Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Tutamadığım Yeminin Kefareti Nedir?

M Çevrimdışı

MehmetCan1988

Üye
İslam-TR Üyesi
Selam ve merhabalar,

benim bir sorum olacak;

ben aylardır şeytan'a uyup bahis oynamaya başladım. Çok para kazandın ve çok para kaybettim.

Belirli bir süre sonra (6 ay önce) büyük yemin edip bir daha oynamayacağın diye yemin etmiştim, aradan 2-3 ay geçmeden tekrardan başladım ve yine çok paralar kaybettim.

Artık kayıp ettiğim paradan çok bozmuş olduğum yemin beni çok üzmeye başladı.

Gerçekten üzüntüden çok perişan oldum.

Tövbe etmek istiyorum, günahlarımın af edilmesini istiyorum ve büyük yemin edip bir daha bu illette bulaşmak istemiyorum fakat ne yapmam gerektiğini bilmiyorum :-(

Yardımcı olursanız canı gönülden sevinirim...

Mehmet
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Ebu Musa (r. anh) anlatıyor: "Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Ben, Allah'a yemin ederek söylüyorum: İnşeAllah, herhangi bir şeye yemin edince, yeminimin aksini yapmayı daha hayırlı görecek olsam, yeminimi kefaretler, hayırlı gördüğüm şeyi yaparım."
(Buhârî; Eymân 14; Muslim, Eyman 10, (1649); Ebu Dâvud, Eymân 17, (3276); Nesâi, Eymân 15, (7, 910), Sayd 33, (7, 206)

****

İbn Abbâs (r.anhuma)'dan rivayete göre (Osman ibn Maz'ûn ve arkadaşları, ya da Abdullah ibn Revâha)'nın "Ey Allah'ın elçisi, peki bu hususta ettiğimiz yeminler ne olacak?" diye sormaları üzerine aşağıdaki âyet-i kerime nazil olmuş ve yeminlerini keffâretlemekle emrolunmuşlardır. (Taberî, Taberî, Câmiu'i-Beyân, VII, 10)

"Allah sizi, kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerinizden sorumlu tutmaz. Fakat kasıtlı yaptığınız yeminlerinizden sizi sorumlu tutar. Bozulan yeminin keffareti (cezası), ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on yoksulu yedirmek veya giydirmek yahud da bir köle azad etmektir. Verecek bir şey bulamayan kimse için de üç gün oruç tutmaktır. İşte yemin ettiğiniz zaman yeminlerinizi bozmanın cezası budur. Yeminlerinizi koruyun. İşte Allah âyetlerini size böyle açıklar ki, şükredesiniz." (Maide 89)

Kardeşim, evvela kat'i bir tevbe ile Allah (c.c.)'den afv dileyip pişmanlığını samimiyetle bildirip, şeytan işi olan kumar pisliğinden kurtulmalısın.

Daha sonra bozduğun yeminin kefareti olarak ;
1- 10 fakiri giydirmelisin
2- 10 fakiri sabah akşam yedirmeli ya da 1 fakiri sabah akşam on gün boyunca yedirmelisin.
3- 1 Köle azad etmelisin
4- 3 gün oruç tutmalısın.


Birden Fazla Yeminin Kefârati

Mâlikî' Şâfiî'lere göre; Kefareti gerekli kılan davranışlar kaç gün işlenmiş ise o günler sayısınca kefaret vermek vâcib olur.

Hanefi'ler dediler ki: İster aynı günde, ister muhtelif günlerde olsun, ister bir Ramadanda, ister muhtelif senelerin Ramadanlarında olsun, kefareti gerekli kılan davranışların tekerrur etmesi nedeniyle kefaret tekerrur etmez. Ancak kefareti gerekli kılan davranışlardan birini işleyen kişi, bu davranışın kefaretini öder; sonra da kefareti gerekli kılan ikinci bir davranışı işlerse, bu tekrarı aynı günde ise önceki kefareti ikisi için de yeterli olur. Bu tekrarı ayrı günlerde olursa da birincinin kefaretini ödemişse ikincisi için de yeni bir kefaret ödemesi vâcib olur. Zahir rivâyetlere göre bu hususta da tafsîlât vardır. Şöyle ki: Kefaret, cinsel ilişki nedeniyle vâcib olmuşsa tekerrur eder. Aksi hâlde tekerrur etmez.

Hanbeli'ler dediler ki: Kefareti gerekli kılan davranış aynı günde tekerrur eder de birinci davranışın kefareti verilmiş olursa, muteakib davranışın kefaretini de vermek vâcib olur. Eğer birinci davranışın kefareti henüz verilmemiş ise muteakib davranış için de ayrıca bir kefaret gerekmez. Sadece bir kefaret vermek icâb eder.

(Abdurrahman el Cezîrî, el-Fıkh ale'l-Mezâhibi'l-Erba'a, C.2 / 158)

Not : Hanefî ve Hanbelîler'e göre bu üç gün orucun arka arkaya tutulması şarttır.
Bunlardan hangisine musaitsen birini yapmalısın.

İlgili Konular :


Yemin Kefareti Orucuna Cumua Günü Başlanabilir mi?
Yemin Kefareti Peşinen Tek seferde Verilir mi ?
Günahtan Tevbe Edince Afv Olma Meselesi ve Şartları
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt