Tüketiciler Birliği, piyasada mevcut bulunan 10 farklı gazoz markasını inceledi. Tübitak Marmara Araştırma Merkezi'nde yapılan incelemeler sonucundaki analizlerle bütün gazozlarda litre başına 1,56 ila 0,20 gr. arasında değişen oranlarla alkol tespiti ortaya çıktı. Bülent Deniz, gazozların "içindekiler" bölümüne etil alkol yazılmadığını ve böylelikle tüketicilerin yanıltıldığını söyledi.
Tebliğin 5/K maddesine bakıldığında, “Alkolsüz içeceklerde alkol miktarının en çok 5.0 gram/litre olabileceği” şeklinde bir düzenleme bulunduğunu ifade eden Deniz, “Açıkçası ismi alkolsüz olan ve alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen bir tebliğde nasıl olur da litrede 5 grama kadar etil alkol olabileceğine ilişkin bir düzenleme getirilebilir diye bir soru sorduk kendimize. Bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma başlattık” dedi.
Deniz, uzmanların ifadelerine göre, “bütün gazozların üretiminde tat ve kokuyu düzenleyen esansların suda çözülebilmesi için etil alkol kullanıldığını, üretim aşamasından sonra da etil alkolün asli unsurunu kaybetmediğini ve alkol yerine başka bir maddenin de kullanılabilmesinin mümkün olduğunu, ancak maliyet nedeniyle bunun tercih edilmediğini” öğrendiklerini bildirdi. Kimya Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Nutku, "alternatifi olmasına rağmen gazoza keyfi olarak alkol eklendiğini" ifade etti.
TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR
Deniz, söz konusu gazoz şişelerinin hiçbirinin üzerinde alkol içerdiğine ilişkin bir ibarenin yer almadığını da belirterek, şöyle konuştu:
“Dolayısıyla her ne kadar eldeki rakamlar Alkolsüz İçecekler Tebliği'ne uygun olsa da etikette yer alan bilgilerin eksiksiz olmaması ve doğru bilgiyi yansıtmamış olması nedeniyle, öncelikle tüketicinin temel ve evrensel haklarından biri olan bilgilenme hakkı açıkça ihlal edilmektedir. Dini hassasiyetleri nedeniyle etil alkol tüketmek istemeyen tüketiciler, bilmeden bu gazozları satın almakta ve alkol tüketmektedirler. Öncelikle bu konunun yetkilisi olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tebliğin ismini değiştirmeli, ya da o alkol maddesini tebliğden çıkarmalıdır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da harekete geçip, etiketler üzerinde sıkı bir denetim yapmalıdır. Gazoz üreticisi firmalar ise tüketiciye ulaştırdıkları içeceklerin neyi içerdiğini tam olarak ifade eden etiketleri şişelerin üzerine yapıştırmalıdır.”
Bu konuda tazminat davası açılabileceğini kaydeden Deniz, tüketicilere, ”dikkat edin içtiğiniz gazozda alkol var” uyarısında bulundu.