Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İdari Hakim Olmak Caiz mi?

Şamil Basayew Çevrimdışı

Şamil Basayew

Sabret nefsim Allah bizimle beraberdir..
İslam-TR Üyesi
Türk idare yarısında hakimlerin genelde ilgilendiği olaylar örnek olarak '' belediyenin otobüs durağını kaldırması veya yaş nedeniyle öğretmen olamayan insanların idare yargısına dava açıp öğretmen olmak istemisi'' gibidir yani genel hatlarıyla Allahın hükmüne zıt bir hüküm veren mercii değildir (adam öldürme, hırsızlık, zina) gibi bu şartlar altında idari hakim olmakta bir beis var mıdır? Selamun aleykum.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakâtuh;

Kardeşim câiz olmadığına inanıyorum, Çünkü ;
Bir ihtilaf veya andlaşmazlık durumuçda mahkemeye başvurana Allah'ın kitabına göre değil laik rejimin size izin verdiği (anayasa) yetkiye bağlı ve sırtını dayayarak hüküm vereceksindir. Birde araştırmamız neticesinde sadece sorunuzdaki mahkemelere bakmakla sınırlı kalmayacaksınızdır.

***


savcinin_kizina_cinsel_saldirida_bulunan_saniga_9_yil_istendi_h390103_4196c.jpg

EĞİTİM - STAJ Aşaması;
İdari hakimlik mesleğine atamanız ADAY olarak gerçekleştirildikten sonra sizi zorlu ve tempolu bir STAJ Aşaması beklemektedir.

İdari Hakimlik Stajı şu silsile ile gerçekleştirilmektedir;

*3,5 Ay Mahkeme Stajı; İdare Mahkemelerinde bulunarak işin yürüyüşünü, mesleğin ince noktalarını pratik ederek öğrenmeye başladığını aşamadır.

*1.5 Ay Hazırlık Eğitimi; Türkiye Adalet Akademisi'nde eğitim aldığını süreçtir. Ağır bir mevzuat eğitiminden geçersiniz.

*3 Ay DANIŞTAY; İdari Yargı'nın son mercii olan DANIŞTAY'da bulunarak yine işleyişin son olarak geldiği noktayı, oradaki yaklaşımı bir nebze de Yüksek Yargı'da nasıl davranacağınızı öğreneceğiniz noktadır.

*1.5 Ay Mahkeme Stajı; Bu kez adres Vergi Mahkemeleri'dir. İdari Yargı Hakimlerinin diğer bir çalışma alanı olan Vergi Yargılaması'na dair bilgileri öğreneceğiniz yerdir.

*15 Gün Valilik; İdari-Mülki Usûlleri öğreneceğiniz kısa bir staj dönemidir.

*4 Ay SON EĞİTİM; Stajın son aşaması Türkiye Adalet Akademisi'nde sınav öncesi son virajdır.

Bunun sonunda sizi bir; EĞİTİM SONU SINAVI beklemektedir. Bu Sınav eğitimin bitiminden itibaren en az 15 Gün sonra, Bakanlığın oluşturacağı Sınav Kurulunca yapılır. Sınav yazılı usulde yapılır ve başarılı olmak için en az 70 puan almak gereklidir. Sınavda başarısız olan adaylar için, 2 AY içerisinde aynı usûllerle Ek Sınav yapılmaktadır. Bunda da başarısız olursanız, Bakanlıkta Genel İdari Hizmetleri sınıfında memur olarak istihdam edilirsiniz.

Mesleğe Atanma ve Görev Yerleri;

Staj ve Sınavları başarı ile tamamlayan adaylar Artık İDARİ YARGI HAKİMİ olarak atanırlar. Bu atamalarda yine bölge esası dikkate alınır ve haliyle zorunlu hizmet olarak son bölgelerden hizmete başlanır. Bu mesleğin şöyle bir avantajı vardır. Her ilde İdari Yargı teşkilatlanması yoktur. O yüzden çok ücra yerlerde bulunmayabilirsiniz. Genellikle her bölgenin merkezi sayılan illerde İdare Mahkemesi, ondan daha da seyrek sayıda Bölge İdare Mahkemeleri kurulur. Sizler de buralarda görev yapabilirsiniz.Şu an ülkemizde 2'si faal olmayan ancak faaliyete geçecek olan 47 İdare Mahkemesi, 25 adet Bölge İdare Mahkemesi bulunmaktadır.

Hakim'in Görevleri;

İYUK'tan aşina olduğunuz üzere idare mahkemesinde belli şartlar gerçekleşmeden veyahut da gereklilik doğmadan duruşma yapılmaz. Bu işinizin % 80'i dosya üzerinde yürüyecek demektir. O yüzden okumayı, düşünmeyi ve öyle hüküm vermeyi seven bir yapınız olmalı. Yoksa sizin için sıkıcı bir meslek halini alabilir. Bunu göz önünde bulundurarak çalışmalısınız. Ayrıca en oynak mevzuatlarımızdan birisi olan İdari Yargı mevzuatı sık sık yeni düzenlemeleri okumanızı da gerektirecektir. İlgili olduğu mevzuat yelpazesi de çok geniş olduğundan ciddi bir mevzuat hakimiyetine sahip olmanız gereklidir. İhale mevuzatı, DMK, PVSK gibi bir çok mevzuat alakalı olacağınız mevzuatların başında gelmektedir. O yüzden hakkını verebilmek için çalışkan olmanız gereken bir meslektir.Ek olarak İdari Yargı'da vereceğiniz kararlar Adli Yargı'ya göre daha çok vebal ve sorumluluk gerektirmektedir. Çünkü Sizin vereceğiniz bir idari karar toplumdaki tüm muhataplarına etki edecektir. Olası bir yanlış kararla çok insanı olumsuz etkileyebilirsiniz. Bu noktada çok hassas ve adalet duygusu yüksek bir birey olmak zorundasınız. Adalet ile İntikam çizgisinden aşağı düşmemek için çok uğraşacak bir nevi manevi bir akrobat halini alacaksınız. tüm bu zorlukları göz önüne almadan mesleği hayal etmek anlamsız olacaktır.

Mesleğin Özlük Hakları;Arkadaşlar bildiğiniz üzere hakimlik mesleği en yüksek özlük haklarına sahip mesleklerden birisidir.Mesleğe girdikten sonra adaylık sürecinde 3800 tl civarı bir maaş ile başlarsınız. Bu süreç tamamlandığında ve sınavı verdiğiniz takdirde; 7200 ek gösterge ile 6000 TL civarında maaş almaya başlarsınız. Ayrıca ANAYASAL Hakimlik Teminatı'na sahip olursunuz. 2 senede bir derece alır hızlı bir şekilde basamakları tırmanırsınız.

Ek imkanlar;

İdari hakimlikte bulunduğunuz 5 seneyi doldurduğunuz zaman Yüksek Yargı'ya tetkik hakimi olarak atanabilir, mesleki ilişkileriniz ,i bu biçimde geliştirebilirsiniz. Bakanlıkta idari görevler alarak Hakimlik Özlük haklarına tâbi olarak idari basamakları hızlıca tırmanma şansına sahip olabilirsiniz. (Bkz: Sayın Müsteşar Kenan İPEK, Hakimlik mesleğinden gelen bir Müsteşardır.) İlerde Yüksek Yargı üyeliği kapısı da meslekte kendinizi yetiştirmenize ve ilişkilerinize bağlı olarak açık olacaktır. Kariyer olanakları tartışılmaz bir meslektir idari hakimlik .Gittiğiniz hemen her ilde bulunan Hakim Evleri'nden ve Adalet Lojmanları'ndan faydalanabilirsiniz. Ayrıca mesleğin riskine bağlı olarak Silah bulundurma/taşıma ruhsatlarında ciddi kolaylıklar sunulacaktır.



İdari Yargı Hakimliği


A- NİÇİN İDARİ YARGI HAKİMLİĞİ?
İdarenin eylem ve işlemlerinden “menfaati ihlal edilen” ya da “hak kaybına uğrayan” kimse,yetkili yargı yerine başvurarak idari işlemin iptalini yada karşılaştığı haksızlığın giderilmesini isteyebilir. İdari yargıda görev yapan hakimler,kişilerle yürütme ve idare arasındaki ilişkileri düzenleyen mevzuatın uygulanmasından doğan uyuşmazlıkları karara bağlamakla görevlidirler. Bu bağlamda idari yargı hakiminin, hukuki bilgi ve uzmanlık oluşumunda kamu hizmetleri alanında da deneyim sahibi olması gerekmektedir.

İdari yargı hakimleri, ilk derece mahkemelerinde görev yapanlar ve Danıştay’da görev yapanlar olarak iki ana grubu ayrılır;

• İlk Derece Mahkemelerinde Görev Yapan Hakimler; Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinde görev alırlar.

• Danıştay TetkikHakimleri; Tetkik Hakimleri 5 yıl meslekte hizmet etmiş ve olumlu sicil almışolanlar arasından HSYK tarafından atanırlar.

Hakim statüsünü taşımak, adaleti bilmek,uygulamak ve hakkaniyetle dağıtmak, toplumda itibar görmek, görev yerlerinin ilmerkezlerinde olması mesleğin önemlitercih sebeplerindendir.

B- İDARİ HAKİMLERİN ÖZLÜK HAKLARI
Adalet Bakanlığı tarafından hakim ve savcılara sağlanan lojman ve diğer sosyal hak ve yardımlarda yararlanırlar.Ayrıca hakimler ve savcılar azlolunamazlar. Bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması nedeniyle de olsa aylık ve ödeneklerinden ve diğer özlük haklarından yoksun kılınamazlar, kendileri istemedikçe 65 yaşından önce emekliye sevk edilemezler.

İdari Yargı Hakim adayının maaşı ortalama 2.550 TL
İdari Yargı Hakimininmaaşı ortalama 3.100 TL
1. derece kadrolu İdari Yargı Hakiminin maaşı 5.550 TL

C- İDARİ HAKİMLERİN GÖREV VE YETKİLERİ
İdari yargıda görev yapan hakimler,kişilerle yürütme ve idare arasındaki ilişkileri düzenleyen idare hukuku vevergi hukuku mevzuatının uygulanmasından doğan uyuşmazlıkları karara bağlamaklagörevlidirler.

D- ÇALIŞMA DÜZENLERİ
İdare mahkemeleri sadece il merkezlerinde bulunduklarından, idari hakimlerinde çalışma yerleri il merkezleridir.

Mesai saatleri yönünden Devlet Memurları Kanunu’ndaki hükümlere tabidirler. Farklı olarak gerekli hallerde hafta sonu ve tatil günlerinde nöbet tutarlar.

İdare mahkemelerinde davalar genellikle dosya üzerinden görülür. Duruşmalı davalar nadiren gerçekleşir. Bu nedenle,İdari Yargı Hakimleri genellikle mesailerini masa başında dosya incelemesi yaparak geçirirler.

E- İDARİ YARGI HAKİMLERİNE SAĞLANAN YURT DIŞI İMKANLARI
Bilgi ve görgülerini artırmak,meslekleriyle ilgili araştırma yapmak, kurs ve öğrenim görmek üzere seçilen yada iç veya dış burstan yararlanan hâkim ve savcılar iki yılı; uluslararasıkuruluşlarda ya da yargı organlarında çalışmak üzere görevlendirilenler ise üçyılı aşmamak üzere Adalet Bakanlığınca yurt dışına gönderilebilirler. Busüreler, gerekirse en çok bir katına kadar uzatılabilir.

Bakanlık merkez, bağlı ve ilgilikuruluşlarında görevli olanlar dışındaki hakim ve savcılar için Hakimler veSavcılar Yüksek Kurulunun görüşü alınır.

Bu surette yurt dışına gidip üç aydanfazla yurt dışında kalanlar, yurda dönüp mesleğe başladıktan sonra beş yıl süreile mecburî hizmet yapmak zorundadırlar. Mecburî hizmet yapmadan görevdenayrılmak isteyenler, yurt dışında kaldıkları sürede kendilerine ödenen aylık,ödenek, tazminatlar ile her türlü ödemelerin,mecburî hizmetin eksik kalan kısmıile orantılı miktarını iki kat olarak ödemekle yükümlüdürler.

İlgili Konular:

Daru'l Harb'de HAKİMLİK , SAVCILIK , AVUKATLIK

 
Üst Ana Sayfa Alt