Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Tövbe Meselesi Hakkında (doğrusu Allah Kendisine Şirk Koşulmasını Bağışlamaz... Nisa Sûresi, 48)

S Çevrimdışı

Seyyid Talha bin Asım

Sen neden korkuyorsun ölmek varken kaderde?!.
Banned
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

48- Doğrusu Allah kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz. Ondan başkasını ise dilediği kimseleriçin bağışlar. Allah'a şirk koşan kimse şüphesiz büyük bir günahla iftira etmiş olur.

48. Yüce Allah yarattıklarından herhangi birini Zatına şirk koşan kimseleri bağışlamayacağını, bunun dışındaki küçük ya da büyük diğer günahları bağışlayabileceğini haber vermektedir. Bu ise böyle bir günahı bağışamayı dilemesi ve hikmetinin onu bağışlamayı gerektirmesi halinde söz konusu olur. Şirkin dışındaki günahların bağışlanması için Yüce Allah pek çok sebep tayin etmiştir: Günahları silen iyilikler, dünyada, berzahta ve Kıyamet gününde keffarete sebep olabilecek musibetler, mü'minlerin birbirlerine dua etmeleri, şefaatcilerin şefaatte bulunmaları vb. gibi. Bütün bunların üstünde iman ve tevhid sahiplerine ihsan edeceği rahmetide vardır.
Ancak şirk böyle değildir. Çünkü müşrik, mağfiret kapılarını kendi yüzüne kendisi kapatmış, rahmet kapılarını kendi kendine karşı kilitlemiştir. Dolayısıyla tevhidsiz olarak itaatlerin ona bir fayda sağlaması söz konusu olmadığı gibi, musibetlerin de ona (kefaret olma yönünde) hiçbir faydası olmayacaktır. Kıyamet gününde şefaatcilerin şefaati onlara fayda sağlamayacağı gibi onların candan bir dostlarıda olmayacaktır.
Bu yüzdendir ki Yüce Allah, "Allah'a şirk koşan kimse şüphesiz büyük bir günahla iftira etmiş olur." buyurmaktadır. Yani onun bu iftirası çok büyük bir suçtur. Topraktan yaratılmış, bütün yönleriyle eksik, her bakımdan muhtaç, kendisine tapınanlara şöyle dursun bizzat kendisine dahi bir fayda sağlayamayan, bir zararı önleyemeyen, ölüm ve hayatına kendisi malik olmayan, öldükten sonra kendisini diriltmeye gücü yetmeyen bir yaratılışı; her şeyi yaratan, bütün yönleriyle kamil olan, yarattıklarına Zatı ile muhtaç olmayan, fayda ve zararı elinde bulunduran, verme ve engelleme kudretine sahip olan, mahlukların sahip oldukları bütün nimetleri ihsan etmiş bulunan Yaratıcıya eş kabul etmekten daha büyük bir zulüm olabilir mi? Hiç bundan daha büyük bir zulüm düşünülebilir mi? Bundan dolayı Yüce Allah bu şekilde şirk koşan kimselerin kesin olarak ebediyyen azapta kalacağını ve ilâhî mükâfattan mâhrum olacaklarını hükme bağlamıştır: "Kim Allah'a ortak koşarsa hiç şüphesiz Allah ona cenneti haram kılmıştır. Onun varacağı yer ise ateştir." (el-Maide, 5/72)
Bu âyet-i kerime tevbe etmeyip o halde ölen kimse hakkındadır. Tevbe eden kimseye ise Yüce Allah daha önceki şirkini de, onun dışındaki günahlarını da bağışlayabilir. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "De ki: Ey nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin; çünkü Alllah bütün günahları mağrifet eder." (ez-Zümer, 39/53) Yani Yüce Allah, kendisene tevbe eden ve yönelerek gelenlerin günahlarını bağışlar.

(Teysîru'l-Kerîmi'r-Rahmân fı Tefsîrî Kelâmi'l-Mennân - Abdurrahman b.Nâsır es-Sa'dî; Nisa Sûresi, 48. Ayet-i Kerime Meali ve Tefsiri)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
Üst Ana Sayfa Alt