Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Süt Kardeşlerin Kardeşleri Birbirleriyle Evlenebilir mi?

E Çevrimdışı

Ebu Mus ab

Üye
İslam-TR Üyesi
Bir kadın, kendi çocuğu ile birlikte akrabasının kız çocuğunu da emziriyor. Bu çocuklar büyüdükleri zaman kadını emen kızın erkek kardeşi, ablasını emziren kadının kızıyla evlenmek istiyor. Nikâh düşer mi ? menhec olarak çok salam site allahualem hepınızden allah razı olsun bu konuyla ilgili bırı soru sordu bana olmaz dedım delıllerı nelerdır ?:cemaat
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bir kadın, kendi çocuğu ile birlikte akrabasının kız çocuğunu da emziriyor. Bu çocuklar büyüdükleri zaman kadını emen kızın erkek kardeşi, ablasını emziren kadının kızıyla evlenmek istiyor. Nikâh düşer mi ? menhec olarak çok salam site allahualem hepınızden allah razı olsun bu konuyla ilgili bırı soru sordu bana olmaz dedım delıllerı nelerdır ?
Yanlış demişsiniz.

Süt emme çağındaki bir çocuğun, bir kadın memesinden süt emmesiyle, o kadının çocukları ile süt kardeşliği gerçekleşir. (Hanefi mezhebine göre) bir damla dahi olsa, sütün azından ve çoğundan kardeşlik hükmü meydana gelir. (İmam Şafii'ye göre, süt kardeşliği için en az beş kez ayrı ayrı emme gerçekleşmesi gereklidir.)
Süt kardeşliği meydana gelebilmesi için çocukların süt emme çağı İmam Ebu Hanife'ye göre 30 ay (2,5 yıl), İmameyn'e göre ise 24 ay (2 yıl) dır. Bu muddetten sonra ne kadar emerse emsin süt kardeşlik meydana gelmez..
Süt kardeşliğinde sadece sütü emen kimse, sütünü emdiği kadının (süt annesi) sebebiyle diğerleriyle de (süt) akraba(sı) olur.
Bir hanım, birlikte süt emdiği kişinin diğer kardeşleriyle de (kendisi) evlenemez. Yine bir başka kadından süt emen kişinin çocuğu, süt annesinin çocuklarıyla da evenemez. Çünkü o kimse, süt dayısı veya süt halası olmaktadır.

Süt(ü) emen kimsenin nesebi, kardeşleri, ablasının süt emmesinden dolayı diğerleriyle akraba olmaz. Bundan dolayı bir kimse, ablasının süt kardeşleriyle evlenebilir.
Süt emen çocuğun neseb yönüyle (soy) kardeşleri ile, süt emziren kadının neseb yönüyle çocukları arasında bir evlenme engeli doğmaz. Çünkü onlar aynı kadından süt emmedikleri için, fizik ve biyolojik yapılarında ortak cüz söz konusu değildir.

Extra (detaylı) bilgi olarak; bir annenin yeni bir erkek bebeği, başka bir annenin de kız çocuğu olsa, bu kız çocuk diğer kadının sütünü emse, sütünü emdiği kadının sadece aynı dönemde emdiği erkek çocukla süt kardeşi olmaz, ayrıca o kadının büyük çocukları da (daha sonra doğabilecek çocukları dışında) süt kardeşi olmuş olur. Ulema bu konuda bir kâide belirlemiştir ki, o da; “Sütü emenin kendisi, emdirenin nesline haramdır”. Bu demek oluyor ki, sütü emen çocuk, emdiği kadının bütün neslinden gelenlere haram olmuş olur.

Tüm bu izâhattan sonra; süt emen çocuğun diğer kardeşleri, emdiği kadının çocuklarıyla evlenebilir. Çünkü sadece emen çocuk emdiği kadının süt oğludur. Emen çocuğun diğer kardeşleri o kadının süt oğlu olmadığı için çocuklarıyla evlenmesi helaldir.



Her kim, bir kızla birlikte kendisinin (erkeğin) annesinden veya yabancı bir kadından süt emerek o kıza süt kardeşi olmuşsa, bu kızın herhangi bir kızkardeşiyle evlenebilir. Çünkü erkeğe evlenmesi haram kılınan kız, kendisiyle birlikte süt emen kız (süt kardeşi) için geçerlidir. Bu hüküm o kızın diğer kızkardeşlerini kapsamaz.
Fakat eğer erkek, kızın annesinden süt emmiş ise, bu takdirde hem o kıza, hem de onun diğer kızkardeşlerinin kardeşi hükmünde olur. Dolayısıyla o kızın, kızkardeşlerinden herhangi birisiyle evlenmesi kendisine helal olmaz.


******

Bir anneden süt emen çocuk, o annenin gerek önceki, gerek sonraki kocalarından olan bütün çocuklarının süt kardeşleridir. Bu çocukların süt emen çocuktan büyük ve küçük olmaları hükmü değiştirmez.
Aynı şekilde süt babanın süt anneden önce ve sonraki hanımlarından doğan çocuklar da süt emen çocukla süt kardeşi olurlar. Bunların çocukları da emen çocuğun süt bakımından yeğenleri olurlar.

Süt babanın erkek kardeşi, emen çocuğun süt amcası olur.
Süt babanın kız kardeşi, emen çocuğun süt halası olur.
Süt annenin erkek kardeşi, emen çocuğun süt dayısı olur.
Süt annenin kız kardeşi, emen çocuğun süt teyzesi olur.
Büyük anne ve büyük babalarla ilgili hükümler de böyledir.
Diğer taraftan süt babaya süt oğlanın hanımı mahrem olduğu gibi, süt oğlana da süt babanın diğer hanımı mahrem olur. (el-Feteva'l-Hindiyye Tercümesi, 2: 485-487 ; Hamdi Döndüren)

İlgili Konu:

Üvey Oğlum ve Süt Kızıma Nikah Düşer mi?

https://www.islam-tr.org/konu/uvey-oglum-ve-sut-kizima-nikah-duser-mi.39014/
 
Üst Ana Sayfa Alt