Çözüldü Tekafül Sigortacılığı ile Araç Kaskosu Yaptırmak Caiz midir?

O Çevrimdışı

ozgzr

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum ve rahmetullah.

Klasik kaskolardan daha farklı bir sistemle işleyen tekafül sistemiyle kasko yapmak caiz midir?

Allah razı olsun.

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum srelam we rahmetullahi we berakatuh;

Tekaful Sigortası Nedir?
Tekaful, Arapça تَكَافُل kökünden gelir, "karşılıklı kefalet, yardımlaşma" demektir.
Bu sistemde: Katılımcılar belirli bir fona bağış (teberru) niyetiyle ödeme yapar. Zarar görene bu fondan ödeme yapılır.
Şirket, fonu mudârebe (kâr-zarar ortaklığı) veya vekâlet esasına göre yönetir.
Faizli yatırım yapılmaz, şer‘î denetim kurulu vardır. Yani amaç kâr değil, yardımlaşmadır.

Araç Kaskosu Tekaful ile Olursa Caiz Olması İçin Şartlar
- Katkı payı bağış (teberru) niyetiyle olmalı.
- Şirket fonu faizsiz işletmeli.
- Yönetim şer‘î denetim altında olmalı.
- Sözleşmede belirsizlik ve kumar gibi unsurlar bulunmamalı.

Eğer bu şartlar fiilen uygulanıyorsa, Hanefî, Şâfiî, Mâlikî, Hanbelî ve Selefî âlimlerin büyük kısmı tekaful sistemini câiz görür.
Eğer tekaful adı altında klasik sigorta usulü işletiliyor, fon faizli işlemlere giriyor veya bağış değil ticari sözleşme mantığı varsa caiz olmaz.

Tüm bu izahattan sonra Şahsi düşüncem; Tekaful kasko tıpkı "Kâr Payı" gibi gerçek manada ancak İslam Devletinin himayesi altında randımanlı ve meşrû olabilir. Faizli küfür sistemlerinde fertlerin kendi aralarında takvaya dayalı sakınmaları ve tatbikleri bir yere kadar olabileceği, belli noktalarda ister istemez sistemin şart ve gerçekleriyle yüz yüze geleceği ve ne kadar sakınılsa da ister istemez harama bulaşılacağı kanaatindeyim. Rabb'im muslumanların izzet bulacağı meşrû yaşam süreceği İslam Devletini bir an önce bizlere nasib eylesin (Allahumme âmiin).