Çözüldü Zumer 63. Tefsirinde Yer Alan Zikir Sahih midir?

AbdulFettah Çevrimdışı

AbdulFettah

94.7 - Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum ve Rahmetullah hocam,

Zümer. 63. Göklerle yerin anahtarları yalnız O'nundur. Allah'ın ayetlerini inkar edenler ise, onlar zarara uğrayanların ta kendileridir.

Bu ayetin Kurtubî tefsirinde yer alan aşağıdaki zikirler sahih midir?

Beyhaki'nin, İbn ömer'den rivayet ettiğine göre Osman b. Afvan (r.a), Rasülullah (s.a.v.)'a Yüce Allah'ın: "Göklerle yerin anahtarları yalnız O'nundur." buyruğunun tefsirinin ne olduğunu sormuş, Rasülullah (s.a.v.) da şöyle buyurmuştur: "Buna dair kimse bana soru sormadı. Bu:
La İlahe illallahu vallahu ekber, ve sübhanallahi ve bi hamdihi, estağfirullahe vela havle vela kuvvete illa billh aliyyul azim, vel evvelu vel ahiru, ve zahiru vel batinu, yuhyi ve yumitu bi yedihil hayri ve Huve ala kulli şey'in Kadir

"Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur, Allah en büyüktür, O'na hamd ile Allah her türlü eksiklikten münezzehtir. Allah'tan günahlarımın bağışlanmasını dilerim. Pek Yüce ve pek büyük olan Allah'ın yardımı ile olmadıkça hiçbir şeye güç yetirilemez, takat getirilemez, O ilktir, sondur, en üstün olandır, gizli olandır, diriltir, öldürür, hayır yalnız O'nun elindedir, O herşeye güç yetirendir. "

es-Salebi bunu Tefsir'inde zikretmiş ve ayrıca şunu da ilave etmiştir: "Sabahı ya da akşamı ettiğinde bunları on defa söyleyen kimseye Yüce Allah altı haslet verir:

1. İblise karşı korunur.
2. Onikibin melek onun yanında bulunur.
3. Ona bir kantar ecir verilir.
4. Onun bir derecesi yükseltilir.
5. Yüce Allah onu huru'l-iyn ile evlendirir.
6. Kur'an'ı, Tevrat'ı, İncil'i ve Zebur'u okuyan kimse gibi ona ecir verilir.

Aynı zamanda hacceden ve umre yapan, haccı ve umresi de kabul edilen kimse gibi ona ecir verilir, o gece ölürse, şehid olarak ölür.
el-Haris, Ali (r.a)'dan şöyle dediğini rivayet etmektedir: Ben Resulullah (s.a.v.)'e el-Makalid: anahtarlar" in tefsirini sordum da şöyle buyurdu: "Ey Alil Gerçekten büyük bir şeye dair soru sordun. "Anahtarlar" sabah ettiğin vakit on defa, akşamı ettiğin vakit on defa:
"Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur, Allah en büyüktür, Allah her türlü eksiklikten münezzehtir, hamd Allah'ındır, Allah'tan mağfiret dilerim. Güç ve takat ancak Allah iledir, O ilktir, sondur, zahirdir, batındır. Mülk yalnız O'nundur, hamd yalnız O'nundur. Hayır, yalnız O'nun elindedir ve O herşeye güç yetirendir.''
Kim sabahı ettiği vakit bunları on defa söyler, akşamı ettiği vakit de on defa söylerse, Yüce Allah ona altı özellik verir.

1. Onu şeytana ve askerlerine karşı korur. Onların o kimse üzerinde hiçbir etkileri olmaz.
2. Ona cennette bir kantar verilir. Bu ise onun terazisinde Uhud dağından daha ağır basar.
3. Ancak ebrar (iyi kimseler)in ulaşabildiği bir dereceye yükseltilir.
4. Yüce Allah onu huru'l-İyn ile evlendirir.
5. Onikibin melek onun yanında tanık olurlar. Bu söylediği sözleri onun için apaçık bir sahifede yazarlar ve kıyamet gününde bu hususta onun lehine şahitlik ederler.
6. Tevrat'ı, İncil'i, Zebur'u ve Furkan'ı okuyup hac ve umre yapıp Allah'ın hac ve Umresini kabul ettiği kimse gibi ona ecir verilir, eğer o gün yahut o gece ya da o ay ölürse, ona şehidlerin mührü vurulur.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim;

: عن عثمان بن عفّان قال
سألت رسول الله ﷺ عن قول الله: «لَهُ مَقَالِيدُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ»
فقال: «ما سألني عنها أحد قبلك يا عثمان، تفسيرها:
لا إله إلا اللَّهُ، وَاللَّهُ أَكْبَرُ، وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ، أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ، وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ، الأَوَّلُ وَالْآخِرُ، وَالظَّاهِرُ وَالْبَاطِنُ، بِيَدِهِ الْخَيْرُ، يُحْيِي . وَيُمِيتُ، وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
: مَن قَالَهَا يَا عُثْمَانَ إِذَا أَصْبَحَ عَشْرَ مَرَّاتٍ أُعْطِيَ بِهَا سِتَّ خِصَالٍ
أَوَّلُهَا يُحْفَظُ مِنَ إِبْلِيسَ وَجُنُودِهِ، وَالثَّانِيَةُ يُعْطَى قِنْطَارًا مِنَ الأَجْرِ، وَالثَّالِثَةُ تَرْفَعُ لَهُ دَرَجَةً فِي الْجَنَّةِ، وَالرَّابِعَةُ يُتَزَوَّجُ مِنَ الْحُورِ الْعِينِ، وَالْخَامِسَةُ يُحْضَرُهُ اثْنَا عَشَرَ مَلَكًا، وَالسَّادِسَةُ أَجْرٌ مِثْلُ مَنْ قَرَأَ الْقُرْآنَ وَالتَّوْرَاةَ وَالإِنْجِيلَ وَالزَّبُورَ، وَمَنْ مَاتَ مِنْ يَوْمِهِ طُبِعَ عَلَيْهِ طَابَعُ الشُّهَدَاءِ
"İbn Ömer’den rivayet edilir ki;
Osman b. Affân, Rasûlullah’a sordu: — ‘Ya Rasûlallah, “Göklerin ve yerin anahtarları O’nundur” (Zumer 39:63) ne demektir, tefsiri nedir?
Peygamber
şöyle cevab verdi: — ‘Benden, Senden önce bu konuda soru soran olmadı ya Osman. Tefsiri şudur:
“Lâ ilâhe illallâh, vAllâhu ekber, ve subhânallâhi ve bi‑hamdihi, estağfirullâh, ve lâ hawla ve lâ kuvvete illâ billâh, el‑evvelu vel‑Âhiru, ve'l‑zâhiru ve'l‑Bâtinu, biyedihil‑hayru, yuhyî ve yumît, ve Huve ‘alâ kulli şey’in kadîr.
‘Osman, kim bunu sabah 10, akşam 10 defa söylerse Allah Ona 6 özellik verir:

  1. Günahları bağışlanır;
  2. Cennette büyük bir ağırlıkta sevab verilir;
  3. Cennette yüceltilir;
  4. Hûrî‑i ʿînden biriyle evlendirilir;
  5. Ölümünde Onunla birlikte 12 melek huzurunda bulunur ve Ona müjde verir;
  6. Kur’ân, Tevrat, İncil ve Zebur’u okuyanlarla denk derece sevab alır;
    Ayrıca Hac ve umre sevabı kadar hayır elde eder; gün içerisinde ölürse şehid mührüyle ölür.
— ‘Ey Osman, eğer bütün ömrün boyunca bunu bırakmazsan, Sen önde gelenlerden ve kazananlardansın.
(İbn Kesîr, Tefsîr, C.7, Sf: 112)
“Garib, şiddetli inkâr içeriyor” şeklinde zikretmiş, dolayısıyla zayıf bulmuştur.

İslamWeb fetvası (Fatâwâ: Hadîs derecesi no: 155353) tamamen Arabca olup, içinde “ibn Kesîr… garib… nekâra şiddide”, “hadîs metlûb… hadîs lâ yaṣḥuḥu” gibi ifadeler mevcuddur.
Rivayet, Abu Yâ‘lâ el-Muṣellî vasıtasıyla “el-Kebîr” adlı eserinde nakledilmiş; fakat isnâdında “Yâʻlûbe bin Temîm” gibi güvenilir olmayan ravîler bulunmakta, bu da zayıflığına işaret etmektedir. Bu bilgiler ışığında metni güvenilir hadis kaynakları olarak kabul etmeyip, ilmî çalışmalarda dayanak olarak kullanmamak gerekir.


İbn el-Cevzî, El-Medârik ve Suleyman el-Albânî, uydurma hadis /mevdu olarak nitelendirmişlerdir. İbn Mutdîhî, İbn Derrâc, El-Heytemî gibi âlimler de benzer şekilde (uydurma hadis) değerlendirmişlerdir.

İbn Kesîr bu rivayeti “garîb (tek rivayetli) ve inkâr derecesinde zayıf” olarak nitelendirmiştir.
Suyûtî, Heytemî ve el-Albânî gibi hadis âlimleri bu rivayeti mevdû‘ (uydurma) olarak sınıflandırmışlardır.
Durar el-Sunniyye hadis veritabanında da “senedi zayıftır, râvi isimleri şubhelidir, meçhul rivayetlerdendir” açıklaması vardır.


 
Üst