Âleykum selam we rahmetullah;
Abdest için veya taharat için böyle bir şart / farz Kur'an-ı Kerim ve sunnette (Dinde) yoktur.
Selman-ı Farisi (r.anh): "Rasulullah (s.a.v.) bize her şeyi, hatta nasıl def-i hâced yapacağımızı bile öğretti" (Sahih-i Muslim, 1401 C: 1, Sf: 223, K. Tahâra: 17 Hadis No: 57 (262)
Bu uygulama kişinin (erkek) sağlık durumuna göre ihtiyacen gerekebilir. Yani kişinin tuvalet ihtiyacını gidermesinden sonra, idrar kalıntısının iç çamaşıra akması gerçekleşiyor ve buna bevliyeci / ürolog doktor teşhisi veya kendisi şahid oluyorsa tuvaletini iyice bekleyip hatta öksürüp ıkınarak (istibrâ) damarlarda kalan idrarın çıkması sağlanmalı veya zeker / penis (erkeklik organı) ucuna peçete / bez ile örterek en az 40 adım kadar veya 5-10 dakika kadar yürüyüp bekleyerek , varsa kalmış idrarın çıkması sağlanıp daha sonra abdest alması gerekebilir. Bu da hasta kişiye has bir durumdur.
Bu sebeble müslüman erkek, tuvalette idrarını yaptıktan sonra mumkûnse hemen abdest almamalı, bir muddet beklemeli, sızıntının kesildiğine kanaat getirinceye kadar istibrâya devam edilmelidir. Çünkü abdest aldıktan sonra idrar sızması halinde abdest bozulur.
Sağlıklı erkeklerde istibra yaptıktan sonra idrar gelmez. Bu sebeble 40 adım yürümek diye bir şart da yoktur. Buna rağmen abdest alınacaksa, ihtiyaten biraz bekledikten sonra almak yerinde olur.