Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sağlık Bakanlığının Sembolü Küfür müdür?

İ Çevrimdışı

İlimCihad

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Merhaba,
Ben Abdulmuiz abiye sormak istiyorum sorumu, inşaAllah sorum ulaşır ve cevap alabilirim.
Ben tıp fakültesinde stajyer doktorum ve şu an genel cerrahi stajındayım.
Ameliyathanelere girerken forma giymemiz şart hocamızdan tutun hemşiremize kadar hepimiz aynı formayı giymek durumundayız. Ve formalarımızın üzerinde göğüs cep kısmında şu sembol var:

IMG_5794.jpeg

Bu sembol insanı küfre sokar mı abi?
Elimden geldiğince o cep kısmını ve o sembolü ters dış ederek içerde kalmasını sağlamaya çalışıyorum yani gözükmemesini sağlamaya çalışıyorum. Gözükmediği sürece bir problem olur mu yani kamufle etsem?
Onun dışında ameliyat önlükleri var formanın üzerine onu giymeye gayret ediyorum.
Yoksa bu formayı giymem direkt küfür müdür abi cevaplarsan çok sevinirim. En doğrusunu Allah bilir.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Merhaba kardeşim; ehlen

Bir sembolün küfür olup olmadığını değerlendirirken mâna / anlam ve niyyet önemlidir. Eğer bir sembol, açıkça İslam’a aykırı bir inancı temsil etmiyor ve Allah’ı inkâr eden bir anlam taşımıyorsa, doğrudan küfür olarak nitelendirilmez. Ancak, İslam dışı bir inanç veya şirk içeriyorsa (misalen, şifayı Allah yerine sembol aracılığıyla elde etmeye inanmak gibi), bu gibi durumlarda sıkıntı doğurabilir..

Sağlık Bakanlığı'nın sembolü, İslam dışı bir inançtan kaynaklanıyor ve onu destekleyen bir anlam taşıyorsa, bu durumda en azından sakındırılması gereken bir durum olabilir. Ancak sadece bir tıp sembolü olarak kullanılıyorsa, bu doğrudan küfür olarak değerlendirilemez. Durum böyle olsa da en azından şeytani ve mitolojik kufrî özellikler barındırıyor veya en azından çağrıştırdığı için elden geldiğince bu sembolün reklamını yapmak veya aşikâre gözükmesine sebeb olacak şekilde bulundurmaktan sakınmak gerekir.



****

2018 yılında Covid salgınından önce değiştirilen sağlık Bakanlığı sembolu

photo-2-396.jpg
images.jpg

2012 ---------------------------- 2018

En son sağlık Bakanlığı sembolu

20181225220051_logo.jpg

Sağlık Bakanlığı'nın sembolü genellikle bir yılan figürü içerir ve kökeni hakkında farklı görüşler vardır :



Tıbbın Evrensel Sembolü: Yılan, tıp tarihinde Hipokrat ve Asklepios ile ilişkilendirilmiş, şifa (!) ve ilaçla özdeşleştirilmiştir.

Asklepios’un asası da tıbbın sembolü
Yılanlı asa sembolünün diğer versiyonu Asklepios’un asası olarak biliniyor ve asada çift değil, tek yılan bulunuyor. Yunan mitolojisinde Asklepios, tıp ve şifa tanrısıydı. Asklepios sıklıkla ayakta ve uzun bir pelerin giymiş olarak tasvir ediliyor ve her zaman etrafına yılan dolanmış bir asa bulunuyor. Bu asa tıbbın simgesi olarak biliniyor. Efsanelere göre Asklepios tıbbi bilgisini, periyodik olarak derisini değiştirip eskisinden daha büyük, sağlıklı ve parlak ortaya çıkma yeteneğine sahib yılanların fısıldamasıyla elde etti.
asklepiusun-asasi.jpeg

20181225220051_logoo.jpg

Sağlık Bakanlığı “şeytan işi" satanistik logosu iddiası!
s-5565ebcf6410bce59a3e1fdbe609fc003659d549.jpg

Yılan ve ağacın sağlıkla bu kadar iç içe olmasının temelleri Yunan mitolojisine dayanıyor. Eski zamanlardan beri kutsal olarak kabul edilen ve hemen her inanışta kendilerine yer bulan ağaç (asa) ve yılan, hayatı ve yenilenmeyi temsil ediyor.


1739210928015.png
sssssdfrgfsss.jpg


Tıbbın ve Sağlığın Tanrısı Asklepios
Yunan ve Roma mitolojisinde müziğin, sanatın, güneşin, ateşin ve şiirin Tanrısı olarak geçen Apollon aynı zamanda sağlıkla da ilişkilendirilir. Oğlu Asklepios ise ölümden son anda kurtulmuş ve aldığı eğitimlerle tıbbın ve sağlığın Tanrısı haline gelmiştir. Yunan mitolojisi Tanrılar Panteonuna MÖ VI. yüzyılın sonlarına doğru katılmış olan Asklepios’la ilgili mitolojik hikaye şu şekildedir:

Efsaneye göre, Teselya Lapithler’in kralı Phlegyas’ın kızı Koronis Apollon’dan hamile kalmış, bir süre sonra da Apollon’u aldatarak Arkadyalı biriyle ilişkiye girmiştir. Bu durumu kutsal kuşu kuzgundan öğrenen Apollon, öfkesinden kuzgunun beyaz tüylerini karaya çevirmiş ve Koronis’i öldürüp (bir diğer efsaneye göre Koronis, Apollon’un kardeşi Artemis’in oklarıyla öldürülmüştür) ateşte yaktığı sırada, hamile olan sevgilisinin karnından günahsız bebeğini kurtarmıştır. Sonradan Asklepios adını alacak çocuğu yetiştirmesi için Pelion Dağı’nda oturan Kentaurus (yarı at yarı insan) Kheiron’a (Heiron) teslim etmiştir. Bakıcısından bitkileri tanımayı ve hekimlik sanatını öğrenen Asklepios, ölümsüzlüğü araştırmaya başladığı sırada Athena ve Perseus’un öldürdüğü canavar Gorgo’lardan Medusa’nın vücudunun sağ ve solundan akan kanları ayrı kaplarda toplayıp Asklepios’a vermiştir. Canavarın şifalı olan sağ tarafındaki kanla ölüleri dirilten Asklepios, Artemis’in boğularak ölen sevgilisi Hippolytos’u canlandırmıştır. Ölüler dünyasının tanrısı Hades’in, ülkesinin nüfusunun azalacağı ve tabiatın dengesinin bozulacağı endişesiyle şikayet etmesi üzerine Zeus, tanrıların ölüme mahkum ettiklerini dirilttiği için, yıldırımlarıyla Asklepios’u öldürmüştür. Anadolu inanışına göre, Asklepios’un hayatının son anında yazdığı ölümsüzlük reçetesindeki yazının mürekkebinin yağmurun etkisiyle akması ve yerdeki ota karışmasıyla her derde deva sarımsak meydana gelmiştir.


20181225220051_logoo.jpg

Bir görüşe göre, başlangıçta Asklepios’tan değil, yılandan medet umulmuştur. Yunanca karşılığı askalabos olan yılan, sağlık tanrısının kişileştirilmesiyle ismini Asklepios’a vermiş ve Tanrının şifa verici gücünü temsil eden asaya sarılı sembolize edilmeye devam etmiştir.

Sağlığı sembolize eden kızı Hygieia (hiji diye okunur ve hijyen sözü sağlık anlamına gelir) ve düşlerin yorumcusu oğlu Telesphoros (Çocuk Tanrı) Asklepios’un çevresindeki ikinci derecede Tanrılardı. Yunan sağlık ve temizlik tanrıçası olarak da bilinen Hygieia’nin sembolü günümüzde eczacılığın sembollerinden biri olan kadehe (kap) sarılı yılandır. Bu sembolün yılanın zehrinin alınmasını, bu zehrin panzehir üretmede kullanılmasını temsil ettiği söylenebilir. Aynı zamanda kabı ecza yapımında eczayı dövmek ve karıştırmak için kullanılan kap imgesi olarak da yorumlayabiliriz.
20181225220051_logoo.jpg

Ölümünden sonra Asklepios adına iki yüzden fazla mabet (Asklepion) kurulur. Bu mabetlerin kapıları üzerinde “Buraya ölümün girmesi yasaktır” ibaresi yazılıdır ve Asklepionların açılışı için izin almaya gelen heyetlere, hekimlerle birlikte kutu içinde yılan gönderme adeti vardır. Asklepionların en ünlülerinden biri ise MÖ 4. yüzyılın ortalarında Geyikli Dağı’nın yamaçlarında kuytu bir vadide bulunan Bergama Asklepionu’dur.

20181225220051_logoo.jpg


sssssdfrgf.jpg

sssssdfrgfsssq.jpg



Ekran görüntüsü 2024-11-24 155726.jpg
indir.jpg

s-25552be45a1c32fccd8fbdd4e8bd70d359951a73.jpg
 
Üst Ana Sayfa Alt