Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Makale Ahlaksızlık ⇒ Pahalılık Allah Katında İnsan-Eşyanın Değer Terazisi

Burhanuddin Aldiyaî Çevrimdışı

Burhanuddin Aldiyaî

Aktif Üye
İslam-tr Yazar

Ahlaksızlık ⇒ Pahalılık
Allah Katında İnsan-Eşyanın Değer Terazisi

28473


Son zamanlarda giderek artan pahalılık ve artık neredeyse günlük gelmeye başlayan fahiş zamlar sebebiyle bir sürü şey söyleniyor. Seküler İslamcılığa göre her şey dış güçlerin başının altından çıkıyor ki aynı dış güçlerle stratejik ortak olduklarını yine kendileri her platformda söylemekten geri durmuyor. Aslında bu söylem sadece bunlara ait değil, sıkıştıklarında bütün iktidarların ileri sürdüğü bir bahanedir. Bunlar da daha öncekileri bu hususta eleştirmişlerdi. Politik karşıtlarına göre ise temel sebep kötü idare, kamu malının çalınması, çarçur edilmesi ve başarısız ekonomik sistemdir. Aslında her iki tarafın da haklı olduğu noktalar vardır. İktidar karşıtlarının haklılık payı daha fazla olabilir. Ancak kimse gerçek faktöre dikkat çekmiyor. Zira Allah’ın kevni sünnetleri penceresinden bakıldığında, bütün bunlar sadece sebeptir.

Arapça dini bir sitede, meşhur Hayatü’s Sahabe adlı kitabın yazarı, Hindistan alt kıtasının büyük âlim ve zahidlerinden olan Muhammed Yusuf Kandehlevi’ye ait olduğu söylenen çok hikmetli ve aslında bu günün özeti olan bir paragraf okumuştum. Özetle şöyle diyordu: Altmışlarda Hindistan’da aşırı bir pahalılık baş gösterir. İnsanlar da Kandehlevi’ye giderek durumu şikâyet ederler. Kandehlevi bunlara der ki: “İnsan ile eşya, Allah katında terazinin iki kefesi gibidir. Allah katında insanın değeri iman ve salih amel ile yükseldiği zaman, eşyanın değeri düşer. Buna karşın insanın değeri Allah katında günah ve isyanlarla düştüğü zaman, eşyanın değeri yükselir ve fiyatlar artar.” Devamda ise, onlara örnek bir ayet ile bir hadisi okuyor.

Ayette Allah Teâlâ meal olarak şöyle buyurur: «Şayet o ülkelerin halkı iman edip (her türlü küfür ve kötülükten korunup) takvalı olsalardı, gerçekten üzerlerine gökten ve yerden (sayısız) bereketler açardık. Ancak onlar (dünyalık çıkarları ile nefsi arzularına kapılıp hakkı) yalanladılar, biz de onları kazanageldikleri (zulüm ve kötülükler) nedeniyle yakalayıp (cezalandırdık).» [Araf 7/96] Hadisin ilgili bölümünde ise, «Kişi, işlediği günah sebebiyle rızıktan mahrum bırakılır.» [İbni Mace, 4022] deniliyor.

İşte Allah’a açıkça isyan edilerek kanunlarının çağdışı addedildiği, her türlü cinsel sapkınlığın bir hak olarak kabul edilerek yasalaştırılıp savunulurken, iffetiyle evlenen insanların hapsedildiği, hocaların bile zalimin yanında durduğu, İslam adına savunulan iktidarların gölgesinde din karşıtlığının yasaklamadan tahrifata dönüştüğü, muhafazakârlarında / Müslümanlarında dahi fuhuş, ahlaksızlık, hile, yalan, haksızlık, adaletsizlik gibi daha nice kötülüğün olabildiğince yaygın olduğu bir toplumda eşyanın pahalı olması yani değer kazanması gayet normaldir. Çünkü Allah katında insan ucuzlamış ve değer kaybetmiştir.

Müsnedü’ş Şihab, Müsnedü’d Deylemi gibi bazı kaynaklarda geçen ve birkaç yoldan aktarılan; “Nasıl iseniz öyle yönetilirsiniz veya idarecileriniz de size göre olur.” mealinde bir rivayet vardır. İbni Hacer gibi hadisçiler senet olarak çok zayıf olduğunu söylese de, aslında mana açısından doğruluk payı yüksektir. Çünkü Allah’ın kevni sünnetleri açısından bakılırsa, kötü idareciler de çoğu zaman asi, günahkâr, zulme ve ahlaksızlığa batmış toplumların müstahakkı olabilirler. Nitekim örnek olarak Şura 42/30. ayette; «Başınıza gelen her musibet, sizin ellerinizle işledikleriniz sebebiyledir. Bununla beraber Allah, kusurlarınızın pek çoğunu da affeder.» deniliyor. Kötü idare de büyük bir musibet olduğuna göre, söz konusu rivayete göre en azından sıkıntılı dönemlerde toplumun amelinin bir neticesi olduğu pekâlâ söylenebilir.

Bundan Müslümanca çıkışın yolu ise, yukarıda geçen ayet ile birlikte örnek olarak Nuh Suresi 71/10-12. gibi ayetlerde gösterilmiştir. Allah Teâlâ Nuh (as)’un diliyle şöyle buyurur: «Dedim ki: Rabbinizden günahlarınızın bağışlanmasını dileyin, çünkü O mutlaka bağışlayandır. Size gökten faydalı bol yağmurlar yollar. Size mallar, oğullar vererek yardım eder ve size bahçeler vererek ırmaklar akıtır.»

Sözün özü şu ki; pahalılık da, çoğu musibet gibi bir ceza olup değersizleşen insanlığa karşı eşyanın değer kazanmasıdır. Kötü idareden tutun, dış faktörlere kadar bunda etkisi olabilen her şey sadece birer sebeptir. Zira Allah’ın kevni sünnetlerinin sebep müsebbeb esasına göre yürümesi de diğer bir kevni sünnettir.


Burhanüddin Aldiyaî
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt