Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sadece Fıtrat, Şer'i Hüküm Belirleyebilir mi?

Sayfullah at-Turki Çevrimdışı

Sayfullah at-Turki

حَسْبُنَا ٱللَّهُ وَنِعْمَ ٱلْوَكِيل
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum,

Islam nakil dinidir diyoruz ancak fitrat da bir seyin helal, haram veya küfür oldugunu belirleyebilir mi? Yani bir mevzu hakkinda nass görmeden yeni müslüman olmus biri diyorki "bu küfürdür, bu fitrat ile bilinir". Bazi tekfirciler diyorki "Tagutun tekfiri gibi meseleler fitratla bilinir, bunun icin nass görmeye gerek yok, o yüzden kim tekfir etmezse hücceti ikame etmeden de kafirdir", bu Allahin dini hakkinda ilimsiz fetva vermek olmaz mi? Akilla tekfir etmek olmaz mi? Tagutun tekfirinin sart oldugunu biliyorum, benim bilmek istedigim, bu mevzu hakkinda nass bilmeden tekfir ederek hüküm veren hakkindadir.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah;

Bütün insanlar Allah'a inanmak ve ona kulluk etmekle fıtratta sebat etmelidirler. Yoksa Allah'ın öğütlerinden yüz çevirerek, bağımsız davranarak, ayetleri yalanlayarak fıtrata aykırı düşüleceği gibi, bu sebeble Allah'ın azabına da mustahak olurlar. Çünkü fıtratı bozmak, Allah'a karşı gelmek demektir. Meselâ muşrikler, fıtrata uygun doğan hayvan (deve) yavrularının kulağını keserlerdi. Kız çocuklarını diri diri toprağa gömerlerdi. Kâbe'de Allah'a ortak koştukları birçok putlar bulundururlardı. Fıtratı inkâr etmek için kendilerine de vahiy indirilmesini veya peygamberlerin birer melek olması gerektiğini ileri sürerlerdi. Onların helâk edilmeleri de bu yüzden oldu. Hiç kimse Allah'ın insanı kul olarak yaratması kanununu değiştiremedi.

فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ
"Sen Hakka yönelerek kendini Allah'ın insanlara yaratılışta (Fıtratallah) verdiği dine ver. Zira Allah'ın yaratmasında değişme olmaz. İşte dosdoğru din budur, fakat insanların çoğu bilmezler" (Rûm, 30)
"Her çocuğu annesi fıtrat üzere dünyaya getirir. Onun bu hali konuşma çağına kadar devam eder, sonra ebeveyni onu hristiyan; yahûdi, mecûsî yapar. Eğer ana-babası müslüman iseler, çocuk da müslüman olur"
(Buhâri, Cenâiz, 79; Muslîm, Kader, 23-25; İman, 264; Ahmed b. Hanbel, Musned, II, 233, 435).

"Beş şey fıtrattandır: Sünnet olmak, kasıkları traş etmek, bıyıkları kısaltmak, tırnakları kesmek, koltuk altındaki tüyleri yolmak"
(Buhâri, Libas, 51, 63, 64; Muslim, Tahara, 49; Ebû Dâvûd, Teraccul, 16; Tirmizî, Edeb, 14)

Bana Ebû Gassan El-Mismaî ile Muhammed b. Musennâ ve Muhammed b. Beşşar b. Osman rivayet ettiler. Lâfız Ebû Gassan ile ibnu Musennâ'nındır. (Dediler ki) : Bize Muâz b. Hişam rivayet etti. (Dedi ki) : Bana babam, Katade'den, o da Mutarrif b. AbdiIIah b. Şihhîr'den, o da lyaz b. Hımar EI-Mışâvî'den naklen rivayet etti ki:
Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir gün hutbesinde şöyle buyurmuşlar :
"Dikkat edin ki, Rabbim bana öğrettiklerinden bilmediklerinizi bugün size öğretmemi emretti. (Buyurdu ki) : Bir kula verdiğim her mal helâldir. Ben kullarımın hepsini müslüman olarak yarattım. Ama onlara şeytan gelerek kendilerini dinlerinden alıp götürdüler. Benim kendilerine helâl kıldıklarını, onlara haram ettiler. Benim hakkında zelil indirmediğim bîr şeyi, bana şerik koşmalarını emrettiler. ... "
(Muslim, Cennet, Bab 13, Hadis no: 63 (2865); Ahmed b. Hanbel, Musned, IV, 162)

Fıtrata aykırı davranan, önce irkilir, sonra ya vazgeçer ya da devam eder. Onu irkilten, Allah’ın “(Nefse) isyankârlığını ilham etmesi”dir. Bu, ona yapılan uyarı; “yanlış yapıyorsun” uyarısıdır. İsyandan sonra da bir iç sıkıntısı duyar; bu da onu tevbeye teşviktir.
Takvâ, kendini kötü duruma düşmekten korumak demektir. Bu, iyi bir davranıştır. İyi davranışlar insanın içini rahatlatır. Bu da Allah’tan ona bir ilham yani “(Nefse) takvâsını ilham”dır.

Vabısa b. Mabed (r.anh) diyor ki;
Muhammed sallallahu aleyhi ve selleme gittim; “iyilikten ve günahtan sormaya mı geldin?“ dedi.
Evet, dedim.
Parmaklarını bir araya getirip göğsüne vurdu ve üç kere şöyle dedi: “Nefsine danış, kalbine danış Vabısa! İyilik, nefsin yatıştığı, kalbin yatıştığı şeydir. Günah da içe dokunan ve göğüste tereddüt doğuran şeydir. İsterse insanlar sana fetva vermiş, yaptığını uygun bulmuş olsunlar."
(Sünen-i Dârimî, Buyû', 2)

Fıtratın genel içeriğiyle ilgili yukarıdaki izahatlardan sonra sorunuza gelecek olursak ;

Islam nakil dinidir diyoruz ancak fitrat da bir seyin helal, haram veya küfür oldugunu belirleyebilir mi? Yani bir mevzu hakkinda nass görmeden yeni müslüman olmus biri diyorki "bu küfürdür, bu fitrat ile bilinir". Bazi tekfirciler diyorki "Tagutun tekfiri gibi meseleler fitratla bilinir, bunun icin nass görmeye gerek yok, o yüzden kim tekfir etmezse hücceti ikame etmeden de kafirdir", bu Allahin dini hakkinda ilimsiz fetva vermek olmaz mi? Akilla tekfir etmek olmaz mi? Tagutun tekfirinin sart oldugunu biliyorum, benim bilmek istedigim, bu mevzu hakkinda nass bilmeden tekfir ederek hüküm veren hakkindadir.
Fıtrat Allahın hukumlerini güzel görüp benimsemeye yatkın yaratılmış, Allaha isyan, şirk ve küfür içerikli yaklaşımlar ise tahrif edilmemiş fıtrat için çirkin kılınmıştır.

Her ne kadar küfür / şirk, haram işler, nefse / fıtrata çirkin gelici olarak yaratılmış olsa da, buradan yola çıkarak tekfirin engelleri hiçe sayılarak salt fıtrat baz alınarak tüm muslumanları toptan irtidata kat'i delil alarak tekfire yönelmek ehl-i sunnetin usûllerinden değildir.
Tağutun kâfirliği meselesi ise zaten nas ile sabittir. Tağut musluman olmaz. Fakat avam, cahil halk kandırılmış, ilimsiz olabilir. Bilhassa Dar'ul Harbin de etkisiyle kafasında bazı sualler, kuşkular, bulanık mevzûlar olabilir, fıtratları belli seviyelerde bozulmuş da olabilir. Bunları dikkate almadan, herkesi ilim ehli, havas sayarak kendilerinin tağut gördüklerine katılmayanları tekfir etmeleri ifraddır, aşırı gitmektir.
 
Üst Ana Sayfa Alt