Matta Kitabına Göre İncil'in Bir Eleştirisi (Hristiyan olmayı düşünenlere nasihat)

P Çevrimdışı

Piriyev_90

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
بسم الله الرحمن الرحیم
Bismillahirrahmanirrahim​

Kutsal Kitap/Kitab-ı Mukaddes (Tevrat, Zebur ve İncil), Hristiyanlarca, Hz. İsa’nın (a.s.) ortaya çıkışından önce ve sonra olmak üzere iki kısımda incelenir. Hz. İsa’nın ortaya çıkışından sonra kutsal kabul ettikleri eserlerine genel olarak İncil ya da Yeni Antlaşma/Yeni Ahit/Ahd-i Cedid adı verilir.

Günümüzde Hristiyanlarca kabul edilen haliyle İncil, ilk dördü hatırat yani Hz. İsa’nın biyografisini/yaşam öyküsünü anlattığı söylenen Matta, Markos, Luka ve Yuhanna’dan, Hz. İsa’dan sonra Havarilerin/Elçilerin yaşadığı söylenilen ilk olayları anlatan bir tarihçe kaydından ("Elçilerin İşleri"), yirmi bir tanesi Havarilere/Elçilere atfedilen mektuplardan, biri de “Vahiy” adlı kitaptan olmak üzere toplam 27 kısımdan oluşur.

Bu çalışmada, Allah (c.c.) izin verirse Kutsal Kitap’ta (Tevrat, Zebur ve İncil) yer alan, İncil (Yeni Antlaşma) kısmının ilk kitabı, girizgahı olan, Matta kitabının ilgili bölümleriyle incelenmesini beraber yapacağız.
 
P Çevrimdışı

Piriyev_90

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
İsa Mesih’in Soyu

1. Hristiyanlarca Kutsal Yazı olarak atfedilen Matta kitabının başlangıcında, Hz. İsa’nın (aleyhisselam), Davut (aleyhisselam) soyundan Mesih olduğunu anlatmak için, Hz. İsa’nın soyağacını vererek başlar. Ancak burada dikkatimizi çekmesi gereken bir nokta vardır. İsa Mesih’in Davut’un soyundan geldiği kanıtlanmak istenirken, Yehoyakin’in soyundan geldiğine de atıf bulunur.

Matta 1:11-13

11 Yoşiya, Babil sürgünü sırasında doğan Yehoyakin'le kardeşlerinin babasıydı,
12 Yehoyakin, Babil sürgününden sonra doğan Şealtiel'in babasıydı,
Şealtiel Zerubbabil'in babasıydı,
13 Zerubbabil Avihut'un babasıydı,
Avihut Elyakim'in babasıydı​


Halbuki Kutsal Yazılara yani Kutsal Kitap’a göre RAB Tanrı, Yehoyakin’i ve soyunu lanetlemiş ve bu soydan gelen birisinin Davut’un tahtına asla geçemeyeceğini söylemiştir.

Yeremya 22:24-30

24 “Varlığım hakkı için derim ki” diyor RAB, “Ey Yahuda Kralı Yehoyakim oğlu Yehoyakin, sağ elimdeki mühür yüzüğü olsan bile, çıkarıp atardım seni.
25 Seni can düşmanlarının, korktuğun kişilerin, Babil Kralı Nebukadnessar'la Kildaniler'in eline teslim edeceğim.
26 Seni de seni doğuran anneni de doğmadığınız bir ülkeye atacağım; orada öleceksiniz.
27 Dönmeye can attığınız ülkeye bir daha dönemeyeceksiniz.”
30 RAB diyor ki,
“Bu adamı çocuksuz,
Ömrünce başarısız biri olarak yazın.
Çünkü soyundan gelen hiç kimse başarılı olmayacak,
Soyundan gelen hiç kimse
Davut'un tahtında oturamayacak,
Yahuda'da bir daha krallık etmeyecek.”
 
P Çevrimdışı

Piriyev_90

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Bakire kız, İmmanuel peygamberliği

2. Kutsal Yazı olarak değerlendirilen Matta kitabı, yine birinci bölümde, Hz. İsa’nın Mesih olmasına işaret olarak, bir meleğin Yusuf’a görünerek, şu ayete referans verdiğini söylemiştir.

Matta 1:21-22

21 Meryem bir oğul doğuracak. Adını İsa koyacaksın. Çünkü halkını günahlarından O kurtaracak.”
22 Bütün bunlar, Rab'bin peygamber aracılığıyla bildirdiği şu söz yerine gelsin diye oldu:
23 “İşte, kız gebe kalıp bir oğul doğuracak; adını İmmanuel koyacaklar.” İmmanuel, Tanrı bizimle demektir.

Mesih hakkında peygamberlik alameti sayılan bu ayetin referans noktasına baktığımızda, Eski Antlaşma’dan Yeşaya 7:14’ü görürüz.

Yeşaya 7:14

14 Bundan ötürü Rab'bin kendisi size bir belirti verecek: İşte, kız gebe kalıp bir oğul doğuracak; adını İmmanuel koyacak.


Peki gerçekte bu ayetin konusu bir Mesih alameti midir?

İsrail Krallığı, Süleyman (aleyhisselam) peygamberin hükümdarlığından sonra, Yahuda Krallığı ve İsrail Krallığı olmak üzere iki kısma bölünmüştür. Yeşaya 7. Bölümün ilk ayetinden itibaren okumaya başlarsak şunu görürüz:

Yahuda Kralı Ahaz, İsrail Kralı ile Aram Kralının saldıracağından korkmaktadır. RAB Tanrı, Kral Ahaz’ın kendisine ve dolayısıyla peygamberi Yeşaya’ya güvenmesini ister. Hatta O’ndan bir peygamberlik alameti istemesini söyler. Bunun üzere, bir çocuğun doğacağını haber verir.

Yeşaya 7:10-14

10 RAB Ahaz'a yine seslendi: 11“Tanrın RAB'den bir işaret iste; ölüler diyarı kadar derin, gökler kadar yüksek olsun.”
12 Ama Ahaz, “Hayır, istemem, RAB'bi sınamam” dedi.
13 Bunun üzerine Yeşaya, “Dinleyin, ey Davut'un torunları!” dedi, “İnsanların sabrını taşırmanız yetmezmiş gibi şimdi de Tanrım'ın sabrını mı taşırıyorsunuz?
14 Bundan ötürü Rab'bin kendisi size bir belirti verecek: İşte, kız gebe kalıp bir oğul doğuracak; adını İmmanuel koyacak.
İlginç olan kısım bundan sonra başlar, biz doğacak çocuk hakkında detayları öğrenmeye başlarız.​

Yeşaya 7:15-16

15 Çocuk kötüyü reddedip iyiyi seçecek yaşa gelince tereyağı ve bal yiyecek.
16 Ama çocuk kötüyü reddedip iyiyi seçecek yaşa gelmeden, seni dehşete düşüren o iki kralın toprakları ıssız kalacak.​

Hemen bundan sonraki bölümde öğreniriz ki, vaadedilen çocuk artık doğmuştur. Bu çocuk, bizzat Yeşaya peygamberin çocuğudur.

Yeşaya 8:1-4

1 RAB bana şöyle dedi: “Büyük bir levha alıp okunaklı harflerle üzerine, ‘Maher-Şalal-Haş-Baz’ yaz.
2 Kâhin Uriya ile Yeverekya oğlu Zekeriya'yı kendime güvenilir tanık seçiyorum.”
3 Peygamber olan karım bundan bir süre sonra gebe kaldı ve bir erkek çocuk doğurdu. RAB bana, “Adını ‘Maher-Şalal-Haş-Baz’ koy” dedi,
4 “Çocuk daha ‘Anne, baba’ demesini öğrenmeden, Şam'ın serveti ve Samiriye'nin ganimeti Asur Kralı'na götürülecek.”​

Konunun İsa Mesih ile hiçbir alakası yoktur.

Bu kısımlar ise genellikle “peygamberliklerin çift gerçekleşmesi” (İngilizce: dual/double fulfilment of prophecy) argümanı ileri sürülerek açıklanmaya çalışılır.
 
P Çevrimdışı

Piriyev_90

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Mısır’dan çağrılma

3. İkinci bölümde geçen hikayeye göre, bir rüya sonucu Yusuf ve Meryem, İsa’yı alarak bir süre Mısır’a kaçmışlardır.

Matta 2:13-14

13 Yıldızbilimciler gittikten sonra Rab'bin bir meleği Yusuf'a rüyada görünerek, “Kalk!” dedi, “Çocukla annesini al, Mısır'a kaç. Ben sana haber verinceye dek orada kal. Çünkü Hirodes öldürmek için çocuğu aratacak.”
14 Böylece Yusuf kalktı, aynı gece çocukla annesini alıp Mısır'a doğru yola çıktı.
15 Hirodes'in ölümüne dek orada kaldı. Bu, Rab'bin peygamber aracılığıyla bildirdiği şu söz yerine gelsin diye oldu: “Oğlumu Mısır'dan çağırdım.”

İsrailliler kendisinden uzaklaştığı için yakınan RAB Tanrının, onları bir zamanlar Mısırlıların elinden nasıl kurtardığını hatırlattığı ve buna rağmen, İsraillilerin putperestliğe yöneldikleri suçlamasında bulunduğu bu ayetlerin, Mesih ile ne alakası var?

Hoşea 11:1-2


1 “Çocukluğunda sevdim İsrail'i,
Oğlumu Mısır'dan çağırdım.
2 Peygamberler İsrail'i çağırdıkça,
İsrail uzaklaştı onlardan.
Kurban kestiler Baallar'a,
Buhur yaktılar putlara.​
 
P Çevrimdışı

Piriyev_90

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Mesih’in “Nasıralı” olması peygamberliği

4. Hayır, aşağıda bahsedildiği gibi Kutsal Kitap’ta, Mesih’e dair böyle açık bir peygamberlik alameti yoktur.

Matta 2:23

23 Oraya varınca Nasıra denen kente yerleşti. Bu, peygamberler aracılığıyla bildirilen, “O'na Nasıralı denecektir” sözü yerine gelsin diye oldu.
 
P Çevrimdışı

Piriyev_90

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Baba Tanrı’nın tanıklığı

5. Matta Kitabının üçüncü bölüme geçtiğimizde, Oğul-Mesih hakkında, Baba Tanrının şahitliğini görürüz. Halbuki, bu en önemli tanıklıktan sonra, bunu sonradan dile getiren bir görgü şahidi de ortada bulunmamaktadır.

Matta 3:13-17

13 Bu sırada İsa, Yahya tarafından vaftiz edilmek üzere Celile'den Şeria Irmağı'na, Yahya'nın yanına geldi.
16 İsa vaftiz olur olmaz sudan çıktı. O anda gökler açıldı ve İsa, Tanrı'nın Ruhu'nun güvercin gibi inip üzerine konduğunu gördü.
17 Göklerden gelen bir ses, “Sevgili Oğlum budur, O'ndan hoşnudum” dedi.

Aslında RAB Tanrı, tanıklık yapmak istediğinde bütün halkı toplar ve inkar edemeyecekleri biçimde sözünü ilan ederdi (Mısır’dan Çıkış, 19-20. Bölümler).

Bu öyle bir tanıklıkmış ki, Matta kitabının ilerleyen bölümlerinde Vaftizci Yahya (aleyhisselam) hiç ikna olmuşa benzemiyor:

Matta 11:2-3

2-3 Tutukevinde bulunan Yahya, Mesih’in yaptığı işleri duyunca, O’na gönderdiği öğrencileri aracılığıyla şunu sordu: “Gelecek Olan sen misin, yoksa başkasını mı bekleyelim?”

İlerleyen bölümlerde, hikayeye göre bu benzer bir tanıklık, yalnızca üç sınırlı kişiye dayandırılarak bir kez daha gerçekleşmiştir (Matta, 17:1-13).
 
P Çevrimdışı

Piriyev_90

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
İsa’nın çölde İblis şeytan tarafından denenmesi

6. Matta kitabının dördüncü bölümünde, kitabın belki de en gizemli hikayelerden bir tanesini anlatır. Anlatıya göre Hz. İsa, kırk gün boyunca çölde denenir ve sonunda İblis şeytanla görüşür. Bu konuşmaların görgü şahidi kimdir? Hatta, sonunda meleklerin gelip, İsa’ya hizmet ettiği detayı bile kaçırılmaz (Matta 4:1-11).
 
P Çevrimdışı

Piriyev_90

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Kutsal Yasa, Fısıh Kuzusu,
Hezekiel’in Tapınağı ve gelecekteki sunular

7. Hristiyanlıkta müjde yani iyi haber dedikleri şey, Musa (aleyhisselam) tarafından halka ilan edilmiş ve RAB Tanrı ile halkı İsrail ile yapılmış olan antlaşmanın, Kutsal Yasa’nın yani Musa Yasasının/şeriatının yürürlükten kalktığının ilanıdır. Bunun için de Hristiyanlığa göre İsa Mesih, günahları bağışlatan Fısıh kuzusu olmuştur.

İsa Mesih, Matta 5:17-20’ye göre şöyle demiştir:

17 “Kutsal Yasa'yı ya da peygamberlerin sözlerini geçersiz kılmak için geldiğimi sanmayın. Ben geçersiz kılmaya değil, tamamlamaya geldim.

18 Size doğrusunu söyleyeyim, yer ve gök ortadan kalkmadan, her şey gerçekleşmeden, Kutsal Yasa'dan ufacık bir harf ya da bir nokta bile yok olmayacak.

19 Bu nedenle, bu buyrukların en küçüğünden birini kim çiğner ve başkalarına öyle öğretirse, Göklerin Egemenliği'nde en küçük sayılacak. Ama bu buyrukları kim yerine getirir ve başkalarına öğretirse, Göklerin Egemenliği'nde büyük sayılacak.

20 Size şunu söyleyeyim: Doğruluğunuz din bilginleriyle Ferisiler'inkini aşmadıkça, Göklerin Egemenliği'ne asla giremezsiniz!”​

Ancak Pavlus’a atfedilen mektupların neredeyse tamamının konusu, Kutsal Yasa’dan kurtulmaktır. Hangi Pavlus gerçektir? Doğrusu, Pavlus’un ya da Havarilerin/Elçilerin mektuplarının kaç tanesi, gerçekten de Pavlus’a veya Elçilere aittir? (Elçilerin İşleri 21:20-26) (Kutsal Kitap kanonu problemi)

Mısır’dan çıkarken, kuzuya tapan Mısırlılara bir inat ve mesaj olarak RAB Tanrı; İsraillilerin kuzu kurban ederek, onu da bir işaret olarak kanını kapılarına sürmelerini söylemiş ve İsrail halkına da, bu sadakati nesiller boyunca hatırlamalarını buyurmuştur.
Fısıh kurbanı anmasının, Tapınak düzeniyle ya da günahların bağışlanması ile hiçbir ilgisi yoktur.

Eski Antlaşma’da (TaNaKh), gelecek Mesih hakkında daha açık peygamberlik alametleri vardır. Örneğin, aşağıdaki ayetlere göre Mesih geldiğinde Tapınak yeniden kurulacak ve kurban ibadeti devam edecektir. Yani bilinenin aksine, Mesih geldiğinde de, gelecek hükümdarlığında kendisi ve halkının günahları için kurban sunuları sunmaya devam edeceği kabul edilir:

Hezekiel 43:18-25;
Hezekiel 44:27-31;
Hezekiel 45:17-25;
Hezekiel 46:16-20
 

Benzer konular

Geri
Üst Ana Sayfa Alt