Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Yasak Adaklar

I Çevrimdışı

islami bilgiler

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
بســـم الله الرحمن الرحيم


Yasak Adaklar


Bu konuda Ebu Davud'da yer alan bir ikinci hadis daha var. Sabit b. Dahhak diyor ki:

“Peygamber imiz zamanında arkadaşlarımızdan biri Mekke yakınlarındaki Buvane denen yerde bir deve kesmeyi adamıştı. Peygamber imize gelerek:

“Ya Rasûlüllah, ben Buvane'de bir deve kesmeyi adadım, ne dersiniz?” diye sordu. Peygamber imiz yanındakilere:

“Sözü geçen yer, cahiliye döneminde tapılan putlardan birinin saklandığı bir yer mi idi?” diye sordu. Arkadaşlarımız:

“Hayır” dediler. Arkasından:

“Peki orası cahiliye döneminin bayram yerlerind en biri mi idi?” diye sordu. Oradakile r bu soruya da:

“hayır” diye cevap verince Peygamber imiz o arkadaşımıza:

“O halde adağını yerine getir. Çünkü Allah'ın emrine aykırı adaklarla yerine getirilme leri elde olmayan adaklar yerine getirilme zler.” buyurmuştur.

(Sünen-i Ebi Davud, Kitap Yemin ve Adaklar, Bab: Adakları yerine getirme ile emrolunma, H. No: 3313, c. 3, s. 607.)

(Sabit b. Dahhak; Ulu sahabiler den olan bu zatın adı, Sabit b. El-Dahhak b. Halife El-Ensârİ El-Eşhelî, Rıdvan biatında bulundu. Bis'etin üçüncü yılında doğdu. H. 62 yılında öldü. Hendek savaşında Rasûlüllah'ın hemen yanında takviye güç görevini üslenmişti. Bkz. El-İsâbe, c. 1, s. 193-194, Biy. No: 894.)

Bu hadisin aslı Buhari ile Müslim'dedir ve her halkası “güvenilir” olan bir rivayet zinciri tarafından nakledilm iştir. (S. Buhari, Feth El-Bâri, c. 11, s. 581, H. No: 6197. Kitap Yeminler ve adaklar; Bab: Taatta (ibadette) adak adama. S. Müslim, c. 3, s. 1261, 1263, kitap: adaklar, b. Allah'a isyanın söz konusu olduğu adaklar yerine getirilme z. H. No: 1641 Buradaki hadis şöyle: “Allah'a isyan söz konusu olan adaklar ve kulun sahip olmadığı şeyleri adadığı zaman adağını yerine getirme yoktur.” Allahüalem müellif yukarda, bu iki hadise, -Buhari ve Müslimde geçen iki hadis,- işaret ediyor.)

Öte yandan Ebu Davud'da yer aldığına göre bu hadiste sözü geçen sahibinin kızı Meymune bu olayı şöyle anlatıyor:

“Babamla birlikte Başında Peygamber imizin bulunduğu bir haç kafilesin de yolculuk ediyorduk . Bir ara Peygamber imizi gözlerimle gördüm. Halk da aralarında “İşte Rasûlüllah” diye konuşuyorlardı. Ben onu bakışlarımla izlemeye koyuldum.

Bir ara babam kendisine yaklaştı, elinde öğretmenlerin derste kullandıkları benzer bir sopa vardı. O sırada babam yanına yaklaşıp ayağından tutarak devesini durdurdu. Peygamber imiz de durarak babamın söyleyeceklerini dinlemeye yöneldi. Babam kendisine:

“Ya Rasûlüllah, vaktiyle eğer bir gün oğlum olursa Akabe yakınlarındaki Buvane denen yerde bir miktar koyun -Galiba elli koyun demişti- kurban etmeyi adamıştım, ne yapayım?” diye sordu.

Rasûlüllah babama:

“Orada şu putlardan biri var mıydı?” diye sordu. Babam:

“Hayır, yoktu” deyince Peygamber imiz:

“O halde Allah için adadığını yerine getir” diye buyurdu.

Bunun üzerine babam koyunları biraraya toplayıp boğazlamaya girişti. Bu arada bir koyun elinden kaçtı, babam onun peşinden koşarken “Allah'ım, adağımı yerine getirmemi nasib eyle” diye dua ediyordu. Çok geçmeden kaçan koyunu yakalayar ak -diğerleri gibi- boğazladı.” (Ebu Davud, c. 3, s. 607-609, H. No: 3314; Kitab Yemin ve adaklar, Bab: Adakları yerine getirme. İbn Mace bu anlamdaki bir hadisi kısa olarak tahriç ediyor, c. 1, s. 688, H. No: 2131, kitap Kefaretle r, Bab: Adağı yerine getirme, Ahmed, El-Müsned, c. 3, s. 419.)

Öte yandan yine Ebu Davud'un, Amr b. Şuayb'e ve onun da babası yolu ile dedesine dayanarak bildirdiğine göre:

“Bir gün kadının biri Peygamber imize gelerek:

-Ya Rasûlüllah, senin yanıbaşında davul çalmayı adadım, ne dersin?- diye sordu. Peygamber imiz kadına:

- Adağını yerine getir- dedi. Arkasından kadın cahiliye döneminde kurban kesilen bir yeri kasdedere k:

- Ben falanca yerde kurban kesmeyi adadım, ne dersin?- diye sordu. Peygamber imiz kadına:

- Put adına mı?- diye sordu. Kadın:

- Hayır- dedi. Peygamber imiz bu defa:

- Heykel adına mı?- diye sordu. Kadın yine:

- Hayır- diye cevap verdi. Bunun üzerine Peygamber imiz kadına:

- O halde adağını yerine getir- diye buyurdu.” (S. Ebî Davud, c. 3, s. 606, H. No: 3312, Kitap: Yemin ve adaklar, Bab: Adakları yerine getirme ile emrolunma .)

Yukarıdaki hadisin belirttiğine göre sözü geçen sahabi belirli bir yerde bir miktar hayvan kurban etmeyi adadı. Bu adak hayvanların cinsi ya devedir ya koyundur veya iki ayrı olay söz konusudur .

Peygamber imiz, adama:

“O dediğin yer, cahiliye döneminde tapılan putlardan birinin saklandığı yer mi idi?” diye sordu. Adam:

“Hayır” dedi. Arkasından Peygamber imiz adama:

“Orası cahiliye halkının bayram yerlerind en biri mi idi?” diye sordu. Adamdan yine:

“hayır” cevabını alınca kendisine:

“o halde adağını yerine getir” diye buyurdu. Daha sonra da:

“Allah'ın emrine aykırı adaklar yerine getirilme z” diyerek sözlerini bağladı.

Bundan da anlaşılıyor ki; cahiliye halkının bayram yerlerind e veya putların saklandığı yerlerde kurban kesmek Allah'ın emrine aykırı bir hareketti r.

Bu hadiste dikkat edilmesi gereken noktalard an biri şudur ki, eğer cahiliye döneminin bayram yerlerind e kurban kesmek caiz olsaydı, Peygamber imiz soru soran sahabinin adağını yerine getirmesi ne izin verirdi. Tıpkı davul çalmasına izin verdiği gibi. Hatta izin vermek bir yana ona adağını yerine getirmesi gerektiğini söylerdi. Çünkü adağı belirtile n yerde kurban etmek aslında vaciptir.

O halde düşünelim ki, cahiliye döneminin bayram adetlerin i paylaşmak suretiyle O dönemin bayramlarına katılmak nasıl düşünülebilir?
 
Üst Ana Sayfa Alt