بسم الله الرحمن الرحيمBiz Buharinin nikah kitabında Peygamber efendimizin nasılda müzik çaldırıp raksçı kadınları oynattığını gördük.
KAYNAK:
Sahihi Buharinin “Nikah Kitabı, Nikahta tef çalma babında c.7 s. 25”
Aişe der ki: "BAYRAM GÜNÜ SUDANLILAR KALKAN VE HANÇERLERLE OYNUYORLARDI. YA BEN, RESULULLAH'A (S.A.A.); "ONLARA BAKABİLİR MİYİM?" DİYE SORDUM, YA DA RESULULLAH'IN KENDİSİ BANA; "BAKMAK İSTİYOR MUSUN?" DEDİ. BEN DE; "EVET!" DEDİM. BUNUN ÜZERİNE RESULULLAH BENİ OMUZUNA ALDI. O ANDA YANAĞI YANAĞIMA DEĞİYOR -ALLAH'A SIĞINIRIZ- VE "EY ERFEDE'NİN EVLATLARI! BİRAZ YAVAŞ!" DİYORDU. BENİM YORULDUĞUMU HİSSEDİNCE DE; "YETER Mİ?" DEDİ. BEN DE; "EVET!" DEDİM. BUNUN ÜZERİNE "HAYDİ GİT!" DEDİ."
Yine Buhari, Sahih'inin "Nikah Kitabı, Kadının Habeşlilere Bakması Babı"nda Aişe'den şöyle nakleder: "Resulullah beni abasına sarmış, ben de camide oynayan Habeşlilere bakıyordum. Ben yoruluncaya kadar Resulullah beni öylece tutmuştu. Öyleyse yaşı az olup da oynamayı çok seven kızların değerini bilin." (Sahihi Buhari c.7 s.47-48)
Müslim de, Sahih'inin "Bayram Namazları Kitabı, Oynamaya İzin Babı"nda Aişe'den şöyle nakleder: "Bayram günü bazı Habeşliler camiye gelerek oynamaya başladılar. Resulullah beni çağırdı. Ben başımı onun omuzlarına dayadığım halde onların oyununu seyrettim. Sonra da yorulup kenara çekildim." (Sahihi Müslim c.2 s.609)
müzik ve rakscı haramsa neden Allah rasulu müzik çaldırıp raksçı kadınları oynattı ?
eynessera ve eynessureyya!
bu rivayetlerde müzik çalındığına dair ibare nerede, kadınların raksettiğine dair ifade nerede?
Habeşliler savaş oyunlarından kılıç kalkan oyunları oynadılar ve o sırada küçük yaşta olan Aişe radıyallahu anha, kadınlarla erkeklerin birbirlerini görmelerini yasaklayan hicab ayetinden önce onları seyretmek istemişti. "Öyleyse yaşı az olup da oynamayı çok seven kızların değerini bilin" ifadesi ile Aişe radıyallahu anha, kendisinin o sırada küçük bir kız olduğunu ve küçük çocukların oyunlara olan merakına Allah rasulünün müsamahasını dile getirmiştir.
iki yerde def çalmak caizdir: bayram günlerinde ve düğünlerde. defi ancak kız çocuklarının çalması meşrudur.
Not: Bunu yazan bir şii kendi sitelerinde yazıplar bir de sünnilerden cevap bekliyorlar,ama kendileri uyelik izini vermiyorlar.Benden burada cevap vermek istedim.