Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sokaktan Üstümüze Sıçrayan Su veya Balık Kanı Necis midir?

S Çevrimdışı

samisky35

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamın aleyküm,
bu gün otururken bir balıkçı sokağı yıkıyordu hortumla, bu su benim üzerime sıçradı mı sıçramadı mı anlamadım çünkü normalde sıçrayacak mesefade değil idi fakat rüzgar üzerime getirdi galiba (belki sadece soğukluğu üzerime gelmiştir) bu su necis olur mu? Sokakta necis birşey görmedim ama sonuçta insanların ayakkabıları ile geçtiği yer ve bu balıkçı muhtemelen balık kanı olduğu için yıkıyordu yani bu üzerime gelen su necis olur mu?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah kardeşim;
Sokaktaki su sıçrasa da , kanalizasyon gibi necaset olan bir kanaldan akan su değilse, musluk hortumundan akan su, sırf yerden sıçrıyor diye necaset olmaz.
Ayrıca Balıkçının önündeki balık kanının yıkanmış ve su karışımlı olma durumunda sıçramasını ihtimal ederseniz;
Hanefi mezhebine göre de balık kanı necis değildir.


Allah Rasûlu ﷺ kendiliğinden ölüp leş hükmüne geçen hayvanlardan balık ve çekirgeyi istisna ederek, helal olduklarını söylemiştir. (Ebû Abdillâh Muhammed b. Yezîd el-Kazvinî İbn Mâce, Sunen-i İbn Mâce - Beyrut: Dâru’l-Mâ’rife, 2009-, Sayd, Hadis no: 9)
Bize (diğer bir rivayette) -Size- iki ölü ve iki kan helâl kılındı: Balık ile çekirge ve ciğer ile dalak(Musned, II, 97; İbn Mâce, Eṭʿime, 31)

Bir diğer hadiste “Denizin suyu temiz, kendiliğinden ölen hayvanı helaldir.” buyrulmuştur. (Ebû Abdirrahmân Ahmed b. Şuayb b. Alî en-Nesâî, es-Sunen -Beyrut: Dâru’l-Kutubu’l-İlmiyye, 2009-, Taharet, Hadis no: 47)
Buna göre balığın helal olması için diğer hayvanlar gibi şer’i usullere göre kesilme şartı yoktur. Hanefiler bu naslara binaen balığın kanının temiz olduğunu söylemektedir. Zira diğer hayvanlarda necis olduğundan dolayı kanın akıtılması şart koşulurken balık da böyle bir şartın koşulmaması balığın kanının temiz olduğunu gösterir. (Ebû Bekr Ahmed b. Alî er-Râzî Cessas, Şerḥu Muḫtaṣari’ṭ-Ṭaḥâvî (Medine: Dâru’s-Sirâc, 2010), 8/540)
Hanefi mezhebinin Zahiru’r-rivaye kitablarından el-Asl’da da balığın kanının necis olmadığı, herhangi bir bir şeyi ifsad etmeyeceği beyan edilmiştir. (Ebû Abdillâh Muhammed b. el-Hasen b. Ferkad eş-Şeybânî, el-Aṣl -Beyrut: Dâr’u İbn Hazm, 2012-, C. 1, Sf: 55) İmam Ebu Yusuf’tan balık kanının necis olduğuna dair nakiller yapılsa da bunlar mezheb âlimleri tarafından zayıf görülmüştür. (Zeynuddîn b. İbrâhîm b. Muhammed el-Mısrî İbn Nuceym, el-Bahru’r-Râik Şerhu Kenzi’d-Dekâik -Beyrut: Daru’l-Kutubu’l-İlmiyye, 1434-, C. 1, Sf: 408) İmam Ebu Yusuf’tan gelen bir diğer rivayete göre de sadece büyük balıkların kanı necistir. (Muhammed Emîn b. Ömer b. Abdilazîz el-Huseynî ed-Dımaşkī İbn Âbidîn, Reddu’l-muḥtâr ʿale’d-durri’l-muḫtâr -Beyrut: Dâru’l-Ma’rife, 2015-, C. 1, Sf: 579)
Hanefi mezhebinin cumhuru balığın kanının temiz olması noktasında büyük veya küçük balık arasında bir ayrım gözetmemiştir. Zahiru’r-rivaye eserlerinde de böyle bir ayrıma gidilmeden balığın kanının temiz olduğu söylendiğinden dolayı Hanefilere göre büyük balığın kanı da temiz sayılır. (İbn Nuceym, el-Bahru’r-Râik Şerhu Kenzi’d-Dekâik, C. 1, Sf: 408)

Şafii ve Mâlikilere göre ise balığın kanı temizdir, bu mezheblerin diğer bir görüşüne göre de necistir. (Ebû Zekeriyyâ Yahyâ b. Şeref b. Murî en-Nevevî, el-Mecmû’ Şerhu’l-Muhezzeb -Beyrut: el-Mektebetu’l-Asriyye, 2014-, C. 2, Sf: 356)
 
Üst Ana Sayfa Alt