Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Stajerlik Yaparken, Erkek Doktor ve Hastayla Başbaşa Kalma ve Tesettur Sorunu?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
SORU :
selamun aleykum, ben özellikle bir soru sormak için üye oldum fakat mailden aktivasyon linkine tıkladığımda hatayla karşılaştığım için soru-cevap başlığına yazamadım, sorumda acil olduğu için buradan yazıyorum inşaAllah yanlış bir şey yapmıyorumdur.

Ben bir üniversitede sağlık bilimleri fakültesinde fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde 3. sınıf öğrencisiyim. Bölüm tercihimi yaparken tevhidi noktada çok bilinçli değildim açıkçası, yine de farzlara sünnetlere dikkat etmeye çalışarak 2 buçuk senem geçti fakat seneye büyük bir sorunla karşı karşıyayım. Çünkü bölümün kliniğinde staj yapmamız gerekiyor ve staj kıyafeti giymeyi koşul sürüyorlar. Ve bu durum benim cilbab giymeme engel olacak gibi görünüyor.

Ben bu konuyu araştırmaya çalıştım, ama okuduklarım beni tatmin etmedi açıkçası, bazı görüşler yaşadığımız zamanda özellikle sağlık alanında kadın hastaya kadın baksın, haramı helali bilecek insanlar olsun şeklinde olup daha esnekti fakat benim bu adımı atabilmek için kesin bir delile ihtiyacım var ve onu bulamadım. Bir de Ahzab 59 da "dışarı çıkarken" cilbablarını üzerlerine alsınlar şeklinde olduğu için, ve bizim klinikte çalışacağımız ortamında dışardan isteyenin izinsiz girebildiği bir genel alan değilde daha özel bir klinik olması (yani ayrı ayrı odalar var farklı bölüm hocalarının; ve hocadan, stajyerinden ve çağrılan hastadan başkasının öyle elini kolunu sallayarak girebileceği bir yer değil) acaba uzun bir önlük ve bol bir pantolonla burada çalışabilir miyim bu geçici süre içinde şeklinde düşündürüyor ama dediğim gibi kalbim kesin delil istiyor. "Fakat onlar onlara herhangi bir şeyi helal kıldıkları zaman helal, haram kıldıkları zaman da haram olarak kabul ediyorlardı." hadisini düşününce korkuyorum ve ne kadar geçici bir zaman ve mekan için olsa da hesabını veremeyeceğim bir adım atmak istemiyorum.
Vaktinizi aldıysam, buraya yazarak yanlış bir şey yaptıysam hakkınızı helal edin. Gerçekten başka çare düşünemediğim için ve acil cevaba ihtiyacım olduğu için buraya yazıyorum. Allah razı olsun
.
Aleykumu's Selam we rahmetullahi we berakatuh;


Ahzab 59 da "dışarı çıkarken" denilmesinden kasıt namahram erkeklerin bulunduğu ortama çıkan kadının tesetturudur, yani cilbab'ıdır. Namahram erkek evin içinde olursa, evin içinde de kadın dışardaki gibi tesetturlu olur. Dolayısıyla çalışacağınız klinikte vs isteyen istediği gibi giremese de ; görevli ister doktor, ister stajer, ister hizmetli, çağrılan çağrılmayan hastalar vasfı ne olursa olsun erkek ve namahram olduğu sürece Allahın emrettiği tesetturun dışında giyinmek caiz değildir. Tabi ki tamamen tesettursuz olmaktansa bu durum nisbeten daha iyi görünse de şeriatın cilbabdan kastını yerine getirmeyeceği gibi aslen tesettur anlayışını sulandırıb tahrif etmektedirde. Durum böyle iken uzun önlük ve bol pantalon da câiz değildir. Bunu kendine helal görmeden (haramlığın günahını) kabul ederek yaparsın veya yapmazsın kendinin karar verebileceği iş.
Erkek hastaya bakma durumu, doktorla vs başbaşa kalacak olmanız (var) ise câiz olmayan (üçüncüleri şeytan) bir durumdur. Bu durumda Allah'tan korkan bir muslumanın böyle bir duruma salt "musluman bayan doktorlarımız" yetişsin duygusuyla helal / fetva veremezler.
Evet herkes kendi kızını, hanımını anasını bir bayan doktorun muayene etmesini ister, fakat o bayan doktorun öğrenim ve görevini ifâ esnasındaki şartları gayr-ı islami şartlarının olumsuz getiri ve vebalini göz ardı edemeyiz. Bu durumlar ıslah edilmeden helâl veya cevaz verilemez. Okuyan veya doktor olacak bayan da karşılaşacağı durumları iyi analiz ederek, çarelerini araştırıb göze alarak hareket etmelidir.
Bunun vebalini verecek olan kişinin kendisidir. Kim ne derse desin gönlünüze danışın. Çünkü ;

İyilik, ruhunun yatıştığı (mutmain olduğu) şeydir. Kötülük ise, insanlar sana fetvâ verseler de, içini tırmalayan ve göğsünde tereddut duyduğun şeydir.
(Ahmed bin Hanbel, 4/227; Dârimî, Bûyu’, 2, hadis no: 2536)

Nevvâs bin Sem’an (r.anh) şöyle dedi: ‘Rasûlullah (s.a.v.)’a iyilik ve günahtan sordum da şöyle buyurdular:
İyilik (birr), ahlâkın güzel olmasıdır. Günah ise, kalbini tırmalayıb insanların da muttalî olmasından hoşlanmadığın şeydir...”
(Muslim, Birr 5; Tirmizî, Zuhd 52; Ahmed bin Hanbel, IV/182, 227, V/251, 252, 256)
 
Üst Ana Sayfa Alt