Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çocuk Neyi Neden Yapar

Ümmü Yasir Çevrimdışı

Ümmü Yasir

İşlerimizin hepsini düzelt Allah’ım...
İslam-TR Üyesi
Çocuğum bunları neden yapıyor?

Bismillahirramanirrahim

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’adır…

Değerli kardeşlerim anne olamaya başlamadan evvel sordum kendime’’ ALLAH yarın bana bir evlat emanet edecek peki ben o emanete hakkıyla sahip çıkabilecek miyim?’’. İlim yanında karakter eğitimi de çok önemliydi. Ama öyle bilgisizdim, eğitimsizdim ki anneliğe karşı bir şey yapmalıyım dedim. Sonra dedim ki kitaplar… Evet en iyi öğretmenler onlardı. Aldım kitapları elime günlerce çocuk eğitimiyle alakalı kitaplar okudum. Okuduğum kitapları çevremdeki insanlarla paylaştım ve herkesten aldığım ilk yorum ‘’Çocuk eğitmek kitaplardaki gibi kolay olmuyor?’’ istisnasız duyduğum her söz bu oluyordu. E işe yaramıyorsa bu psikologlar neden bu kadar kafa patlatıp bu kitapları yazıp insanlara yol göstermeye çalışıyordu? Dedim ki yapamasam da en azından beni neler bekliyor göreyim. Aldırış etmeden okumaya devam ettim. Evet şimdi bir bebeğim oldu. Kitaplarda yazan herşeyi tek tek yaşıyorum. Bir sorun çıkıyor karşıma aaa evet bununla karşılacağımı biliyordum zaten diyerek panik yapmadan üzerime düşeni yapıp durumun geçmesini bekliyorum. Bu kadar çaba İşe yaradı mı diyorsanız evet kesinlikle yaradı. Daha ilk aylarda bile işe yaradı.

Ne mi öğrendim; beni ilerde ne gibi sorunlar bekliyor öğrendim. Bu sorunla karşılaşınca panik yapmamayı öğrendim. Sorunlar olduğunda deneyebileceğim çözüm yolları öğrendim. Gayret bizden muvaffakiyet Allah’tan… Neticede evlat da imtihan.

İstedim ki siz kardeşlerimde bu sorunlarla karşılaştığınızda panik yapmayın. Bilin sizleri neler bekliyor. Küçükte olsa çözüm yolları bıraktım size. Hiçbiri kendi şahsi düşüncem değil. Hepsi kaynaklara dayalı okuduğum kitaplardan çıkarılmış cümlelerdir. Makale sonlarında sizlere faydalandığım kitapları not olarak bırakıyorum belki daha ayrıntılı bakmak istersiniz diye.

İlk konularla sorunları incelemeye başlayalım;

PARMAK EMME

Parmak emme çocuklarda 6-7 yaşına kadar normal sayılmalıdır.çocuklar öncelikle sakinleşmek ve duygusal bir ihtiyacını gidermek için parmak emer. nasıl ki bir bebek kaygılandığında anneyi emerek kendini güvende hissedip sakinleşirse çocukta kaygılandığında yada sakinleşmek istediğinde bunu yapar.ilk başlarda sıkıntılı zamanlarında elini ağzına götüren çocuk zamanla bunu alışkanlık haline getirebilir.Sorun 7 yaşından sonra da hala parmak emmeye devam ediyorsa o zaman ciddiyet alır.

Çocuğum neden parmak emiyor olabilir?

Çocuk okula uyum sağlayamadıysa, çocuğun üzerinde herhangi bir baskı varsa,az konuşma, anne baba iletişiminde sorun yaşıyorsa,arkadaş edinme gibi sorunlardan dolayı parmağını emiyor olabilir.

Unutulmamalıdır ki bu erken çocukluk döneminden kalma bir alışkanlıkta olabilir.önce parmak emme fizyolojik bir alışkanlık mı yoksa, ruhsal bir problem mi o tesbit edilmeli ki sorun ona göre çözümlendirilsin..

Nasıl son verilebilir?

Eger sorun fizyolojik ise çocuk elini her ağzına götürdüğünde çocuğun dikkati başka bir yöne çekilerek elini ağzından çekmesi sağlanmalıdır.Örneğin oyuncak verilebilir, yada başka bir görev,meşgale verilebilir. Bu böyle tekrarlandığında çocuk zamanla elini ağzına götürme huyunu unutacaktır.

Sorun duygusal yoksunluktan kaynaklanıyorsa eğer, ilk başta anne ‘’Çocuğumu bu kaygıya ne itti? Çocuğumun parmağını emmesine ne sebep olabilir, nasıl bir değişiklik yaşanmış olabilir.’’ Diye kendini sorgular, cocuğun ortamına dikkat ederse sorunun kaynağına ulaşabilir. Ve çocuğuna duygusal bağlamda yardımcı olabilir.

Çocuğun eline acı biber sürerek, baskı kurarak bu alışkanlığı unutturmaya çalışmak çocukta daha farklı sorunlara yol açabileceğinden,bu gibi yöntemler kullanmaktan kaçınılmalıdır.

TIRNAK YEME

3-4 yaşına kadar çocuğun tırnak yeme alışkanlığının görmezden gelinmesi gerekir. Ancak o arada çocuğun bu alışkanlığı edinmesindeki sebep araştırılmalı gerekli tedbirler alınmalıdır. Korkutarak,ceza vererek yaklaşmak problemin büyümesine neden olur. Tırnakları yenmesin diye eli bantlanan, acı biber,oje sürülen çocuk hala baskı altındaysa tırnaklarını yemekten vazgeçse bile bu seferde altını ıslatmaya başlayabilir. Bu yü
zden sorunu kökünden çözmek gerekir…

Çocuğum neden tırnak yiyor olabilir?

4 yaş sonrasında tırnak yeme çocuğun duygu dünyasında bir kök sorunun olduğunu gösterir. Çocuk baskı altındaysa, kendini ifade etmede sorun yaşıyorsa, kendini bulunduğu ortamda güvensiz hissediyorsa, anne-baba geçimsiz davranış sergiliyorsa, çocuk sürekli eleştirilip azarlanıyorsa, aile otoriter bir tutum sergiliyorsa çocuk tırnaklarını yemeye yönelebilir.bu gerilimi ve sıkıntıyı yok etmenin bir sığınma şeklidir.

Ancak belirtmek gerekir ki çocuk tırnak yiyen birini görüp bunu taklit ediyorda olabilir. Bunu ebeveyn gözlemlemelidir.

Peki ne yapmalı?

Eğer taklit yoluyla kazanılmış bir alışkanlık ise tırnak yemeye başladığı anda farlı bir meşguliyetle bu huy zamanla bıraktırtılabilir.

Ancak duygusal bir problemse problem ebeveyn tarafından tespit edilip halledilmedikçe çözülmez. Bu davranıştan vazgeçilse de başka bir sorun olarak karşımıza çıkmaya devam edebilir.

ALTINI ISLATMA

Her çocuk kendine ait bir yaşta kas gelişimine göre gece altına kaçırmayı keser. Bu gelişim 7-8 yaşını bile bulabilir.

Ancak bir süre temizse ve sonra tekrar altını ıslatmaya başlamışsa burada psikolojik bir neden var demektir.

Neden altını ıslatıyor olabilir?

Kıskançlık,özellikle yeni bir kardeş gelmesi, otoriter anne babasına karşı bir tepki olarak, ilgisizlik, ihmal ve sevgisizlik durumlarında, ağır cezalar verildiğinde ve çocuğu korkutan davranışlara tepki olarak çocuk altını ıslatıyor olabilir.

Ne yapmalı?

Çocukların bu durumda en büyük ihtiyaçları ebeveynlerinin bu durumu anlayışla karşılamlarıdır. Bedeni cezalardan kaçınılmalı. Başkalarının yanında bu sebepten dolayı azarlanmamalı.

Çocuğa yeterince sevgi ve ilgi gösterilmeli. Bu sorunu aşma konusunda her zaman destekcisi olduğunuzu bilmeli. Ona bir gün bunu mutlaka aşacağına dair moral vermelisiniz. Altını bezlemekten, yatağına naylon sermekten vazgeçilmeli (çarşaf altına serilebilir) defalarca kez çarşaf yıkamanız gerekse bile sabırlı olmalısınız…Akşamları aşırı sıvı almasını da önlemelidir…

İZİNSİZ EŞYA GETİRME

7-8 yaşlarından önce çocuklarda mülkiyet kavramı gelişmemiştir. Bu guruptaki çocuklarda senin , benim gibi kavramlar yoktur. Her şey onundur. Bu yüzden çocuk herşeyi kolaylıkla alıp eve getirebilir. Ne çalma , ne de başkasının eşyasına el koyma niyeti vardır. Bu yaşta bir çocuğa hırsız diye meyiz… Ancak mülkiyet kavramını öğrendikten sonra yani 8 yaşlarından sonra böyle bir davranış görülüyorsa problem var demektir.

Çocuk neden çalıyor olabilir?

Sosyal çevresiyle iletişime kapalı çocuklarda ,kendisine ait olmayan eşyayı alması görülebilir. Çocuğu izinsiz eşya almaya iten en önemli sebebin sevgi yoksunluğu olduğu gözlemlenmiştir.önemli sebeplerden biride çocuğun düzenli harçlık alamayıp,ihtiyaçlarını karşılayamamasıdır. Çocuklara kişilik hakları öğretilmediğinde çocuk sınırlarının nerede başlayıp bittiğini bilemez. Başkasının eşyasına saygı göstermeyi bilmediğiden dilediği eşyayı izinsiz alabilme yaklaşımı gösterebilir.olumsuz arkadaşlar edinmiş bir çocukta başkanın eşyasını almaya yönelebilir.bunu arkadaş çevresinde bir güç gösterisi olarak görüp itibar kazanmak için yapabilir.

Nasıl vazgeçirilebilir?

Çalmayı önleyecek tedbirlerden ilki çocuğa mülkiyet kavramının öğretilmesidir.ona eşyalarını koyabileceği bir kutu temin edilebilir. Ona ait şeyleri ondan izin isteyerek almalıdır. Böylece çocuk bazı şeylerin ona ait olunduğunu , bazı şeylerin başkalarına ait olduğunu kavrayabilir.

Bir çocuk kendini değerli hissederse böyle davranışlar göstermez. Bu tür davranışları asla kendsine yakıştıramaz. Bu yüzden çocuğa değerli olduuğu hissettirilmelidir.

Sosyal çevreyle sıkıntı yaşayan çocuğa sosyal çevre kazanmasında yardımcı olunmalıdır. Örneğin arkadaşlarıyla evde çay toplantıları ,doğum günü partisi gibi etkinliklerle çocuğun çevre edinilmesi sağlanırsa çocuğun içinde boşluk zamanla dolar ve böyle bir davranıştan vazgeçirtilebilir…

Çocuğa düzenli harçlık verimi sağlanarak çocuğun ihtiyaçlarını almasına yardım edilmelidir.

Asla baskı,tehdit olmamalıdır. Bu durum çocuğun yüzüne vurulmamalıdır. Ort
aya çıkarmaya çalışılıp çocuk utandırılmamalıdır.

Devamı gelecek….

Faydalanılan kaynaklar;

Pedagog Dr. Adem Güneş ÇOCUK NEYİ NEDEN YAPAR?

Prof. Dr. Sefa Saygılı ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

Prof. Dr. Sefa Saygılı ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

Yazan: Ummu Sare (gencmuvahhide.com)
 
Üst Ana Sayfa Alt