Bu arada aklıma geldi de, başka yere yazmayayım, şuraya yazayım;
İlgili ilgisiz her birşeyi yazar oldum kusuruma bakmayın )
İnsanlar inançlarına göre temel olarak 4'e ayrılır:
Müslüman
Kafir
Müşrik
Münafık
"İlk üçüne örnek verin" desem, her kesimden insan "bunlara örnek olacak birer örnek" verebilir. Dördüncüye örnek kişi istesem, bırakın örnek vermeyi, nerdeyse şüphe duyduğu birisi bile yoktur. (Bilhassa sıradan yurdum insanı bu konuda sessiz kalır)
Yani diyeceğim o ki, tamam kalbî amel olduğu için, kimsenin de kalbini yarıp bakamadığımız için dosdoğru "şu kişi munafık" demeye insan çekiniyor. Tamam, çekiniyor çekinmesine ama, münafık diye bir şey var. Ve hem ayetlerde, hem hadislerde, münafıkları tanımak için çoookça işaret de var. Şimdi bunları bilen bir kişi, çevresindeki kişilerden kimi özelliklere şahit olduğunda ve tekrar tekrar şahit olduğunda, türlü türlü şahit olduğunda ve bunlar biriktiğinde, o kişinin münafık olacağına en azından şüphe duyabilecek bir farkındalığa ulaşması gerekmez mi? Münafık neye denir? Müslüman görünen kafire. Müslüman görünen? Yani namaz kılan, Allah'tan Kuran'dan bahseden, hatta oruç tutan vs. Ancak aslında kafirlermiş de, o yüzden bunlar ayrı bir cinsmiş, akledenler... Rabbimiz uyarıyor.
Ancak dediğim gibi, insanlar bırakın apaçık teşhis etmeyi, şüpheleniyor olmaktan bile korkuyorlar. Şüphelenmek korkunç bir şeyse, Allah neden bize münafıkları türlü türlü hileleriyle birlikte açıklamış ve hatta neden münafık diye bir kavramdan bahsetmiş? Şüphelenip onlardan sakınalım diye olabilir mi?
Bunu Günün Nasihati konusuna yazsam daha iyi olurdu doğrusu ama bugünlerde pek eringeç oldum, bunu da buraya yazayım )