Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Yabani Hayvanlardan Korunmak İçin Ev Dışında Köpek Beslemek Caiz mi?

İ Çevrimdışı

İbn Muhammed

الله اكبر و العزة الله
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum ve rahmetullah,
Hocam, ilgili konulardaki cevaplarınızı okudum aklıma takılanı sormak istedim. Bilirsiniz Köy gibi yerlerde özellikle kış aylarında aç yabani hayvanlar köye inebiliyor. İnsan, evcil hayvan(koyun, tavuk vs.), ekilen mahsullere saldırabiliyor.

1. Bu vahşi hayvanlardan korunmaya tedbir amaçlı köpek beslemenin hükmü nedir?

2. Ayrıca Ormanlık alana tek başımıza gittiğimizde yine korunma için tedbir olarak bu köpeklerden yanımızda bulundurmamızın hükmü nedir?

3. Cevap verdiğiniz bir konuda iki hadis paylaşmışsınız, bunlarda birbirine zıt bir anlam çıkıyor gibi anladım da aklım karıştı. Yani ilkinde "kim çoban köpeği edinirse sevabından iki kirat eksiltilir." derken diğerinde "Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna" diyor.

"Kim, sürü (çoban)köpeği veya av köpeği bir köpek edinirse, her gün için onun amelinin sevabından iki kîrât eksiltilir."
(Buhârî; hadis no: 5163; Muslim; hadis no: 1574)
Rasûl-u Ekrem (s.a.v.) şöyle buyuruyor:
"Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri mustesna olmak üzere köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir."
(Buhari, Zebaih, 6; Muslim, Musakat, 46,50,56-58)

 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullâhi we berakâtuhu;

Kardeşim, dediğiniz şartlarda câizdir.

(Küçük sahâbîlerden olan) Sâhib ibn Yezîd tahdîs etti ki, kendisi Ezdu Şenûe kabilesinden ve Rasûlullah'ın sahâbîlerinden bir adam olan Sufyân ibn Ebî Zuheyr'den işitmiştir. Sufyân şöyle demiştir:
Ben Rasûlullah (s.a.v.)'tan işittim, şöyle buyuruyordu: "Her kim ne ekin, ne de sağım hayvanı korumayan bir köpek edinirse, onun iyi amelinden her gün bir kîrât eksilir".

(Sâib ibn Yezîd dedi ki: Ben (hadîsi tesbît için Sufyân ibn Ebî Zuheyr'e): Hakîkaten sen bu hadîsi Rasûlullah (s.a.v.)'tan işittin mi? dedim.
O da cevâb olarak ve Ka'be'yi işaret ederek: Şu Mescid'in Rabb'ine yemîn ederim ki, evet O'ndan işittim, dedi
(Buhari, Muzaraat, Bab 3, Hadis no: 4)


Ebû Hurayra (r.anh) şöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
"Her kim (yanında) köpek tutarsa, şu muhakkak ki, her gün o kimsenin amelinden bir kırat eksilir. Zirâat köpeği yâhud koyun köpeği edinmek bundan mustesnadır",


وعن أبي هريرة رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: قال رسولُ اللّهِ (صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ): مَنْ اتَّخَذَ كَلْباً إﻻَّ كَلْبَ مَاشِيَةٍ أوْ صَيْدٍ أوْ زَرْعٍ نَقَصَ مِنْ أجْرِهِ كُلَّ يَوْمٍ قِيراط
أخرجه الخمسة

İbnu Şîrîn ile Ebû Salih, Ebû Hurayra'dan; o da Peygamber'den olmak üzere "Koyun köpeği yâhud zirâat köpeği yâhud av köpeği mustesnadır" buyurdu, demişlerdir.
(Buhari, Hars, Bab 3, Bedul Halk, Bab 14, Muslim, Musakat, 58, Hadis no: 1579; Ebu Davud, Sayd, 1, 2844; Tirmizi, Ahkam, 4, 1490; Nesai, Sayd, 14, Hadis no: 7, 188, 189)

Râvî Ebû Hazım da yine Ebû Hurayra'den; o da Peygamber'den olmak üzere "
Av köpeği yâhud davar köpeği mustesnadır" buyurdu, demiştir .
(Buhari, Muzaraat, Bab 3, Hadis no: 4)

Bize Yahya b. Yahya rivayet etti.
(Dedi ki) : Mâlik'e, Nâfi'den dinlediğim, onun da İbni Ömer'den naklen rivayet ettiği şu hadisi okudum. İbni Ömer şunu söylemiş:
Rasûlullah (s.a.v.) ;
«Çoban köpeği ile av köpeği mustesna, her kim köpek edinirse amelinden her gün iki kîrât eksilir.» buyurdular
(Muslim, Musakaat, 50 - 1574)

Bize Muhammed b. Ahmed b. Ebî Halef rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Ravh rivayet etti. Bana İshâk b. Mansûr da rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Ravh b. Ubade haber verdi. (Dedi ki) : Bize ibni Curayc rivayet etti. (Dedi ki) : Bana Ebu'z-Zubeyr haber verdi ki, Câbir b. Abdillâh'ı şunu söylerken işitmiş:
«Rasûlullah (s.a.v.) bize köpekleri öldürmeyi emir buyurdu. Hatta kadın köpeği ile çölden gelirdi de biz o köpeği bile öldürürdük.
Sonra Peygamber (s.a.v.) köpekleri öldürmeyi yasak etti ve: Hâlis siyahını, iki noktalısını öldürmeye bakın; çünkü o şeytandır; buyurdu.»
(Muslim, Musakaat, 47 - 1572)

29048

Şâfiî1er'den Nevevî şunları söylüyor : "Bizim mezhebimize göre ihtiyaç yokken köpek edinmek haramdır. Ama av, ziraat ve hayvan muhafazası gibi şeyler için edinilmesi câizdir.
Evleri, sokakları ve bunlara benzer yerleri muhafaza için edinilip edinilemeyeceği hususunda iki vecih vardır. Birinci veçhe göre caiz değildir. Çünkü hadîslerin zahirleri ziraat, av ve çoban köpeğinden maadasını sarahaten yasak etmektedir. Esah olan veçhe göre bu üç nevi' köpeğe kıyâsen diğerlerini edinmek de caizdir; bu hususta hadîslerden anlaşılan illetle amel olunur ki, o da ihtiyaçtır.
Hanefîler 'den Kemâl b. Humâm, «Fethu'l-Kadîr» adlı eserinde : «Köpeği av yahut hayvan, ev ve ziraat muhafazası için edinmek bilicmâ' caizdir; lâkin hırsız yahut düşman korkusu olmadıkça onu haneye sokmamalıdır...» diyor.

Mâlikî'ler'den bâzıları, edinilmesi câiz olan köpeğin temizliğine bu hadîslerle istidlal etmişlerdir. Çünkü insanların arasında bulunduğu hâlde ondan korunmak son derece güç bir iştir. Onlara göre köpeği edinmeğe izin vermek, ondan maksud olan hususâtı tamamlayan şeyler için de izin sayılır. Fakat bu zevâtın görüşleri, köpeğin ağzını soktuğu kabın yedi defa yıkanmasını emreden hadîse muarızdır. Hadîs-i şerîf hayırlı işlere teşvik, sevabı eksiltecek işlerden sakınmayı tenbîh etmektedir.


Kîrat nedir? Lugatte beş arpa ağırlığı veya yarım dânik ve bir şeyin yirmidörtte biri gibi ma'nâlara gelir. Burada kesin bir miktar aramak gerekmez, "Allah'ın bildiği bir miktar" olarak anlamanın uygun olacağı belirtilmiştir. Yani köpek besleyen bir kimsenin her gün sevabından bir cüzü eksilecektir.

Bu eksilmenin sebebi, "meleklerin köpeğin olduğu yere girmemesi" ile izah edilmiştir.
Bazı âlimler: "Köpek başkalarını rahatsız ettiği için" demiştir. Köpeğin necaset yemesi, pis koku yayması, bazılarının şeytan olması, kaplara ağzını sokması gibi başka sebepler de zikredilmiştir. Ancak burada Rasûlullah'ın koyduğu bir yasağın işlenmesi vardır.




ucj1SRb.jpg


İmam Nevevi (rahimehullah) şöyle dedi:
"Köpeklerin katline gelince, âlimlerimiz dedi ki: Şayet köpek kuduz ise öldürülür, kuduz değilse öldürülmesi câiz değildir. Bu köpekte zikredilen menfaatlerden bir menfaat olsun veya olmasın (başıboş) farketmez, (öldürülmesi câiz değildir).
İmam Ebu Meâlî İmamu'l-Harameyn dedi ki: "Köpeklerin katline dâir emir mensuhtur."
Yine dedi ki: "Sahih olan Allah'ın rasulu (s.a.v.)'in köpeklerin katlini bir defa emrettiğidir. Sonra onun (s.a.v.) köpeklerin katlini yasakladığı sahih olmuştur."
Yine dedi ki: "Şeriat (Hüküm), zikrettiğimiz detay üzere karar kılmıştır."
Yine dedi ki: "Ve (Allah rasulu s.a.v.) siyah köpeğin öldürülmesini emretti. Bu (hüküm) İslam'ın ilk döneminde mevcud olup şuan mensuhtur."
(
İmâmu’l-Harameyn Ebu’l-Meâlî Ruknuddîn Abdulmelik b. Abdillâh b. Yûsuf el-Cuveynî et-Tâî en-Nîsâbûrî, Nihayetu'l Matlab fî Dirâyeti’l-Meẕheb, C5, Sf: 494) Bu İmamu'l-Harameyn'in sözüdür. Bu sözü doğrulamak üzere söz eklemeye gerek yoktur."
(İmam Nevevi, el Minhac fi Şerhi Sahih-i Muslim, C.2, Sf: 217)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt