’ım! Bereket ve rahmetini Sa’d b. Ubâde’nin ailesi üzerine kıl.”

* * *

Sa’d b. Ubâde, İslâm’ın hizmetine sadece servetini koymakla kal*mamış; aynı zamanda bedensel gücünü ve yeteneklerini de ortaya koymuştur.

İyi ok atan, usta bir nişancı idi. Savaşlarda Resûlullah ile birlikte bulunan, onun uğruna kendisini her an feda etmeye hazır, tam bir mücahid fedaiydi.

İbn Abbas (r.a.) diyor ki:

“Resûlullah (s.a.v.)’in bütün savaşlarda ensâr ve muhacirlere ait olmak üzere iki sancağı bulunurdu. Muhacirlerin sancaktarı Ali b. Ebû Talip, ensârın sancaktarı ise Sa’d b. Ubâde olurdu.”

* * *

Sertlik ve katılık, bu güçlü şahsiyetin tabii bir karakteri olarak or*taya çıkıyordu…

Binaenaleyh o, hak hususunda sert ve katı idi…

Kesin olarak doğruluğuna inandığı bir konuyu ilan etme husu*sunda, dalkavukluk bilmeyen bir netlik, yılmak bilmeyen bir azim ve irade sahibi idi.

İşte bu sertlik ve katılık veya aşırılıktı ensârın bu büyük liderini kendi lehine olan durumlardan daha çok aleyhine olan durumlara sevk eden...

* * *

Örneğin Resûlullah, Mekke’nin fethi günü İslâm ordusunun bir bölüğüne onu komutan yapmıştı. O da mukaddes beldenin kapılarını görür görmez şöyle haykırmaya başladı:

“Bugün savaş ve kahramanlık günüdür.

Bugün haramların helal kılındığı gündür.”

Ömer b. Hattâb, bunu işitince derhal Resûlullah’a koştu.

“Ey Allah’ın Resûlü!.. Sa’d b. Ubâde’nin dediğine bakın. Biz, onun Kureyş içinde bir taşkınlık yapmasından korkuyoruz.”

Bunun üzerine Nebî (s.a.v.), Hz. Ali’ye, ona yetişerek sancağı ve komutayı ondan devralmasını emretti…

Şüphesiz Sa’d, Muzaffer İslâm ordusu önünde Mekke’yi boyun eğ*miş ve teslim olmuş bir hâlde görünce, Mekkelilerin bir zamanlar mü’minlere ve bizzat kendisine yağdırdıkları işkence türlerini tek tek hatırlamıştı.

Ve yine onların, bütün suçları “La ilâhe illallah” demek olan barışçı bir topluluğa karşı açmış oldukları savaşları hatırlamıştı da bu büyük fetih gününde sert tabiatı onu, Kureyşlilerle alay etmeye ve onlara teh*ditler savurmaya sevk etmişti…

* * *

Bu sertlik veya başka bir deyişle Sa’d’ın tabiatının ayrılmaz parçası olan bu aşırılık, onu “Sakif” gününde bildik tavrını göstermesine yol açmıştır.

Nitekim Resûlullah’ın vefatından hemen sonra ensârdan bir grup, halifenin ensârdan olmasını isteyerek onun etrafında toplanmıştı. Tabii ki, hilafet, ona sahip olanlar için dünyada ve âhirette büyük bir şeref ve onur demekti.

Bundan dolayı ensârdan olan o grup, bu şerefe nail olmak iste*mişti. Fakat Resûlullah (s.a.v.) son hastalığı esnasında Hz. Ebû Bekir’i namazda imam yapmıştı. Ve Ashab-ı Kiram onun bu seçiminden ve Resûlullah’ın başka bazı tavırlarla da destekler göründüğü tutumların*dan, mağarada iken ikinin ikincisi olan Hz. Ebû Bekir’in halife olması gerektiğini anlamışlardı.

Böylece Ömer b. Hattâb bu görüşü savunuyorken, Sa’d b. Ubâde de başka bir görüşü benimsiyor ve savunuyordu. Bu tutumu, onu sa*hâbenin birçoğunun kendi aleyhine döndüğü, kendisinin de onları red ve inkâr ettiği bir konuma getirmiş oluyordu.

Fakat Sa’d b. Ubâde bu durumuyla, karakter ve seciyesinin gere*ğini ortaya koymuş oluyordu. Zira yukarıda da zikretmiş olduğumuz gibi, o, kanaatinde sebât etme konusunda çok sert ve katı, onu açık*lama ve ortaya koymak konusunda da çok aşırı ve kararlı bir mizaca sahipti.

Resûlullah’ın huzurundaki tutumu da onun bu mizacına delâlet ediyor…

Huneyn savaşı müslümanların zaferi ile sonuçlanınca, Resûlullah (s.a.v.) ganimetleri paylaşmaya başladı. Bu esnada müellefe-i kulûb’tan olan kimselere ayrıcalık tanıdı. Çünkü onlar, henüz müslüman olmuş eşrâftan kimselerdi. Resûlullah (s.a.v.) mücahidlerden ihtiyaç sahiple*rine pay ayırdığı gibi, yaptığı bu özel muamele ile de nefislerine karşı müellefe-i kulûb’tan olan kimselere yardım etmeyi düşünmüştü.

İhtiyaç sahibi olmayan diğer sağlam mücahidlere gelince, onları kendi imanlarına havale edip, onlara bu ganimetlerden hiçbir şey ver*medi. Ne var ki, Resûlullah’ın hediyesi, mücerret bir hediyesi, herkesin arzu ettiği büyük bir şerefti.

Öte yandan savaşlardan elde edilen ganimetler, müslümanların geçimlerinin önemli bir bölümünü teşkil ediyordu.

Durum böyle olunca, ensâr arasında bir soru dolaşmaya başladı: Allah Resûlü, fey ve ganimetten kendilerine düşen payı niçin vermemişti acaba?

Ensârın şairi Hasan b. Sâbit şu dizeleri dile getirdi:

Resûl’e gidip ona deyin ki:

Ey bütün insanlık içinde

Mü’minlerin güvendiği en hayırlı kimse!..

Uzakta olduğu hâlde Süleym’in,

Bir kavme üstün tutulmasının hikmeti nedir?

O kavim ki barındırıp yardım ettiler hidâyet dinine

Savaş ateşi tutuştuğu zaman

Ki Allah bu yüzden onları ensâr diye isimlendirdi

Ve o kavimdi ki

Allah yolunda koştular

Felaket ve musibetlere göğüs gerdiler

Yüz çevirmeden, bıkmadan, usanmadan

Nebî (s.a.v.), sahâbeden bazılarına verip de ganimetten ensâra hiç*bir şey vermeyince, Resûlullah’a, daha önce çekmiş olduğu sıkıntıları hatırlatma ihtiyacını duymuş olmalıdır.

Ensârın lideri Sa’d b. Ubâde baktı, gördü ki, mesele kavmi arasında gizlice konuşulup duruyor… Bu durum onu rahatsız etti. Açık karakte*rinin gereği olarak derhal Resûlullah’a gitti ve şöyle dedi:

“Ey Allah’ın Resûlü!

Ensâr, ganimet mallarını bu şekilde dağıtmanızdan dolayı size karşı gönüllerinde kırgınlık duymaktadır.

Kendi kavminize verdiniz… Arap kabilelerine bol bol dağıttınız… Ama ensâra hiçbir şey vermediniz.”

Her şeyi açık olan bu insan, böylece kendi gönlünden ve ensârın içinden geçen her şeyi anlattı. Hz. Peygambere durum hakkında kesin ve emin bir tablo sundu...

Bunun üzerine Resûlullah ona sordu:

“Ey Sa’d! Bu durumda sen hangi taraftasın?”

Yani kavminin görüşü bu ise, senin görüşün nedir?

Sa’d aynı açıklıkla dedi ki:

“Tabi ki, ben de kavmimden bir ferdim.”

Bunun üzerine Resûlullah ona: “Öyleyse haydi kavmini bana topla.” dedi.

Gerçekten yaşanmış bu hikayeyi sonuna kadar izlemeye devam etmeliyiz…

Çünkü onun karşı konulmaz bir dehşeti vardır...

Sa’d kavmini, ensârı topladı.

Resûlullah onlara geldi, üzgün yüzlerini süzdü. Takdir ve anlayışla parlayan bir gülümseme ile onlara bir süre baktıktan sonra şöyle hita*betti:

“Ey ensâr topluluğu!

Sizin hakkınızda benim duyduğum dedikodunun ve sizin gönül*lerinizde bana karşı duyduğunuz kırgınlığın aslı esası nedir?

Siz dalâlet içinde iken ben size gelmedim mi? Allah Teâlâ benim vasıtamla sizi hidâyete erdirmedi mi?

Siz fakir iken Allah Teâlâ benimle sizi zenginleştirmedi mi? Sizler birbirinizin düşmanı iken Allah Teâlâ benimle kalplerinizi birleştir*medi mi?”

Şöyle cevap verdiler:

“Evet, Allah ve Resûlü’nün üzerimizdeki lütfu bundan da çoktur.”

Resûlullah devam etti:

“Bana cevap vermiyor musunuz ey ensâr topluluğu?!”

Onlar:

“Ey Allah’ın Resûlü! Size ne ile cevap verelim? Bütün minnet ve şükran Allah ve Resûlü’ne aittir.” dediler.

Bunun üzerine Resûlullah şöyle buyurdu:

“Keşke sorularıma şöyle cevap verseydiniz, daha doğru söylemiş ve tarafımdan daha da doğrulanmış olurdunuz:

“Evet, sen yalanlanmış olarak bize geldin, biz seni tasdik ettik.

Terk edilmiş ve yalnız bırakılmış olarak geldin, biz sana yardım ettik ve koruduk.

Yurdundan, yuvandan kovulmuş olarak geldin, biz seni evimize aldık, bağrımıza bastık.”

“Ey ensâr topluluğu! Değersiz dünya malını, kalplerini yumuşa*tıp müslüman olmaları için, size değil de başkalarına verdiğim için mi bana kırıldınız!... Sizin Müslümanlığınıza, güçlü imanınıza gü*vendiğim için mi..?!

Ey ensâr topluluğu! Diğer insanlar, aldıkları koyun ve develerle çekip giderken, siz Resûlullah ile birlikte yurdunuza dönüyorsunuz. Buna mı razı değilsiniz? Hayatım elinde olan Allah’a yemin ederim ki, eğer hicret olmasaydı, ben de ensârdan biri olmak isterdim...

Herkes bir vâdiye yönelse, ben ensâr vâdisine yönelirim...

Ey Allah’ım, ensâra rahmet eyle...

Ensârın çocuklarına rahmet eyle...

Çocuklarının çocuklarına da rahmet eyle...”

Bu ifadeler karşısında ensâr oracıkta, sakalları ıslanıncaya kadar hep birden hüngür hüngür ağladılar.

Yüce ve ulu Peygamberin sözleri, onların kalplerini teslimiyet, ruh*larını zenginlik ve gönüllerini de afiyetle doldurmuştu.

Sa’d b. Ubâde de onlarla birlikte olduğu hâlde:

“Biz kısmet ve pay olarak, Allah Resûlü’ne gönülden razı olduk..!!” diye haykırdılar.

* * *

Sa’d, halifeliğinin ilk günlerinde Hz. Ömer’e gitti ve aynı aşırı açıklı*ğıyla şöyle dedi:

“Dostun Ebû Bekir, bize senden daha sevimliydi. Vallahi, senin hi*mayene girmek bana zor geliyor.”

Hz. Ömer, gayet sakin bir şekilde cevap verdi:

“Komşusunun himayesinden hoşlanmayan zaten komşu değildir ve ondan uzaktır.”

Sa’d tekrar döndü ve cevap verdi:

“Ben senden daha hayırlı olanın himayesine sığınarak uzaklaşıyo*rum.”

* * *

Sa’d’ın (r.a.) bu sözleri, Emirü’l-mü’minin Ömer’e (r.a.) duyduğu kin ya da ondan hoşnutsuzluğu nedeniyle söylenmiş değildi... Zira tak*sim ve pay olarak Resûlullah’a razı olmuş bir kimse, uzun süre Resûlullah’ın takdir ve sevgisine mazhar olmuş Hz. Ömer gibi bir insa*nın halifeliğini reddedemezdi.

O sadece, Kur’ân’ın kendilerine “aralarında merhametlidirler” (Fetih, 29) diye nitelendirdiği şerefli sahâbeden biri olarak, Mü’minlerin Emiri ile ihtilafa düşmemek ve asla hoşlanmayacağı ve razı olamayacağı böyle bir anın gelip çatmasını beklememek için oradan uzaklaşmak istemişti.

* * *

Ve devesini Şam tarafına doğru sürdü…

Oraya ulaşıp Huran bölgesinde konaklar konaklamaz da eceli gelip onu buldu. Ve böylece Rahim olan Rabbinin himayesine kavuşmuş oldu.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt