Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü ''Subhaneke Eyne Kunte ve Eyne Tekûn'' Sözü Ne İfade Eder?

Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
es-Selamu aleykum cümleten, bir hadisle karşılaştım; Suyuti'nin kendi tefsirinde sahih senetli olduğunu belirttiği bir hadiste, arşı taşıyan bir meleğin; ''سُبْحانَكَ أيْنَ كُنْتَ وأيْنَ تَكُونُ '' dediği görülüyor. Gördüğüm kadarıyla şii mezhebine mensub bir bidatçi bu ibareye; ''Seni nerede olmaktan ve nerede olduğun fikrinden tenzih ederim!'' manasını vermiş. Halbuki ben de ''Allahım seni tenzih ederim! Neredesin ve Nerede Mevcutsun'' olarak anlıyorum. Görüldüğü gibi bu hadisten selef mezhebine uygun bir mana çıkartılabildiği gibi, maturidiler de kendine göre manasını yontabilir? Asıl manası nedir merak ediyorum. Teşekkürler...
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah kardeşim;
روى أبو يعلى في "مسنده" (6619) حدثنا عمرو الناقد حدثنا إسحاق بن منصور حدثنا إسرائيل عن معاوية بن إسحاق عن سعيد المقبري عن أبي هريرة رضي الله عنه قال
قال رسول الله صلى الله عليه وسلم :
( أذن لي أن أحدث عن ملك قد مرقت رجلاه الأرض السابعة والعرش على منكبه وهو يقول : سبحانك أين كنت ، وأين تكون )

mh0Qorp.png
(Ebu Yâla, Musned, Hadis no: 6619)
Muhakkik Huseyin Selim Esed bu hadisin isnadının sahih olduğunu söylemiştir.


Hadiste geçen meleğin ifadesi;

وَهُوَ يَقُولُ: ‌سُبْحَانَكَ ‌أَيْنَ ‌كُنْتَ؟ ‌وَأَيْنَ ‌تَكُونُ؟ "​
Meleklerin böyle bir ifadeyi kullanması karşı tarafa sual sormaktan ziyâde böyle bir inancın doğru olmadığını ortaya koymak içindir. Hadis-i şerifte buyrulduğu üzere arşı taşıyan melekler şöyle derler:
"Neredeydin ve (şu an) neredesin (fikri, düşüncesinden) munezzehsin"

Nitekim Fahraddin Razi bu konuyla bağlantılı olan âyetin tefsirinde (Mefatihu'l Gayb , Mûmin suresi 7. âyet) şöyle demektedir:
OoTqMY8.jpg

" ...
İkinci Mesele: Bu ayet-i kerime, Cenâb-ı Hakk'ın, Arş'da bulunmaktan münezzeh olduğuna delâlet etmiştir. Çünkü Allah Teâlâ, bu ayette, "Arşı yüklenenler..." buyurmuş, bir başka ayette ise, "O gün Rabb'inin Arş'ını, üstlerinde bulunan sekiz (melek) yüklenir.." (Hakka, 17) buyurmuştur. Arş'ı yüklenenin, Arş'da bulunan her şeyi de yüklenmiş olduğunda şubhe yoktur. Şayet âlemin ilâhı Allah, Arş'da içinde bulunmuş olsaydı, bu melekler, Âlemin İlahını da taşımış olurlardı. O zaman da onlar, Âlemin İlâh'ının bekçi ve koruyucuları olmuş olurlardı. Muktedir ve koruyucu ilâhlığa ; korunan ve taşınan ise, kulluğa daha uygundur. Bu durumda (meleklerin Allah'ı taşıma durumu muhal olmasaydı) İlâh, kul haline; kul da, bir İlâh haline dönüşmüş olurdu. Bu ise, fâsid ve yanlıştır. Binâenaleyh bu durum, Arş'ın ve cisimlerinin ilâhının, hem Arş'dan hem de cisimlerden munezzeh ve yüce olduğuna delâlet etmiş olur."
 
Üst Ana Sayfa Alt