Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Mü’min Iyi Ahlaklıdır

hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Mü’min İyi Ahlaklıdır


Ebu Hureyre radiyallahu anh’den, Rasululullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle dediği rivayet edilmiştir:

"Mü’min, imanı en iyi olan ve ahlakı en iyi olandır." (Ebu Davud,Tirmizi, Ahmed, Hasen senedle)


Bu hadis gösteriyor ki; iyi ahlaklı olmak, imandandır. İyi ahlak eksik olursa, imanda da eksiklik söz konusu olur.

Yine bu hadis, mü’minlerin imanının eşit olmadığını göstermektedir. Bazı mü’minlerin imanı, diğer bazılarının imanından daha üstün ve mükemmeldir.

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem iman olarak, tüm insanlardan en üstün ve en mükemmel olan idi. Çünkü o, en güzel ahlaka sahipti ve onun ahlakı, Kur’an idi.

Ahlak, İslam’a göre belirlenir. Kesinlikle toplumun değer yargılarına göre ahlak belirlenmez. Bu sebeble gerçek mü’min, ahlakını Kur’an ve sünnete göre düzenlemeli, cahili sistemlerin koymuş olduğu ahlaki değerleri kendisine ölçü edinmemeli, onlardan ancak İslam’a uygun olanları kabul etmeli, zıd olanları ise reddetmelidir.

İslam sisteminin içerdiği her kaide, toplumun maslahatı için konulmuştur ve bu kaidelerin temeli, ahlaka dayanır. Kesinlikle İslam sisteminde toplumsal düzeni bozacak, her türlü huzursuzluğu gündeme getirecek gayri ahlaki kaideler ve kurallar yoktur.

İşte bu sebeble, fertlerin İslam emirine itaatinden karının kocaya itaatine ve hatta fertlerin birbirleriyle ilişkilerine kadar belirtilen her meselede İslam’ın ahlak kurallarına göre hareket edilir.
 
Üst Ana Sayfa Alt