Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Haber TÜBİTAK'ın İncelediği Gazoz Markalarında Alkol Tespit Edildi

kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
media%2FFX-WUtGXEAERl4u.jpg%3Fname%3Dsmall

Tüketiciler Birliği, piyasada mevcut bulunan 10 farklı gazoz markasını inceledi. Tübitak Marmara Araştırma Merkezi'nde yapılan incelemeler sonucundaki analizlerle bütün gazozlarda litre başına 1,56 ila 0,20 gr. arasında değişen oranlarla alkol tespiti ortaya çıktı. Bülent Deniz, gazozların "içindekiler" bölümüne etil alkol yazılmadığını ve böylelikle tüketicilerin yanıltıldığını söyledi.

Tebliğin 5/K maddesine bakıldığında, “Alkolsüz içeceklerde alkol miktarının en çok 5.0 gram/litre olabileceği” şeklinde bir düzenleme bulunduğunu ifade eden Deniz, “Açıkçası ismi alkolsüz olan ve alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen bir tebliğde nasıl olur da litrede 5 grama kadar etil alkol olabileceğine ilişkin bir düzenleme getirilebilir diye bir soru sorduk kendimize. Bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma başlattık” dedi.

Deniz, uzmanların ifadelerine göre, “bütün gazozların üretiminde tat ve kokuyu düzenleyen esansların suda çözülebilmesi için etil alkol kullanıldığını, üretim aşamasından sonra da etil alkolün asli unsurunu kaybetmediğini ve alkol yerine başka bir maddenin de kullanılabilmesinin mümkün olduğunu, ancak maliyet nedeniyle bunun tercih edilmediğini” öğrendiklerini bildirdi. Kimya Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Nutku, "alternatifi olmasına rağmen gazoza keyfi olarak alkol eklendiğini" ifade etti.

TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR

Deniz, söz konusu gazoz şişelerinin hiçbirinin üzerinde alkol içerdiğine ilişkin bir ibarenin yer almadığını da belirterek, şöyle konuştu:
Dolayısıyla her ne kadar eldeki rakamlar Alkolsüz İçecekler Tebliği'ne uygun olsa da etikette yer alan bilgilerin eksiksiz olmaması ve doğru bilgiyi yansıtmamış olması nedeniyle, öncelikle tüketicinin temel ve evrensel haklarından biri olan bilgilenme hakkı açıkça ihlal edilmektedir. Dini hassasiyetleri nedeniyle etil alkol tüketmek istemeyen tüketiciler, bilmeden bu gazozları satın almakta ve alkol tüketmektedirler. Öncelikle bu konunun yetkilisi olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tebliğin ismini değiştirmeli, ya da o alkol maddesini tebliğden çıkarmalıdır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da harekete geçip, etiketler üzerinde sıkı bir denetim yapmalıdır. Gazoz üreticisi firmalar ise tüketiciye ulaştırdıkları içeceklerin neyi içerdiğini tam olarak ifade eden etiketleri şişelerin üzerine yapıştırmalıdır.”

Bu konuda tazminat davası açılabileceğini kaydeden Deniz, tüketicilere, ”dikkat edin içtiğiniz gazozda alkol var” uyarısında bulundu.
 
kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
Spam konular sayesinde okunamadan aşağıda kaldı.

(Haber eskiymiş, bu çalışma 2006 yılında yapılmış o yüzden haber siteleri dışında asıl kaynağı bulmak zor.)
 
Son düzenleme:
toprak56 Çevrimdışı

toprak56

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bu tür haberlerde Kaynak belirtmek çok iyi olur hocam. Özellikle Tübitak sitesinden verirseniz çok makbule geçer. Bizde bu vesile ile ınşallah etrafımızdaki kardeşler ile paylaşırız bu mevzuyu.
 
Alketa Çevrimdışı

Alketa

2024 Resmi Kitap Sponsoru
İslam-TR Üyesi
Spam konular sayesinde okunamadan aşağıda kaldı.

(Haber eskiymiş, bu çalışma 2006 yılında yapılmış o yüzden haber siteleri dışında asıl kaynağı bulmak zor.)

Evet bu cok eski bir haber sonradan guncelleme geldi mi acaba.
Nigde gazozun helal sertifikası vardi ama ne kadar kesin muamma.
En iyisi meyve püreleri yapip ya da suyunu sıkıp uzerine soda boca etmek. Ya da dondurma limonata karisimi icecekler.
Bir daha ya da soguk kahveli icecekler favorişkom benim.
 
A Çevrimdışı

Alkâme

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Çok fazla araştırmayın yoksa hep bir şeyler bulacağız şimdi bi gazozum vardı içtiğim ne içeceğim şimdi ben neyse bizim bir arkadaş vardı her aldığı şeyin inciğine cinciğine kadar bakardı sonra yemez içmezdi baya bir şey yiyemez içemez oldu dedim bana söyleme ne olduğunu ben bilmeyeyim yoksa benide yemeden içmeden kesecekti.
 
Alketa Çevrimdışı

Alketa

2024 Resmi Kitap Sponsoru
İslam-TR Üyesi
Çok fazla araştırmayın yoksa hep bir şeyler bulacağız şimdi bi gazozum vardı içtiğim ne içeceğim şimdi ben neyse bizim bir arkadaş vardı her aldığı şeyin inciğine cinciğine kadar bakardı sonra yemez içmezdi baya bir şey yiyemez içemez oldu dedim bana söyleme ne olduğunu ben bilmeyeyim yoksa benide yemeden içmeden kesecekti.

Daha evrupa sicaklari ulkeye girmedi
Ne hemen ictin
Nigde ic bari seker pancarli o.
 
salticidae Çevrimdışı

salticidae

lessismore
İslam-TR Üyesi
Alkol ilaçlarda, benzinde, paketli olarak gördüğün neredeyse bütün içeceklerde ve hatta alıp dolapta beklettiğin ve tazeliğini kaybeden bir çok meyvede bile var. Hatta sen meyve suyunu kendin sıkıp dolaba bırak onda bile eser miktarda alkol oluşuyor. Hattaa şeftaliyi ye miden sindirmesin orada bile alkol oluşur yani.

Zira alkol, endüstride mısır ve şekerden zor elde edilen pahalı bir hammadde, bunu kimse sana bana alkol içirmiş olmak için oraya koymaz. Hatta bir çok petrol tedarikçisi ve gıda tedarikçisi bunu en aza indirmenin derdinde. Sıfırlayamazlar çünkü ürün bozulur, hadi sıfırladı diyelim paketteki ürün bozulurken yine alkol açığa çıkar..
 
kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
"Bülent Deniz, 'Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bu esanslar yağ cinsinden maddeler olup suda çözülmezler. Etil alkol, bu çözülmeyi sağlar. Etil alkolün görevini propylen glycol de görebilir; ancak maliyeti ikiye katlandığı için tercih edilmiyor.' Dedi."
 
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İnsanlar ALLAH ın bıze ne kadar haram kıldığı iş varsa neredeyse hepsini,toplumun ifsadı için kullanıyorlar. ALLAH belli başlı şeyleri domuz urunleri vs bıze sızın saglıgınızı kendınızı bozdugu için haram kılıyorum dedıkce insanoğlu bunu hep tersini yaparak kullanmaya devam edıyor. Kımbılır daha nıce seyleri yiyip içtik. Ondan sonra hep hastayız oluruz tabi saglıklı ne kaldı ki...
 
kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
Bu paylaşımlar üzerine Dr. Kemâl Özer'in Twitter'dan yeni açıklaması:
"Sosyal medyada son günlerde gazlı içeceklerle ilgili 2006 yılında yaptırdığımız analizlere dair paylaşımlar yapılmakta. Bu yüzden pek çok kişi arayıp bilgi belge talep etmekte. Lütfen bu açıklamalara bakınız ve özelden sual yönetmeyiniz. Hikâyenin detayları aşağıdadır
2006 yılında önce bir tıp fakültesinin biyokimya laboratuvarına bedelini ödeyerek insan kanı gibi kolalar verdik ve alkol analizi istedik. Hepsinde alkol çıktı. Bunun üzerine piyasan numuneler alarak TÜBİTAK'a gönderdik. Tüm numunelerde de muhtelif miktarlarda alkol tespit edildi. O günün gazetelerinin çoğu bunu manşete taşımaktan imtina etti. Çünkü reklam pastasından pay almak böyle bir şeydir. Sosyal medya ve internetin yaygın olmamasına rağmen ciddi tartışmalar yaşandı. 15'den fazla köşe yazısı yazıldı. Hocalar fetva mahiyetli yazılar kaleme aldılar. Elbette bakanlık da harekete geçerek alkolsüz içecekler tebliğinde değişikliğe gitti ve 5 gr/litre etil alkol nispetini 3 gr/lt'ye çekti. Kamuoyunu teskin etmek için 'fermantasyon sonucu' gibi bir de yeni hüküm ekledi. İster gazoz, ister renkli içecekler, isterse de kolalara dışarıdan alkol ÇÖZÜCÜ olarak eklenir. Aksi halde suya eklenen maddeler karışmaz. Yani alkol fermantasyon sonucu oluşmuyor bizatihi çözücü olarak dışarıdan ekleniyor. Ayrıca kimyacılar bilir ki aromalar alkol içinde taşınır. Netice şudur ki, 2006'da yapılan analizler ile bugün arasında bir değişim söz konusu değil Bir firma "ben alkol eklemiyorum", onun yerine şu çözücüyü kullanıyorum deyip analiz delilini de koymadığı müddetçe hepsi alkollüdür.
media%2FFYMeShEVEAEg7OF.jpg%3Fname%3Dsmall

media%2FFYMeU_PVUAoo7Il.jpg%3Fname%3Dsmall

Kaldık ki bu içeceklerin tek mahzuru alkol de değil. Gazlı içecek içenlerin kanınızı asidik hâle gelir ve mide ve bağırsak sistemini bozar İhtiva ettikleri çeşitli zararlı maddeler de cabası. Bu içeceklerin markadan bağımsız hiçbiri içilmemeli. İçine konulan sular dahi şaibelidir. Akıllı insan şüpheli ve sağlıksız şeylerden kaçınır. AB ve ülkemizde içinde 0,3 gr/litre altında alkol ihtiva eden içeceklere "alkolsüz(!) içecek" denir. Ayrıca 1,2 gr/lt'den az alkol ihtiva eden biralara da "alkolsüz(!) bira" denilir. Komediyi anlayın. AB'yi anlarız zâten alkol içerler. Ama burası Müslüman bir ülke. Gelin konuyu gazlı içeceklerinin Türkiye'ye geliş hikayesi ile bitirelim Şeytan suyu karakola ve boykot:
Bu husustaki detaylı videomuz bu akşam kanalımızda yayınlanacak."

(Twitter: @cankemalozer)
(YouTube: https://www.youtube.com/user/ozerkemal)
 
V Çevrimdışı

VOYAGER

Üye
İslam-TR Üyesi
Bahsedilen içeceklerin içindeki alkolün çeşidi ne ve bu içecekler, kişiye sarhoşluk veriyor mu ona bakmak lâzım! Dezenfektanlardaki alkole haram denilebilir mi? Elbette hayır, çünkü o bir içecek değil net!
 
Üst Ana Sayfa Alt