esSelamu aleykum,
Musa Özbek bir konuda haklı, ama diğer konularda Yılmaz Cengiz'e çok haksızlık etmiş.
Kızla erkek arasında ki yazışma mevzusunda haklı olabilir...
Ama diğer konularda okadar yersiz ve aşırı eleştiride bulunmuş ki sanırsın bu kitap islami bilinçle yazılmamışta, tahrifata sebeb olsun diye yazılmış...
“Bir Mücahid ve Bir Mücahide” adlı kitap ilk çıktığında, kitapın isminden ve arka kapak yazısından dolayı kısıtlı bir eleştiri yapmıştım kitaba..."
Bir müslümanın aylarca emek vererek ortaya çıkarmış olduğu bir kitabı, sadece kitabın ismine, resmine ve arka kapakta ki bir kaç cümleye bakarak nasıl eleştiri yapabiliyor...? Eleştiri, kitap okunduktan sonra yapılır.
"...Bende kitabı okumadığımı sipariş verdiğimi ve ilk fırsatta kitabı okuyacağımı ve okuyuncaya kadar yazmış olduğum eleştirimi sosyal medyadan kaldıracağımı söyledim ve kaldırdım."
Bu cümlelerden anlaşılıyor ki kitabı ön yargıyla okumuş. (Allahu alem, bu cümlelerden sonra bu anlaşılıyor çünkü)
Vallahi ben bu kitapta çok güzel örnekler buldum. Misal,
Evlilik öncesi islami yaşantıya sahip bir aile kurmak için hangi yol izlenmeli? (Yazışmaları kasıt etmiyorum) Yılmaz Cengiz, bu kitapta şöyle örneklendirmiş: Ahmed'in evleneceği kıza onu tanımak için ve nasıl bir evlilik düşündüğünü, nasıl bir hayat düşündüğünü öğrenmek için ona sorular sorarak aradığı kişi mi değil mi öğrenmek.... Bunu okadar güzel anlatmış ki, benim gibi bazı konularda nasıl bir yol izleyeceğini bilmeyenlere klavuz olmuş.
Faydalanıp aklımın bir köşesinde tuttuğum ikinci kısım ise şudur;
Cihada gitmeden önce belli başlı kitapları okuyup bilgi sahibi olmak ve ondan sonra yola çıkmak...
kitabın bu konuyla ilgili kısma geldiğimde herzaman olduğu gibi aklımdan bir sürü şey geçti, mesela Fehmeddin dindar hocanın "Cihadsız alim bel'am, ilimsiz mucahid katil olur" sözü ve bir başka okuduğum kitapta ki şuna benzer bir cümle; "Cihad meydanında en fazla sıkıntının, acının yaşandığı anda seni orada tutacak şey öğrendiğin ilimdir."(Ayet, hadis vs).
Evet kitabı okuduğumda bunlar aklımdan geçti ve Yılmaz Cengiz'in romanında bununla ilgili meseleyi işlemiş olması çok isabetli olmuş.
Bu kitabı alın kızlara okutun, ondan sonra evden, ipsiz sapsız çakma mücahidlere kaçsın kızlar….
Bu kitabı okuyan kardeşler, Allah için söyleyin, bu kitapta buna sebep olacak veya bunu güzel gösterecek ne var? Kitapta Musa Özbek'in anlattığının aksine kaçamaklı olmadığı, sözü edilen evliliğin uzun süre sonra ve uzun düşüncelerden sonra gerçekleşmiş olduğu kurgulanmış.
Ben Allah için soruyorum kalbinde vicdan taşıyan müslümanlara, bu kitabı alıp okuduğunuz da islami bir evlilik şeklimi göreceksiniz yoksa Facebook’tan nasıl evlenilirin anlatıldığı ve formüle edildiği bir evlilik biçimini ve hayal dünyasınımı göreceksiniz.?
Dediğim gibi yazışma meselesi hakkında haklı olabilir ama sanal ortamı, facebook vs karıştırması haksızlık olmuş, Musa Özbek kitaptan bunu çıkardı diye bu böyledir anlamına gelmiyor. Kendisi böyle anladı ama ben böyle anlamadım.
"Ayrıca bir kitabın içerisinde cihad, tağut, kafir, müşrik gibi kavramlar geçiyor olması demek o romanın aşk romanı olmaktan çıkartmıyor.!"
Ne yani, bu kitabın içinde bu kavramlar geçiyor diye roman değilde akide kitabı olmasını mı bekliyordu?
Kabul etmiyoruz sizin çakma islami davet sisteminizi, kabul etmiyoruz sizin cihad anlayışınızı kabul etmiyoruz sizin aşk ve evlilik anlayışınızı….. Kabul etmiyoruz…. Anlayın artık Red Ediyoruz sizi ve düşüncelerinizi….!!!
Bu eleştirileri hak edecek ne yaptı da adam bu cümleleri söylüyor. Keşke sadece kızla erkek arasında ki yazışma kısmında ki yanlışı eleştirseydi de bu eleştirisinde haklı olduğunu söyleseydik.
Genel olarak bu eleştirinin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Ayrıca kitabı okuyan kardeşlerimden bu konuda yorum yapmasını rica ediyorum.