Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sara Hastası ve Nefes Darlığı Olan Birinin Oruc Tutmasının Dinen İzahı Nedir?

S.Demirkıran Çevrimdışı

S.Demirkıran

لاَ تَحْزَنْ إِنَّ اللّهَ مَعَنَا
İslam-TR Üyesi
Esselamu Alaıkum
sara hastası ve nefes darlıgı olan gunde ıkı veya ıkıden fazla kere nefes acıcı ve epıleptık ılac kullanma durumu olan bırı oructan nekadar mesuldur?
Fidye mi vermelidir?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Esselamu Alaıkum
sara hastası ve nefes darlıgı olan gunde ıkı veya ıkıden fazla kere nefes acıcı ve epıleptık ılac kullanma durumu olan bırı oructan nekadar mesuldur?
Fidye mi vermelidir?
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

Kardeşim; şahsen ben hasta olanların çok çok ağır ve çok önemli ilaçların alınma saatini iftar sonrasına kaydırılamayan durumlar dışında tutmasından yanayım. Ayrıca oruç tutmanın verdiği maneviyat ve huzur; kişinin hastalık ve açlığa karşı sabrını ve oruca mukâvemetini arttıracaktır. Ayrıca sağlığı hakkında moralini güçlendirecektir.
Bahsettiğiniz hastalık hakkında da, hastanın kendisi, kendi durumunu daha uygun bilir ve kendisi karar vermelidir. Eğer doktoru oruç farizasına iman eden bir muvahhid müslüman ise görüşüne itibar edilerek oruç tutulur yahud oruca niyetlenmez, fidye verir.

Nefes darlığı için sabah ve akşam aldığı ilaçları iftar sonrası ve sahur öncesine alınabileceğini umuyorum. Oruç tutarken bilhassa yaz günlerin uzun olması sebebiyle hissedilen açlık sara / epilepsi hastalığını tetikleyebilir. Yine herkesin iradesi, fizik yapısı aynı olmayabilir. Kişi yaz günü oruç tutarken açlık sebebiyle çektiği meşakkatleri kendisi en iyi bilendir. Eğer oruç tutarken ilaç vakitlerini kaydırmalarına ve oruç sebebiyle açlığa dayanabiliyor ve hastalığını ciddi şekilde tehdit etmiyorsa orucu tutmalıdır. Eğer sağlığını tehdit ediyor, bu sebeble bayılabiliyor yahud hastalığını azdırıyor, kötüye gidiyor yahud sarası tutuyor, tutması kuvvetle ihtimal ise tutmaz, hastalığının düzelmesine erteler. Eğer hastalığının düzelmesi beklenmiyor, kalıcı bir hastalık kabul ediliyor ise orucu tutmaz fidyesini vermelidir.
 
Üst Ana Sayfa Alt