Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Tağuta Muhakeme Olmadan Nasıl Boşanabilirim?

Tevhid yolunda Çevrimdışı

Tevhid yolunda

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum.
Eşimle 2.5 senedir evliyim ve itikadi meseleler başta olmak üzere birçok konuda kendisiyle anlaşamıyorum. Ayrılmak için tağuta muhakeme olmak istemiyorum. Bu konuda ne yapabilirim?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah kardeşim;

Anlaşamayan nikahlı eşler tağutun mahkemesine hüküm tâyin etmesi için başvurmamalıdır. Eğer geçinemiyor ve boşanmayı düşünüyor iseniz eşinizle konuşun ve aile büyüklerinden yardımcı olmalarını isteyin.

وَاِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَيْنِهِمَا فَابْعَثُوا حَكَماً مِنْ اَهْلِهٖ وَحَكَماً مِنْ اَهْلِهَاۚ اِنْ يُرٖيدَٓا اِصْلَاحاً يُوَفِّقِ اللّٰهُ بَيْنَهُمَاؕ اِنَّ اللّٰهَ كَانَ عَلٖيماً خَبٖيراً
"Eğer karı kocanın aralarının açılmasından korkarsanız, erkeğin ailesinden bir hakem ve kadının ailesinden bir hakem gönderin. Düzeltmek isterlerse Allah aralarını bulur; şubhesiz Allah her şeyi bilen, her şeyden haberdar olandır." (Nisa 35)

Buna rağmen boşanmaya kat'i olarak karar vermişseniz sunnete uygun şekilde tağutun mahkemesine başvurmadan önce (hatta mümkünse şahidler huzunda) talak vererek boşanınız.

فَاِذَا بَلَغْنَ اَجَلَهُنَّ فَاَمْسِكُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ اَوْ فَارِقُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ وَاَشْهِدُوا ذَوَيْ عَدْلٍ مِنْكُمْ وَاَق۪يمُوا الشَّهَادَةَ لِلّٰهِۜ ذٰلِكُمْ يُوعَظُ بِه۪ مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ الْاٰخِرِۜ وَمَنْ يَتَّقِ اللّٰهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًاۙ
Boşanan kadınlar iddetlerinin sonuna varınca, onları güzelce tutun, yahut onlardan güzelce ayrılın. İçinizden iki âdil kimseyi şahit tutun. Şahitliği Allah için dosdoğru yapın. İşte bununla Allah’a ve ahiret gününe inanan kimselere öğüt verilmektedir. Kim Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, Allah ona bir çıkış yolu açar.” (Talak, 65/2)

Mahkemeye otorite kabul etmeden, hüküm vermesi için değil resmi olarak kayıtlardan silinmesi için başvurmanız câizdir. Tıpkı resmi evraklara tebit edilmesi için resmi nikahı kayıt altına aldırmak için başvurduğunuz gibi. Yoksa bilinçli müslüman resmi nikahla kayıt ettirmeden önce şer'i (dini) nikahı kıyması uygun olandır.


 
İkrime Çevrimdışı

İkrime

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Allah cc yuvalarımızı hayırla ıslah eylesin
 
Üst Ana Sayfa Alt