Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sutrenin Hükmü Ve Sutresiz Namaz Kılan Kişinin Önünden Geçmek

farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamünaleyküm
Namaz kılan kişinin önünden geçilmesi/geçilmemesi hakkında bilgi almak istiyorum
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah


Namaz Kılanın Sutresi:
Sutre başkaları tarafından önünden geçilmesine engel olmak için namaz kılan kimsenin önüne koyduğu şeydir.


Sutrenin Şekli ve Miktarı:

Hanefî Mezhebine göre: Sutrenin en az miktarı bir arşın (46.2 cm) ve daha fazlasıdır. Kalınlığı da bir parmak kalınlığı kadardır. Çünkü Peygamber (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Sen önüne bineğin semeri gibi bir şey koyduğun zaman, önünden başkalarının geçmesinin sana bir zararı yoktur."
(Muslim Talha b. Ubeydillâh'tan rivayet etmiştir. Yine bu hadis Ebu Zer'den de tahric edilmiştir. Şöyle demiştir: Rasulullah (a.s) şöyle buyurdu: "Sizden biri namaza kalktığı zaman, önünde bineğin semeri gibi bir şey olunca bu onda sutre olur.")

Maliki Mezhebine göre: Sutrenin en az ölçüsü mızrak kalınlığında ve bir zira uzunluğunda olmaktır.
Sutrenin sabit, temiz, kalbi karıştırmayacak bir şey ile yapılması şarttır. Bir kimse bir çocuğu sutre edinemez, bir kadını da sutre edinemez; bunun gibi konuşmakta olan bir cemaat halkasını da sutre edinemez. Sopa, ip, mendil ve bağlanmamış bir hayvanı da sutre edinemez.
Bağlanmış olan deve, inek, koyunu sutre edinmek caizdir. Çünkü bunlara göre bu hayvanların artıkları temizdir. Yere çizilen bir çizgi ile veya kazılan bir çukur ile sutrelenmck caiz değildir. Bunun dayandığı delil îbni Ömer'den rivayet edilen şu hadis-i şeriftir:
"Rasulullah (s.a.v.) bayram günü namaza çıktığı zaman, harbesinin getirilmesini ve önüne dikilmesini emrederdi. Kendisi ve arkasında bulunanlar da buna doğru namaz kılarlardı. Seferde de aynı şekilde hareket ederdi."
(Buhari ve Muslim rivayet etmişlerdir. Şevkâni, Neylu'l-Evtâr, III, 2)
Ebu Cuhayfe'nin de şöyle dediği rivayet edilmiştir:
"Önünde bir sopa (aneze) dikili olduğu hâlde." (Şevkâni, Neylu'l-Evtâr, III, 2)
Aneze: Ucunda demir bulunan bir asadır. Çizgi çizerek sutre edinme konusunda Ebu Hurayra'den rivayet edilen hadis ise zayıfdır, muzdaribdir.
Yine onlara göre yabancı bir kadının sırtı veya bir kâfirin sırtını sütre edinmek mekruhtur. Kâfir olmayan bir erkeğin veya mahrem olan bir kadının sırtını sütre edinmek kerahetsiz olarak caizdir.

Şâfîi Mezhebine göre: Ok gibi genişliği olmasa da bir ziranın üçte ikisi kadar uzunlukta olan yüksekçe bir şeyi sutre edinmek mustehabdır. Bunun dayandığı delil:
"Bir ok ile de olsa namazlarınızda sutre edinin"
(Bu hadisi Hakim rivayet etmiş olub, Muslim'in şartıyla, demiştir) hadisidir. Bir hayvan sutre edinilemez.

Hanbeli Mezhebine Göre: Hanbeliler, Hanefi'ler ile Malikî'ler gibi düşünerek şöyle demişlerdir:
Sutrenin miktarı, uzunluk bakımından bir arşın veya ona yakın uzunluktadır. Kalınlık bakımından ölçüsünün onlara göre her hangi bir sınırı yoktur. Dolayısıyla ok ve kargı gibi ince; duvar gibi kalın da olabilir. Çünkü Peygamber (s.a.v.) bir anezeyi sutre edinirdi.

Şâfii'ler ile Hanbeli'ler; Ebu Hurayra'dan rivayet edilen şu hadise dayanarak çizgi çizmenin sutre için yeterli olduğunu istidlal etmişlerdir. Hadis şöyledir:
"Sizden biri namaz kıldığı zaman, önüne doğru bir şey koysun. Eğer bir şey bulamazsa, bir asa diksin. Eğer bir asa bulamazsa bir çizgi çizsin. Böyle yaparsa önünden geçmek ona zarar vermez."
(Ahmed, Ebu Dâvud, İbni Mace ve İbni Hıbban rivayet etmişlerdir. Ibni Hıbban sahih demiştir. Beyhaki de rivayet etmiş olub, Ahmed ile Medini de sahih demiştir.
Sufyan b. Uyeyne, Şafii ve Bagavi bu hadisin zayıf olduğuna işaret etmişlerdir. İbni Salah bu hadisi muzdarib hadislere örnek vermiştir. İbni Mâce bu hüküm üzerinde munakaşa edilmiştir, demiştir. Şevkâni Neylu'l-Evtâr, III, 4)



Sutrenin Hükmü:

Sutre meşru bir sünnettir. Dayandığı delil Peygamber (s.a.v.)'in şu hadisidir:

"Sizden biri namaz kıldığı zaman, bir sutreye doğru namaz kılsın ve bu sutreye yakın dursun, önünden hiç kimsenin geçmesine izin vermesin. Eğer biri önünden geçmek isterse ona karşı koysun. Çünkü o kişi şeytandır."
(Ebu Dâvud, Neseî ve İbni Mace, Said-el-Hudri el-Hudri'den rivayet etmişlerdir. Şevkâni, Nasbu'r-Râye, II, 80)



Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
لاَ تُصَلِّ إِلاَّ إِلىَ سُتْرَةٍ، وَلاَ تَدَعْ أَحَدًا يَمُرُّ بَيْنَ يَدَيْكَ، فَإِنْ أَبَى فَلْيُقَاتِلْهُ، فَإِنَّ مَعَهُ الْقَرِينَ
[ رواه ابن خزيمة بسنة جيد ]
(Namaz kılacağın zaman önüne) sütre koymadan namaz kılma. Namaz kılarken de kimsenin senin önünden geçmesine izin verme. Israr ederse onunla mucâdele et. Çünkü onunla birlikte şeytan vardır.
(İbn-i Huzeyme sahihinde ceyyid bir senedle (1/93/1) rivâyet etmiştir.)


Abdullah îbni Ömer'in rivayetinde;
"Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Sizden biri namaz kıldığı zaman, Önünden hiç kimsenin geçmesine müsaade etmesin. Eğer geçen adam karşı çıkarsa onunla dövüşsün. Çünkü, bu kişinin yakınında şeytan vardır."
(Bu hadisi Ahmed, Muslim ve îbni Mace rivayet etmişlerdir. Hadis metninde geçen Karin, insana yaklaşan ve ondan ayrılmayan şeytan demektir. Şevkâni, Neylu'l-Evtâr, 11, 5)

Ebu Saîd el-Hudri'nin rivayetinde şöyle demiştir:
"Rasulullah (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu duydum: "Sizlerden biri, kendisini insanlara karşı koruyacak bir şeye doğru namaz kıldığı zaman, biri önünden geçmek isterse onu uzaklaştırsın. Eğer adam direnirse onunla dövüşsün, çünkü o şeytandır."
(Bu hadisi Tirmizî ve İbni Mace dışında bu topluluk rivayet etmiştir, insanlardan namaz kılınanın önünden geçene şeytan denilmesi yaygındır. Bunun sebebi, bu işin şeytan işi olmasıdır. Şevkâni, Neylu'l-Evtâr: II, 5)




Namaz Kılanın Önünden Geçmenin Haram Olduğu Yer:

Hanefî Mezhebine göre: (ed-Durru'l-Muhtar, 1.593)

Kişi eğer açık arazide veya büyük bir mescidde namaz kılıyorsa en sahih olan görüşe göre ayakları, secde mahalli ve bu ikisi arasında kalan kısımdan geçmek haramdır. Bir kimse eğer bir evde veya küçük bir mescidde namaz kılıyorsa (Küçük mescid tercih edilen görüşe göre, her tarafı kırk arşın olan mesciddir.) bu kişinin ayaklarının bulunduğu yer ile kıblenin duvarına kadar olan mesafeden geçmek haramdır. Çünkü burası bir tek yer hükmündedir. Sutre olmazsa hüküm böyledir. Eğer sutre olursa sutrenin arkasından geçmekte bir beis yoktur.
Büyük mescid veya açık arazi tek bir mekân gibi kabul edilemez. Çünkü böyle kabul edilecek olursa geçen kimselere zorluk gerekir, dolayısıyla sadece secde edilen yer ile yetinilmiştir.


Mâliki Mezhebine göre: (es-Şerhu'l-Kebîr, 1.246, Haşiyetu's-Savi aleş-Şerhi's-Sağîr, 1,335)
Eğer namaz kılan kişi sutreye karşı namaz kılarsa kendisi ile sutre arasında geçmek haram olur. Sutrerin arkasından geçmek haram olmaz. Eğer kişi sutresiz namaz kılıyorsa sadece kıyam yeri ile rukû ve secde yeri arasından geçmek haram olur.

Şâfîî Mezhebine göre: (Muğni'l-Muhtâc, 1,200, el-Muhezzeb, L 69, el-Mecmu, III, 230)
Namaz kılan ile sutresi arasında üç arşın ve daha az mesafeden geçmek haramdır.

Hanbeli Mezhebine göre: (el-Muğnî, II, 239,245; Keşşâfu'l-Kınâ; I, 439)
Eğer namaz kılan kişi sutre edinirse kendisi ile bu sutre arasından geçmek -uzun da olsa- haram olur. Eğer sutre edinmemiş ise ayaklarından itibaren üç arşınlık bir mesafeden geçmek haramdır.



İlgili Konu:

Cemaatle Kılınan Namazda Namaz Kılanların Önünden Geçmek
 
Üst Ana Sayfa Alt