Ek olarak ibn Hacer Askalani bu eseri imam Ahmede nispet ediyor
İbn Hacer el Askalani dedi ki:
Birinci görüş, Kur'ân'ın yaratılmış (mahlûk) olduğunu iddia eden Mu'tezile'nin görüşüdür.
İkinci görüş, Kur'ân'ın ezeli (kadîm) olduğunu, Rabbin zatında kaim bulunduğunu, harf ve seslerden oluşmadığını; insanlar arasında mevcut olanın ise Kur'ân'ın bizzat kendisi değil, sadece onun bir ifadesi olduğunu savunan Kullâbiyye'nin görüşüdür.
Üçüncü görüş, Kur'ân'ın harf ve seslerden meydana geldiğini ve bu harf ve seslerin zatları itibarıyla ezelî olduğunu ileri süren Sâlimiyye'nin görüşüdür. Onlara göre yazılan bu harfler ve işitilen bu seslerin bizzat kendisi ezelidir.
Dördüncü görüş, Kur'ân'ın sonradan meydana geldiğini (muhdes), ancak yaratılmış olmadığını (mahlûk olmadığını) söyleyen Kerrâmiyye'nin görüşüdür. Bununla ilgili ayrıntılı açıklama bir sonraki bölümde gelecektir.
Beşinci görüş ise, Kur'ân'ın Allah'ın kelâmı olduğu, yaratılmamış (gayr-i mahlûk) bulunduğu ve Allah'ın dilediği zaman konuşmaya ezelden beri devam ettiği görüşüdür. İmam Ahmed, er-Redd 'ale'l-Cehmiyye adlı eserinde bu görüşü açıkça ifade etmiştir.
Fethu'l-Bârî, cilt 13, sayfa 493