Neler yeni

Çözüldü Şuayb (a.s) Hatib-ul Enbiya mıdır?

مراد Çevrimdışı

مراد

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum.

Şuayb(a.s) hatib-ul enbiya mıdır?Böyle bir hadis-i şerif var mı?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh ;

Şuayb aleyhisselâm hakkında
خَطِيبُ الأَنْبِيَاءِ (hatîbu’l-enbiyâ) yani "Peygamberlerin hatibi" (en güzel konuşanı / hatib olanı) şeklinde bir vasıf zikredilmiştir. Bu ifade bir rivayet (hadis) değil, daha çok alimlerin Şuayb aleyhisselâmın kıssasına bakarak yaptığı bir değerlendirmedir. Ancak bu lakab bazı eserlerde geçer.

Kur’an-ı Kerîm’de Şuayb (a.s)’ın çok fasih, beliğ ve etkileyici bir konuşması olduğu görülür. Özellikle Â’râf, Hûd ve Şuara surelerinde Onun kavmine yaptığı uzun ve detaylı hitablar zikredilmiştir:

"Ey kavmim! Allah’a kulluk edin, O’ndan başka ilahınız yoktur. Size Rabb'inizden apaçık bir delil gelmiştir..." (Â’râf 85)
"...Ben Size Rabb'imin gönderdiği mesajları ulaştırıyor ve Size nasihatte bulunuyorum. Ben Sizin için güvenilir bir kimseyim." (Â’râf 93, Hûd 84 - 95)
Bu ayetlerdeki şekli düzgün, içerikçe etkileyici ve mantıken kuvvetli hitablarından dolayı, ulema Şuayb (a.s)’a “Peygamberlerin Hatibi
خَطِيبُ الأَنْبِيَاءِ ” unvanını vermiştir.

İbn Asâkir'in Târîhu Dımaşk ve İmam Beyhakî'nin Delâilu’n-Nubuvve adlı eserlerinde Şuayb (a.s) için "hatîbu'l-enbiyâ" olarak bahsedilir.

Kurtubî'nin A’râf 85 ve Hûd 84 ayetlerinin tefsirinde Şuayb’ın kavmine karşı sözlerinin çok beliğ ve ikna edici olduğunu belirterek Ona bu lakabın (hatîbu'l-enbiyâ) verildiğini zikreder.

İbn Kesîr'in el-Bidâye ve’n-Nihâye adlı eserinde Şuayb (a.s)’ın fasih konuşmalarından dolayı bu lakabın verildiğini belirtir.

Geri