Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Selef-i Salih Ehl-i Sünnet Vel-Cemaat Akidesinin Esasları

_katre_ Çevrimdışı

_katre_

الحمدلله
Site Emektarı
Selef-i Salih Ehl-i Sünnet Vel-Cemaat Akidesinin Esasları


Selef-i sâlih’in yolu üzerinde giden Ehl-i Sünnet velCemaat itikad, amel ve yaşayış bakımından değişmez ve apaçık esaslar üzerinde yürürler. Bu esaslar, Allah Teâlâ'nın kitabı ile mütevâtir olsun, âhâd olsun, Rasûlullah-sallallahu aleyhi ve sellem-’in bütün sahih sünnetinden ve sahâbe, tâbiîn ve onlara güzel bir şekilde uyan, bu ümmetin ilk müslümanlarının anlayışından kaynaklanmaktadır.
Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem- İslâm dîninin esaslarını yeteri kadar açıklamıştır.Bu konuda hiç kimsenin yeni bir şey çıkarmaya ve onun dînden olduğunu iddiâ etme hakkı yoktur.Bundan dolayı Ehl-i Sünnet vel-Cemaat bu esaslara sımsıkı sarılmış, bid’at lafızlardan uzak durmuş ve şer’î lafızları kullanmaya gayret etmişlerdir.Bu noktadan hareketle Ehl-i Sünnet vel-Cemaat'in, selef-i sâlih’in gerçek
anlamdaki bir uzantısı olduğunu öğrenmiş oluyoruz.

O halde Ehl-i Sünnet vel-Cemaat'in kabul ettiği dînin esasları (inanç esasları) aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

Birinci Esas: İman ve Şartları

İkinci Esas: İmanın Kapsamı

Üçüncü Esas: Tekfir Meselesindeki Tutumu

Dördüncü Esas: Vaad ve Vaid(Tehdit) Naslarına İman

Beşinci Esas: Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaat Akidesinde Dostluk ve Düşmanlık

Altıncı Esas: Evliyanın Kerameti, Feraset, Riya, Sihir, Hased, Nazar ve Cinleri Tasdik Etmek

Yedinci Esas: Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaat'in Nasları Anlama ve Delil Olarak Kullanma Yöntemi

Sekizinci Esas: Müslümanların Yöneticilerine, Meşru Emirlerinde İtaat Etmek

Dokuzuncu Esas: Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaat Akidesinde Sahabe, Hilafet ve Ehl-i Beyt

Onuncu Esas: Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaat'in Bid'at ve Bid'at Ehline Karşı Tutumu

On Birinci Esas: Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaat'in Edeb ve Ahlakı

Birinci Esas: İman ve Rükünleri
Hiç şüphesiz ki selef-i sâlih yani Ehl-i Sünnet velCemaat'in îmân esasları ile ilgili inancı, Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-'in, Cebrâil-aleyhisselâm- hadisinde haber verdiği gibi, altı esasa îmân edip onları tasdik etmek diye özetlenmektedir.

Nitekim Cebrâil-aleyhisselâm- Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-'e gelerek îmân hakkında soru sormuş, Peygambersallallahu aleyhi ve sellem- de ona şöyle cevap vermiştir:

"Îmân; Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve âhiret gününe îmân etmen, hayırı ve şerri ile kadere îmân etmendir."

(Hadîsi, Buhari ve Müslim Kitabul-Îmân'da rivâyet etmişlerdir.)

O halde îmân, bu altı esas üzerinde yükselir.Bu esastan birisi yıkılırsa, elbette o insan mü’min olamaz. Çünkü o kimse îmân esaslarından birisini yitirmiş olur. Nasıl ki bir yapı, temelleri olmadan ayakta duramıyor ise, aynı şekilde îmân da kendi esasları olmadan ayakta duramaz.

İşte bu hususlar, îmânın rükünleri (esasları)dır.Kitap ve sünnetin delâlet ettiği bütün bunlar doğru şekliyle gerçekleşmedikçe, îmân da tamam olmaz.Her kim, bu esaslardan herhangi birisini inkâr ederse, mü’min olamaz.

Birinci Rükün: Allah'a İman

Allah Teâlâ'ya îmân, O'nun varlığını, kemâl sıfatlara sahip olduğunu, tek başına ibâdete layık olduğunu kesin bir şekilde tasdik etmek ve izleri insanın yaşayışında Allah’ın emirlerini yerine getirip yasaklarından sakınmasında ortaya çıkacak şekilde kalbin tam olarak mutmain olmasıdır.

Bu, İslâm akîdesinin temeli, cevheri ve esasıdır. Akîdenin diğer bütün esasları, bu esasa paralel olup ona tâbidir.
Allah Teâlâ'ya îmân, O’nun varlığına îmân etmeyi içerir.Allah Teâlâ'nın varlığına fıtrat, akıl, şeriat ve duyular delâlet etmektedir.

Allah Teâlâ'nın birliğine, yegâne ilah oluşuna, isim ve sıfatlarına îmân etmek de Allah Teâlâ'ya îmânın kapsamı içerisindedir.Bu ise tevhidi üç türü ile kabul etmek, bunlara inanmak ve bunların gereğini yerine getirmekle olur.

Tevhidin üç türü şunlardır:

1. Rubûbiyet Tevhidi.
2. Ulûhiyet Tevhidi.
3. İsim ve sıfatlar Tevhidi.


Selef-i Salih Akidesi
Abdullah b. Abdulhamid el-Eseri
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt