Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Vefat Edenin Hasenatı Hakkında

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Esselamualeykum rahmatullahi ve berekad ahiler

Anne annem vefat edeli baya oldu Geçen annem onun hakkında bişey anlattı bana dedem bi rüya görmüş,rüyasında hanımı falanca bi zat hakkında yanına gitmesini ona ait bir emanetin olduğunu söylemiş dedemde o söylediği zatın yanına gitmiş benim hanıma ait bir emanet varmış demiş oda hanımızın ismi ne demiş ? dedemde söylemiş evet demiş ona ait üç tane seccade var bana yaptırmıştı ama gelmedi demiş.dedem kendisi hanımım olur vefat etti onları almam için geldim.Dedem aldığı seccadeleri kızlarına verdi biri annemde diğer ikisi teyzelerimde.


şimdi gelelim sorumuza bunu bi arkadaşa anlattım dedim ki bu seccadelerin üzerinde kılınan namazların hayrıda anne annemin amel defterine yazılır dedim.

kendisi dedi ki namazı kılan eğer tevhid ehli ise yazılır eğer değilse yazılmaz.kılmış olduğu namazların hayrı yoktur.hayrı olmayan bir namazın sevabı gitmez.çünkü tevhid ehli değil.

şimdi benim aklımada şu geldi düşünün ki benden sonra amel defterime yazılacak bir emanet bırakıyorum bu bıraktığım şey ister tevhid ehli birisinin elinde olsun,ister tevhid ehli biri olmasın bunun hayrı amel defterine yazılır mı yazıl mazmı ?

veya seccade gibi aynı hükme girer mi ? girmez mi ?

Şimdiden Cevap için ALLAH razı olsun
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
örnek olarak çeşme yaptıran biri ondan tevhid ehli olsun olmasın ondan içen onun hayrı amel defterine yazılıyor buda aynı hükme girmez mi bu söylediğim
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
images


Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
"İnsan öldü mü ameli kesilir. (Ebu Katade'den şöyle dediği rivayet edilmiştir: Rasûlullah (s.a) buyurdu ki: "Kişinin kendisinden sonra geriye bırakacağı en hayırlı şey:
Kendisine dua edecek salih bir evlat, ecri kendisine ulaşacak cari bir sadaka ve kendisinden sonra gereğince amel olunacak bir ilimdir.
"
[
Hadisi İbn Mace (I, 106), İbn Hibban, Sahih (no: 84-85), Taberani, el-Mucemu's- Sağir (s. 79), İbn Abdi'l-Berr, Camiu Beyani'l-İlm (I, 15)'de rivayet etmişlerdir. Senedi el-Munziri'nin et-Terğib (I, 58)'de belirttiği gibi sahihtir.)

Üç [şey]den müstesna. Sadaka-i cariye'den yahut kendisi ile yararlanılan bir ilimden yahut kendisine dua edecek salih bir evlattan (Yine Ebu Hureyre'den dedi ki: Rasûlullah (s.a) buyurdu ki:
"Şüphesiz mü'mine ölümünden sonra amelinden ve hasenatından ulaşanlar arasında şunlar da vardır:
Öğrettiği ve yaydığı bir ilim, geriye bıraktığı salih bir evlat, miras bıraktığı bir mushaf yahutta bina ettiği bir mescid, ya da yolcular için bir ev yahut akıttığı bir ırmak yahut sağlığında ve hayatında kendi malından çıkarıp verdiği bir sadaka ölümünden sonra ona erişir.
"
[Hadisi İbn Mace (I, 106)'da hasen bir isnadla rivayet etmiştir. İbn Huzeyme Sahih'inde (2490)'de rivayet ettiği gibi Beyhaki de Şuabu'l-İman (3448)'de rivayet etmiştir.] (dolayı kesilmez).”[Hadisi Muslim (V, 73) -anlatım ona ait-, Buhari, el-Edebu'l-Mufred (s. , Ebu Davud (II, 15), Nesai (II, 129), Tahavi, Müşkilu'l-Asar (I, 85), Beyhaki (VI, 278), Ahmed (II, 372)'de rivayet etmişlerdir. Fazlalık Ebu Davud ve Beyhaki'ye aittir.]

Hadisde, sevabı ölümden sonra da devam eden 3 amelden bahsedilmektedir. Bunlardan biri
sadaka-i câriye, yani hayrı devam eden iyiliktir.
Herkesin faydalandığı ve varlığı devam ettiği müddetçe sevabı da devam eden hayırlardır. Câmi ve mescidler, mektep ve medreseler, yollar ve köprüler, çeşmeler ve sebiller, hanlar ve hamamlar, her çeşit hayır vakıfları ve sormuş olduğunuz seccadeler, elbiseler, bıcak, halı vb tüm insanların kullanabileceği hayırlı şeyler bunun örneğidir. Bunları yapanların, yapımına katkı sağlayanların amel defteri kapanmaz ve sevabı sürekli olur. Sevabı devamlı olan ikinci salih amel, kendisinden insanların sürekli faydalandığı ilimdir. İnsanın öğrendiği ilmi, elde ettiği bilgiyi başkalarına öğretmesi en büyük hayırlardan biridir.
Kullanması veya kendisinin olması için bir başkasına verdiği hayırlı bir nesne, ondan faydalanan oldukça, bu işe sebeb olana ecir olarak dönecektir. Ecirden faydalanabilmesi için şirk üzere ölmemiş, tevhid üzere ölmek bir şarttır.


Kâfirlerin faydalı işleri fırtınalı bir günde rüzgârın savurduğu küller gibidir. Ahirette o işlerin hiç faydası olmaz. (İbrahim 18)
Deki: Size en çok ziyana uğrayanları haber verelim mi? Onlar dünya hayatında iyi işler yaptıklarını sandıkları halde, çabaları boşa giden kimselerdir. İşte onlar, Rablerinin âyetlerini ve Ona kavuşmayı (dirilmeyi, hesabı, ceza ve mukâfatı) inkâr eden, bu yüzden amelleri boşa giden kimselerdir. Onlar için, kıyamet günü, hiç bir terazi tutmayız. (İyilikleri ile kötülüklerini ölçmeyiz çünkü amelleri boşa gitmiştir, tartıya girecek makbul şeyleri kalmamıştır) (Kehf 103 -104- 105)
Kâfirlerin iyi işleri engin çöllerde görünen seraba benzer. Susayan kimse onu uzaktan su sanır; ama yanına varınca, umduğunu bulamaz (Nur 39)


Musluman birinin , kafire yaptığı bir iyilikten dolayı veya verdiği bir sadaka-i cariyeden sebeble ecrini almaya devam eder. Çünkü :
Her kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür(Zilzal 7) mealindeki ayet bunun delilidir. Bu ayetin tefsirinde , kâfirler işledikleri güzel işlerinin karşılığını dünyada görürler. Fakat ahirete gidince orada amellerinin boşa gittiğini görürler. Bu görüş Abdullah b. Abbas’tan da nakledilmiştir (Razî, ilgili ayetin tefsiri).
Abdullah b. Abbas’tan nakledilen diğer bir görüşüne göre: Mümin olsun, kâfir olsun, iyilik veya kötülük namına ne işlerse mutlaka Allah ona gösterir. Ancak, Allah müminlerin günahlarını bağışlar, iyiliklerini de değerlendirir. Kâfirin ise iyilikleri boşa çıkartılır, değerlendirilmeye alınmaz, kötülükleri sebebiyle de ceza görür”(Razî, ilgili ayetin tefsiri)



ÖLENE FAYDASI DOKUNAN ŞEYLER :

https://www.islam-tr.org/konu/oluye-kabir-basinda-kuran-okumak-dua-etmek-kabir-ziyareti-kitap.8111/
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
ALLAH razı olsun ahi

kaynaklar için çok tşk ederim
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt