İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler
İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ÇözüldüSohbete Başlarken "Her Bidat Dalâlettir" İfadesini Devamlı Söylemek Câiz mi?
sa.
bazı hocalar hamdele kısmında bidat konusunda uyarmak için "her bidat ateştedir" hadisini okumakta..
peki bu sürekli okunursa bidat haline gelmez mi ?
bunu okumakla ilgili bir hadis varmıdır?
Allah razı olsun..
sa.
bazı hocalar hamdele kısmında bidat konusunda uyarmak için "her bidat ateştedir" hadisini okumakta..
peki bu sürekli okunursa bidat haline gelmez mi ?
bunu okumakla ilgili bir hadis varmıdır?
Allah razı olsun..
İbn Mesud’dan nakledildiğine göre, Peygamberimiz bize “Hutbetu’l-Hace”yi öğretirdi. (Mecmau’z-Zevaid, 4/288, h .no: 7531)
Sunnete girdiği gibi ayrıca insanlara hatırlatma, öğretme gibi faydaları da olur. Rasulullah (s.a.v.) farklı hitabelerinde farklı ifadeler de kullandığı söz konusudur. Bunu farz gibi düşünmeden, sohbetlere başlarken söylenmesinde bir sakınca yoktur, velev ki her oturumda ve düzenli olsa da bid'at kapsamına girmez. Çünkü dinde bunun (hutbe) aslı vardır.
Bana Muhammed b. el-Musennâ rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Abdulvehhâb b. Abdilmecîd, Cafer b. Muhammed'den, o da Babasından, o da Câbir b. Abdillâh'dan naklen rivayet etti. Demiş ki :
«Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); hutbe okudu mu gözleri kızarır; sesi yükselir, ve hiddeti artardı. Hatta bir orduyu tehdîdde bulunarak: (düşman) akşama sabah size baskın yapacak diyen (ordu kumandanı) gibi olur; ve şehâdet parmağı ile orta parmağını yan yana getirerek:
«Ben kıyamete şunlar (in bir birine olan yakınlığı) gibi yakın (bir zamanda) gönderildim.» der; ve şöyle devam ederdi:
«Bundan sonra (malûmunuz olsun ki) sözün en hayırlısı Allah'ın kitabıdır. İrşadların en hayırlısı da Muhammed'in irşadıdır. Umurun en kötüsü, sonradan çıkarılanlarıdır. Her bid'at dalâlettir.» der; Sonra :
«Ben her mu'mine kendi nefsinden ileriyim. Bir kimse (ölürken) mal bırakırsa o mal onun yakınlarına âiddir. Fakat borç veya çoluk çocuk bırakırsa bana âid ve benim üzerimedir.» buyururlardı. (Muslim, Cumua, Bab 13, Hadis no : 43 / 867 ; Nesai; Cumua, 24, 3/188; İbn Mâce, 7, 46; Ebu Davud, Sunne, Bab 5, Hadis no: 4606)
Anlamı : Hamd, ancak Allah(c.c.)içindir. O'na hamdeder, O'ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden, amellerimizin kötülüğünden O'na sığınırız. Allah(c.c.)kimi hidayete erdirirse onu saptıracak, kimi de saptırırsa onu hidayete erdirecek yoktur. Allah'tan (c.c.)başka ibadete layık ilah olmadığına şehadet ederim. O, tektir ve ortağı yoktur. Yine şehadet ederim ki, Muhammed(s.a.v.)O'nun kulu ve Rasulu'dur. Allah (c.c.) şöyle buyuruyor: "Ey iman edenler! Allah'tan sakınılması gerektiği şekilde sakının ve ancak müslümanlar olarak ölün." (Al-i İmran: 102) "Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden bir çok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir." (Nisa: 4/1) "Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve doğru söz söyleyin ki Allah işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın. Kim Allah'a ve Rasulune itaat ederse büyük bir kurtuluşa ermiş olur." (Ahzab: 70-71) Muhakkak ki, sözlerin en doğrusu Allah'ın Kelamı, yolların en hayırlısı Muhammed'in (s.a.v.)yoludur. İşlerin en kötüsü ise sonradan uydurulanlardır. Sonradan uydurulup dine sokulan her amel bidat, her bidat sapıklık ve her sapıklık da ateştedir."(Muslim Cuma: 13, Nesai Cuma: 24)