Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Satıştan Vazgeçmesi Sebebiyle Oluşan Zarar İçin Müşteriden Belli Bir Ücret Talep Edilebilir mi?

Nuayman bin Amr Çevrimdışı

Nuayman bin Amr

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum.

Bir akrabam sordu. Şirkette satış elemanı olarak çalışıyor. Ahmet diyelim. Sürekli iş yaptığı müşterileri de var. Bunlardan biri yine bir iş anlaşmasında 'şu kadar kumaş üret, ben de alıcam' diyor. Ürün kalitesi, türü falan belli. Fiyat da mesela 100 bin. Ancak mal üretilene kadar müşteri iflas ediyor ve malı alamayacak duruma geliyor.

Bu durumdan dolayı mal elde kalıyor ve Ahmet'in patronu bu malı zararına başkasına satıyor. 60 bine. Ve zarar gördüğü müşteri ile iş bağlayan Ahmet'in maaşından belli bir miktar da düşüyor. Buna da diyelim 5 bin maaş ise 2,5 bin eksik veriyor maaşı.

Şimdi Ahmet o müşteriden bu aradaki zararı talep edebilir mi? Sebep olduğu için. Ancak mal falan satmayacak. Sadece kendi maaşından düşen parayı müşteriden istiyor.

Allah razı olsun.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah;

Patronun yaptığı zulûmdur, çalışanından aldığı haraçtır.
Ticaret denilince sadece kârını düşünen kapitalist kalbler, zarar edince ya Allah'ı ya kulları suçlamaktadır. Oysa bu anlayış ve uygulama İslama uygun değildir. Velev ki satış gerçekleşseydi, çalışanına ekstradan prim verecek bile olsaydı, satışın gerçekleşmemesi durumunda zararını maaşla çalışan işçisinden çıkartarak kendisi sıfır (0) riskle ticaretine devam etmeye çalışmaktadır ki, kestiği para kendisine haramdır.

Çalışanın, işverenin kendisine yaptığı zulmun bir benzerini iflas eden eski muşterisine yapmaya çalışmasıdır ki, muşteriden zararını telafi etmeye çalışması câiz değildir. Hatta böyle kişiden alacağı bile varsa, ona muhleti uzatmak, borcunu silmek veya karz-ı hasende bulunmak gerekir.
fi emanilllah



 
Üst Ana Sayfa Alt