Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Şifa Niyetine Esrar Caiz Olabilir mi?

M Çevrimdışı

MuslimElAlmani

Üye
İslam-TR Üyesi
Selam aleykum kardesler. Yaklasik 8 yildir CFS "kronik fatik sendromu" hastaligiyla yasiorum. Sürekli olarak halsizlik var üzerimde. Bu yüzden calisamiyorum da. Bazi Doktorlar Amerikada bu hastaligi bir cesit esrarla tedavi yapip, sonuc aldiklarini diyorlar. Bu duruma esrari bu niyetle icmek caiz olabilir mi? Burda ki doktorlara durumu anlatirsam, ciddiye almiyorlar, hastaligi bahane ettigimi düsünüyorlar, esrar recetesi almak icin, fakat Allah niyetimi biliyor. Esrarin türü biolojik, yani katkisiz, fakat bir nevi sarhoslus ta yapmiyor degil. Bu yüzden bunun hangi sartlarda caiz olabilecegini merak ediyorum. Virusun sebeb oldugun Kronik halsizlige (bende ki öyle) o cesit esrar iyi geliormus. Virusun kanda cogalmasini durduryormus. Her türlü alternatif tibbi denedim, bi bu kaldi. Ne diyorsunuz?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh ;
Geçmiş olsun , Rabb'im (c.c.) şifanızı helâlinden aratsın ve versin kardeşim.
Evveliyatla esrarla tedaviden bahseden doktorların bazısı ve ihtimalli konuşmuş. Ayrıca yazınızdan anladığıma göre tedavi edip hastalığı tamamen iyileştirmiyor, sadece hastalık durumunu hafifletiyormuş.

Esrar'ın aklı örttüğü (sarhoş ettiği) bilinen bir gerçek olmakla beraber câiz değildir. Size başta Allah (c.c.)'a tevekkul , sunnet olan tesbihatlar ile birlikte meşru yollardan tedavileri araştırmaya devam etmenizi tavsiye ederim. Rabb'im sabr ve şifa versin.

Rasulullah (s.a.v.) :
"Şubhesiz Allah şifanızı size haram kıldığı şeylerde yaratmamıştır."
(Ebu Davud, Tıb 11; Muvatta, Ayn 12)



Bize Muhammed b. Musennâ ile Muhammed b. Beşşâr rivayet ettiler. Lâfız İbn-i Musennâ'nındır. (Dediler ki) : Bize Muhammed b. Câfer rivayet etti. (Dedi ki) ; Bize Şûbe, Simak b. Harb'den, o da Alkame b. Vâil'den, o da babası Vâil El-Hadramînden naklen rivayet etti ki,
Târık b. Suveyd El-Cûfî, Peygamber (s.a.v.)'e şarabın hükmünü sormuş; o da kendisini men etmiş. Yahud onu yapmasını kerih görmüş.
Bunun üzerine Târik : Ben onu ancak ilâç için yapıyorum, demiş.
Efendimiz (s.a.v.): O ilâç değildir. Lâkin derddir: buyurmuşlar.

Bu hadîs-i şerif şarabın deva olmadığım sarahaten ifâde ediyor. Binâenaleyh şarabla tedavi haramdır.

Nevevî diyor ki : «Ulemâmıza göre sahih olan budur. Şarabla tedavi haram olduğu gibi, susuzluktan dolayı içilmesi de haramdır. Ama bir kimsenin lokma boğazında kahr da şarabdan başka onu geçirecek bir şey bulamazsa şarabla geçirmesi lâzım gelir. Çünkü bu takdirde şarabla şifa yüzde yüzdür. Tedavi meselesinde böyle değildir."

Hanefîler'den îmam-î Âzam'a göre şarabla tedavi câiz değildir. Zira Cenâb-ı Hak haram olan bir şeyde şifâ halketmez. İmâmeyne göre ise caizdir. Çünkü bu bir zarurettir. Zaruretlerse haram olan şeyleri mubah kılar.
(Muslim; Eşribe, Bab 3, Hadis no: 12 - 1984)
 
Üst Ana Sayfa Alt