Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Şevval Ayında Altı Gün Tutmak nedir?

!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Müslim, Tirmizî, Ebû Dvûd ve îbn Mâce'nin Ebü Eyyûb el-En-sârî (r.a.)'den rivayet ettiklerine göre
Rasûlüllah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

«Her kim ramazanı tutar ve şevval ayından da altı gün Ramazan'a ilâve ederse bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur.»
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Konu 2006 yılı Ramazan ayı olsa gerek

Elhamdulillah daha nice Ramazanlar görme temennisi ile inşaALLAH

Şimdi gözlerimiz Şevval orucunda inşaALLAH

Ahiler bu hayra icabet edin

yoksa bozuşuruz :)
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Evet ahiler Şevval orucunu bitiren var mı ? :)

Bugün üçüncü günüm Elhamdulillah kaldı 3 inşaALLAH
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
:) evet akhiler bu hayra icabet edelim inşaALLAH
 
A Çevrimdışı

Abdullah Yusuf

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
ŞEVVAL ORUCU

Şevvâl’de yani Ramazan’dan sonraki ayda, 6 gün oruç tutmak, Ebû Eyyûb el-Ensârî’den -radıyallâhu anh- sahih yollarla rivayet edilen şu hadise göre sünnettir:

عن أبي أيوب رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: "من صام رمضان ثم أتبعه ستا من شوال كان كصيام الدهر" رواه ومسلم (2/822) وأبو داود (2433) والترمذي (1164) وأحمد (5/417)

Rasûlullâh (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim Ramazan’ı tutar da sonra ona Şevvâl’den 6 gün eklerse, bütün yılı oruçla geçirmiş gibi olur.” (Müslim, II, 822; Ebû Dâvûd, 2433; et-Tirmizî, 1164; Ahmed, V, 417)

İbn Kudâme, el-Muğnî’de der ki: Şevvâl’den 6 gün oruç tutmak, ilim ehlinin çoğuna göre müstehabdır.

Ebû Hanîfe’nin -ra- bunu mekruh gördüğü nakledilse de Ebû Yûsuf -ra- peş peşe 6 gün tutmayı mekruh görmüş, aralıklarla 6 gün tutulması durumunda bir kerahet görmemiştir. Son dönem Hanefîlerin geneli ise her iki durumda da bir kerahet görmemiştir. İbn Âbidîn, el-Hidâye müellifinden naklen “Tercih edilen görüşe göre bunda herhangi bir beis yoktur” demiştir. “Kerahet ancak, bu orucun Ramazan’dan sayılması durumunda gerçekleşecektir” İmâm el-Kâsânî ise bundaki keraheti, bayramın 1. gününde ve ilaveten 5 gün daha oruç tutulmasına hamletmiştir. Fakat bayramın 1. Gününde oruç tutmayıp sonrasında 6 gün oruç tutmanın mekruh olmayacağını, bilakis bunun sünnet olduğunu söylemiştir.

Mâlikîler ise bu orucu, kendisine itibar edilip taklit edilen kişiler için, cahil insanlar bunu vacip zanneder korkusuyla mekruh görmüşlerdir. Bu durum ortadan kalktığında bu orucu tutmak müstehabdır.

FAZİLETİ:

İmâm en-Nevevî -ra- der ki: Âlimler dediler ki: Bu orucun bütün yılın orucu gibi olmasının tek sebebi, salih amellere 10 kat ecir verilmesidir. Bu durumda Ramazan ayının orucu 10 aylık oruca denk gelir; sonrasındaki 6 gün ise 2 aya denk gelir.

FAYDALARI:

Ramazan orucunu tuttuktan sonra Şevvâl Ayı’ndan 6 gün daha oruç tutmanın faydaları hakkında İbn Receb’in -ra- tespitlerinden bazıları şunlardır:

1. Ramazan orucunun sevabını 1 yıllık oruca tamamlar.

2. Bu oruç, farz namazların öncesindeki ve sonrasındaki revatib sünnet namazları gibidir. Bu namazların, farz namazlardaki eksik ve kusurları gidermesi gibi, bu oruç da Ramazan orucundaki eksik ve kusurları tamamlar. İnsanların çoğu oruçlarında, onarılması gereken birtakım eksiklik ve yanlışlıklar yapar.

3. Ramazan orucundan sonra tekrar oruç tutabilmek, Ramazan orucunun kabulünün bir işaretidir. Çünkü Allah bir kulun amelini kabul etti mi, onu başka salih amellere muvaffak kılar. Kimilerinin dediği gibi: Salih amelin sevabı, sonrasındaki salih ameldir. Böylece kim yaptığı bir salih amele yeni bir salih amel ilave ederse, bu onun önceki salih amelinin kabulünün alametidir. Aynı şekilde kim yaptığı salih amele bir günah ilave ederse bu da onun salih amelinin reddedilip kabul edilmediğinin alametidir.

4. Ramazan orucunu tutanlar, kendilerine eksiksiz olarak verilecek ecirlere bayram gününde ulaşmış olur. Sonrasında tutulan oruç ise, bu nimetlere şükür kabilindendir. Günahların affedilmesinden daha büyük bir ecir var mıdır? Seleften bazıları gece namazını kılabildikleri gecelerin ertesi gününü oruçla geçirirdi. Bu orucu, gece namazı kılabildikleri için bir şükür aracı yaparlardı.

ÇEŞİTLİ MESELELER:

1. Şevvâl orucuna bayramdan hemen sonra başlamak müstehabdır.

2. Orucu muhtelif günlerde tutmak caiz olur. Peş peşe tutmak şart değildir.

3. Kişinin bu orucu her yıl tutması gerekli olmasa da her yıl müstehabdır.

4. Bu orucun niyeti geceden yapılmalıdır. İmsak vaktinden sonraki bir niyetle Şevvâl orucu tutulmaz.

5. 6 günün tamamını Şevvâl’de tutmak gerekli değildir. Fakat hepsini Şevvâl’de tutması güzeldir.

6. Ramazan orucu kazası olan kişinin kaza oruçlarını tutması daha önceliklidir. Farz ibadetler nafile ibadetlerden daha önemlidir.

Muhammed b. Abdillâh b. Sâlih el-Hebdân’ın konuyla ilgili hazırlamış olduğu bir risalenin özetle tercümesidir.
 
Çay-Şakird Çevrimdışı

Çay-Şakird

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
hort olmuş ama hayırlı bir hort.abi ben daha başlayamadım gezgin modundan çıkıp evime dönünce inşaAllah başlayacağım.2 sorum var şevval orucu ile ilgili ayrı konu açmayayım şimdi:
1-benim 2 gün kaza orucum var,nafile olan 6 günlük şevval oruçlarından ayrıca mı tutmalıyım yoksa 2 sine de bir niyet olur mu?
2-6 gün ard arda mı tutmak gerekir yoksa parçalayıp şevval ayı içinde herhangi günlerde tutabilr miyiz?

Rabbim ecrimizi arttırsın
 
ummuyusuf Çevrimdışı

ummuyusuf

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi

Önce şevval orucunu tutup sonra kazalarını tutsan daha hayırlı olur.
Kardeş, kaza orucu var ise önce o tutulur sonrada nafile oruç ihya edilir.Belki ömür yetmez kazaları tutmak için, o yüzden kazalar öne alınmalıdır.

Şimdi öncelikle şunu belirtmek isterim bir ibadette iki niyet olmadığı gibi oruç da da iki niyet olmaz.bu yüzden şevval ayı ile kaza orucuna bir niyet getirip oruç tutamayız .Ancak şevval ayı içerisinde kaza veya borç oruçları tutulduğunda bu altı güne tamamlandığı vakit şevval ayından altı gün tutma sevabına nail olunur.Bu aynan şuna benzer pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak diğer günlere göre daha sevaptır ve aynı zamanda sünnettir ve o günlerde kaza orucu veya borç oruçlar tutulursa kaza ödenmiş ve o günleri oruçlu geçirmenin sevabı da alınır Allah daha iyisini bilir.

Birde bu konu ile alakalı şu konuyu okudum tavsiye ederim orada da aynı bu soru sorulmuş ama cevapsız kalmış.
https://www.islam-tr.org/ramazan-ayi/11161-sevval-orucu.html
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Güzel demişsin kardeşim, bende şevvalleri pazartesi perşembe tutarım. Böylece hem tavsiye edilen günlerde tutulmuş olur, hem de yaklaşık 1 aya yayarak, dinlenerek tutmuş olurum. Tabi bu konuda bağlayıcı bir hukum yoktur.

6 gün şevval orucunu tutanın 1 yılı oruçlu geçirmiş seveabı ise;
İslamda bir hayıra 10 hasene sevab vardır. 6 gün oruç tutmak, 60 güne eşittir.
30 gün de Ramadan = 300 gün . toplam 360 gün oruç ecri. İslamda bir yıl 354 gün olduğundan, toplam 1 yılı oruc sevabına denk gelmektedir.
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Şevvali de bitirdik Elhamdulillah
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Üst Ana Sayfa Alt