Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Teberruc Hadisinin Sıhhati ve Fiilin Hükmü Nedir?

C Çevrimdışı

caca9896

Üye
İslam-TR Üyesi
Bu hadis sahih midir ?
Teberruc el ve yüz açmakla olur mu ?
Teberruc yapan hadisin zahiri anlamıyla münafık mıdır ? yoksa kebair günahlardan mıdır ?
Cevaplarsanız çok sevinirim.

IMG_2542.jpeg
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

أَخْبَرَنَا أَبُو طَاهِرٍ الْفَقِيهُ، أنبأ أَبُو بَكْرٍ مُحَمَّدُ بْنُ الْحُسَيْنِ الْقَطَّانُ، ثنا أَبُو الْأَزْهَرِ، ثنا أَبُو صَالِحٍ عَبْدُ اللهِ بْنُ صَالِحٍ، حَدَّثَنِي مُوسَى بْنُ عَلِيِّ بْنِ رَبَاحٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي أُذَيْنَةَ الصَّدَفِيِّ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ: خَيْرُ نِسَائِكُمُ الْوَدُودُ الْوَلُودُ الْمُوَاتِيَةُ الْمُوَاسِيَةُ، إِذَا اتَّقَيْنَ اللهَ، ‌وَشَرُّ ‌نِسَائِكُمُ ‌الْمُتَبَرِّجَاتُ ‌الْمُتَخَيِلَّاتُ ‌وَهُنَّ ‌الْمُنَافِقَاتُ ‌لَا ‌يَدْخُلُ ‌الْجَنَّةَ ‌مِنْهُنَّ، ‌إِلَّا ‌مِثْلُ ‌الْغُرَابِ ‌الْأَعْصَمِ
Ebi Uzeyne (r.anh)'dan rivâyetle,
Rasulullah
şöyle buyurdu: "Kadınların şerlisi kendini beğenip kibirlenen ve (açılıp saçılarak) teberruc yapanlardır. Onlar munâfıktırlar. Bu yüzden kadınlardan cennete girecek olanlar ayağı sekili karga gibi azdır."
(Beyhaki, Suneni Kubra, C. 7, Sf: 82, Hadis no: 13478; İsmail el-İsbehani, Kıvamu’s-Sunne, Tergib ve Terhib, 1527; Taberi Tarih, 11/590, İbni Hâcer, el-İsabe, (7/9); Camius Sağir, 4092, 9180; Feyzul Kadir, 3/493; Muhlis El-Aşir, 214/2; Durru Mensur, 8/156; İbnu Katan Kitabun Nazar, Sf: 177; Ebu Ubeyd, Garibu’l-Hadis, 3/101; Muhammed Nâsıruddin el-Elbânî, Sahiha Hadis No: 1849)


İlim ehli bu rivayetin sıhhati konusunda ihtilaf etmiştir:

Muhammed Nâsıruddin el-Elbânî, Sahihul Camiu's-Sağir ve Ziyadetuhu isimli eserinde bu hadisin sahih olduğunu bildirmiştir. (C.1, Sf: 628, Hadis no: 3330)

«مسند أحمد» (29/ 305 ط الرسالة)
«وفي إسناده عبد الله بن صالح كاتب الليث، وهو ضعيف. وأبو أذينة مختلف في صحبته»
Şuayb el Arnavut, bu hadisin ravilerinden olan Abdullah bin Salih'in zayıf bir râvi olduğunu ve diğer râvi olan Ebu Uzeyne ile görüşmesinin ihtilaflı olduğunu söylemiştir. (Şuayb el Arnavut, Musned ibni Ahmed, Hadis no: 17770'in Dipnotu)

Celaleddin es Suyûti, Siracu'l Mûnir adlı eserinde bu hadisin sahih olduğunu zikretmiştir.


****
محمد بن هارون الحضرمي -أبي حامد- عن الحسين بن علي بن الأسود العجلي عن وكيع عن الثوري عن الأعمش عن أبي وائل عن عبد الله -هو ابن مسعود- مرفوعا: المختلعات ‌والمتبرجات هن المنافقات
غَرِيبٌ مِنْ حَدِيثِ الأَعْمَشِ ، وَالثَّوْرِيِّ ، تَفَرَّدَ بِهِ وَكِيعٌ
(Sebebsiz olarak) Boşanmak isteyen kadınlar ve açılıp saçılan kadınlar munâfıklardır.
(Ebu Nuaym, Hilyetu'l Evliya, C. 8, Sf: 375-6, Hatib Tarih , 3/358; Tuhfetul Ahvezi, 4/307; Mirkatu’l-Mefatih, 10/234; Sahiha, 2/131, Hadis no 632)
Hasen hadis.

Muhammed Nâsıruddin el-Elbânî rivayet hakkında zayıf demiştir. (Elbani, Daifu'l Cami', Hadis no : 5917)


وعن أبى هريرةَ عن النَّبِىِّ صلى الله عليه وسلم قال: «‌الْمُخْتَلِعَات ‌والمتَبَرِّجات هُنَّ المُنافِقات». روَاه أبو حفص، وأحمدُ في «المُسْنَدِ» ، وذكَرَه مُحْتَجًّا به. وهذا يدلُّ على تحْريمِ المُخالعَةِ
Ebu Hurayra (r.anh)'dan rivayetle;
Rasulullah
şöyle buyurmuştur: (Sebebsiz olarak) Boşanmak isteyen kadınlar ve açılıp saçılan kadınlar munâfıklardır.

Bu hadisi Ebu Hafs rivâyet etmiştir. Ahmed bin Hanbel'de Musned'inde (C. 2, Sf: 414) rivâyet etmiştir. Ahmed bin Hanbel bu hadisi sebebsiz yere boşanmanın haram olduğuna delil olarak sunmuştur. (İbn Kudâme el Makdisi, Şerhu'l Kebir ale'l Mukni')

***


وَقَرْنَ فٖي بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْاُو۫لٰى وَاَقِمْنَ الصَّلٰوةَ وَاٰتٖينَ الزَّكٰوةَ وَاَطِعْنَ اللّٰهَ وَرَسُولَهُؕ اِنَّمَا يُرٖيدُ اللّٰهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ اَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهٖيراًۚ
"Evlerinizde oturun ve daha önce Câhiliye döneminde olduğu gibi açılıp saçılmayın, namazı güzelce kılın, zekâtı verin, Allah’a ve rasulune itaat edin. Ey peygamber ailesi! Allah sizi sadece günah kirlerinden arındırmak ve sizi tertemiz yapmak istiyor." (Ahzab 33)

وَالْقَوَاعِدُ مِنَ النِّسَٓاءِ الّٰتٖي لَا يَرْجُونَ نِكَاحاً فَلَيْسَ عَلَيْهِنَّ جُنَاحٌ اَنْ يَضَعْنَ ثِيَابَهُنَّ غَيْرَ مُتَبَرِّجَاتٍ بِزٖينَةٍؕ وَاَنْ يَسْتَعْفِفْنَ خَيْرٌ لَهُنَّؕ وَاللّٰهُ سَمٖيعٌ عَلٖيمٌ
"Evlenmekten umudunu kesmiş yaşlı kadınların, açılıp saçılmadan giysilerini çıkarmalarında onlar için bir sakınca yoktur, bununla beraber iffetlerini korumaya özen göstermeleri kendileri için daha hayırlıdır. Allah herşeyi işitip bilmektedir." (Nisa 60)

Teberruc : Kadınların tabii ve yapay güzellik ve çekiciliklerini uygun (yani meşru) olmayan yerlerde sergilemeleri, süs ve eylemleriyle kendilerinden yararlanma hakkı olmayanların (namahrem erkekler) dikkat ve ilgilerini çekmeleri demektir.
Kur'anda geçen tesetturun (hımâr, cilbâb ve hicâb) karşısında “teberruc” kelimesine atıf yapılmakta, “dikkat çekme ve kendini gösterme” demek olan, bir yönüyle teşhir etmek sayılan teberruc haramdır.

Zemahşeri, onu genelde, gizlenmesi gereken şeyleri açmada çaba sârfetme, özel olarak da kadınların zinetlerini ve güzelliklerini açıp yabancı erkeklere göstermeleri, diye tanımlar.
Kurtubî, kırıtarak, cilveli yürümesi ve güzelliklerini erkeklere sergilemesi diye tanımladıktan sonra kadının vücut hatlarını belli eden iki ince elbise ile çıkması da teberrucdur der.
Suyûtî, endamlı endamlı yürümesi, başörtüsünü bağlamadan başına açıp, gizlemesi gereken gerdanlık, küpe ve boynunu açık bırakması diye tarif eder.

Yukarıdaki hadisin şerhinde teberrucun izah ve hukmu hakkında İmam Sanani şöyle demiştir:

«التنوير شرح الجامع الصغير» (6/ 27)
«المظهرات الزينة للأجانب وقد نهى الله عن ذلك وعده من أفعال الجاهلية»
(Teberruc), zîneti nahamramlere gösteren kadınlardır ki Allah azze ve celle bunu yasaklamış ve câhiliyye fiillerinden saymıştır. (Emir Sanânî - Ebû İbrâhîm İzzuddîn Muhammed b. el-İmâm el-Mutevekkil-Alellāh İsmâîl es-San‘ânî , et Tenvir Şerhu'l Cami's Sağir, C. 6, Sf: 27 - Suyûtî’nin (ö. 911/1505) el-Câmiʿu’ṣ-Saġīr’inin şerhidir.)

Hâsılı kelam, bu rivayetler ışığında mevzubahis olan teberruc amel-i nifak kabul edilebilir ve büyük günahlardandır. Allahu âlem
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt