Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Türk ve Medine mushafı arasındaki farklara dair önbilgi

A Çevrimdışı

asliar

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Çoğaltılan Kuran Mushafları Hangi Şehirlere Gönderildi?

Konusunun, devamı niteliğinde ancak mushaf farklılığı başlığına kayarak,ön bilgi mahiyetinde bir yazı yazmak istiyorum.

Burada belirtilen ilk mushaflar, harekeleme ve noktalama işaretleri içermiyordu. Bunlar; karışıklıkları önlemek, farklı kıraat okuyuşlarına imkan sağlamak ve kolaylık adına sonradan yapılmış "dabtu'l-mushaf" diye bilinen güncellemelerdir.

Ülkemizde kullanılan mushaflar ile Arap ülkelerinde kullanılan mushaflardaki görüntü farklılığı temelde buradan ileri gelmektedir.

Aslında günümüzde Medine mushafı diye geçen mushaflar, kelime gövde yapısı itibariyle Hz. Osman döneminde yazılan
mushafların yazımına muvafık olarak hazırlanmıştır. Ancak ülkemizdeki mushaflarda, Aliyyül Kari imlası kullanılmaktadır. Ve aslında uymayan yazımlar bulunmaktadır. (ziyade elif kullanımı, nida ya'sının ayrı yazımı vb.)

Bu konuda meraklısı için bir kaç örnek yazacağım;

- Türk mushaftalarında vasıl hemzesi ve kat hemzesini, cümle başında geldiğinde ayıramazsınız. Çünkü size, uygun hareke koyulmuş olarak yazımda verilir. Arap mushafında ise, tüm vasıl hemzelerinde bir işaret mevcuttur ve yalnızca kat hemzeleri harekesi ile verilir. Evet belki harekelendirmeyi yapabilmeniz için biraz Arapça bilgisi gerekir ancak bence; Türk mushafından okurken sahip olamadığınız belirtilenden farklı yerde durak yapabilme özgürlüğünü size verir. Bu hemze vasıl mı kat mı, bilmeden nasıl başlayacağım ya da ra'nın hükümlerini nasıl uygulayacağım vb durumlarda kalmazsınız.

- Türk mushafında idgam, ihfa, izhar vb. durumlar belirtilmezken, Medine mushafında kendine özel şekilde belirtilir. Mesela tenvinin çizgileri bile, Türk mushafında sabitken, Medine mushafında; sonrasında gelecek ihfa ve idgam durumlarına göre şekil alır.

- Geçiş ve durakta farklı şekilde okunan (mesela ziyade elifi olan) kelimelerde,Türk mushafında belirtici bir özellik bulunmaz. Ancak Medine mushafında özel işaretle belirtilir. Dolayısıyla, mushaftakinden farklı yerde durak yapacaksanız, bunu, doğru şekilde yapmanıza olanak tanır.

Durak yerlerinin farklılığı da iki mushafta mevcut olup; bu konu tamamen farklı olduğu için, sadece bilgi olarak eklemek istiyorum. Ülkemizdeki mushaflarda; durak yapılacak yerler için Muhammed b. Tayfûr es Secâvendî'nin hazırladığı sisteme uyulmakta iken, Medine baskısı mushaflarda ise, durak işaretleri Ulema Heyeti tarafından ortak belirlenmiştir.

Eke, Medine mushafımın örneğini koydum. Tecvid bilgisi iyi olmayan arkadaşları düşünerek, en bilinen sayfalardan birini ekledim.

Not: Diyanet, her konudaki taasubunu burada da göstermiş olup, yıllar önce niyetlense de, bir türlü Arap ülkeleri ile ortak imlaya geçememiştir. İlgili alanda bir başka taasup örneği; Kuran-ı Kerim Kıraati Hususunda Arap Ağzı, Türk Ağzı İkilemi Üzerine | Prof. Dr. Mehmet Akif Koç | İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler (islam-tr.org)
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2021-10-17 at 22.31.10.jpeg
    WhatsApp Image 2021-10-17 at 22.31.10.jpeg
    127.9 KB · Görüntüleme: 467
Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt