Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İşyerindeki Bahşişler İşçilerin mi Yoksa Patronun mu?

S Çevrimdışı

seyfuAllah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamunaleyküm
yemek satan lokantada müşterilerin işçilere verdikleri (güzel servisten dolayı) bahşişin dükkanın kasasına atılıyor. burda patronun yaptığı harakette bir yanlış varmı yani bahşişlerden yapılan kazanç helalmı yoksa haram para mıdır patron için?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah;

Müşteriye işverenin haricinde yardımcı işçilerin sıcak teması kurularak hizmet verilen ticârethanelerin bir kısmında bahşiş konusu gündeme gelmektedir. Bu durumun sıklığına göre meblağ yekün tutar ve ister istemez işin içine nefisler girişir.


Bahşişin kime kalacağı ise işyerinin sahibinin inisiyatifine ve insafına kalmış bir durumdur.
Kişi o iş yerine girerken işverenle / patronla yaptığı andlaşma gereği bahşiş gelirinden söz edilmişse ve işçilere / garson, komi vs. kaldığı bildirilmişse bu tâbi ki işçilerin hakkıdır. Bunu işveren alamaz, câiz değildir. Fakat, işveren böyle bir şeye rıda göstermemiş, aksine ; "sizin ücretinizi veriyorum, siz benden aldığınız maaş karşılığında ve gösterip istediğim şekilde burada hizmet ediyorsunuz. Bundan dolayı müşterinin bıraktığı bahşiş / hediye de muessese sahibinindir." gibi mânada bir söylemle sizi işe almış veya teamülün /uygulamanın olduğu bir işyerinde çalışmaya başlamışsanız ve diğer çalışanlarda bunu bilerek, kabul ederek çalışmaya radı olmuşlarsa, bahşişleri patronun alması câizdir.

Aslen bu durum haram helalden öte tamâmen örfe dayanan edebi bir uygulamadır. Bahşişler genel olarak işçilerin normalden daha fazla ve gayretli çalışması sonucu, müşterinin memnuniyetinden dolayı hizmetlilere normal ödemesi gereken miktardan fazla olarak kendisine verilen bir ikrâmiye, hediyedir. Hatta bâzı yerlerde bahşişler maaş kadar veya daha fazla tuttuğu bile olur.
Bahşişlerin işverene bırakıldığı mueseselerde işçinin ekstradan çalışma, görevinden daha fazla bir hizmet etmesi de pek beklenemez.
Aslen işçisinin aldığı maaşta gözü olmayan işverenlerin bahşişi çalışanlara vermesi gerekir. Kendisine görev yapan işçiden memnun olduğu için hediye veren müşteri, aslen o işçiyi çalıştıran işyerinden memnun olmuş ve işyeri yeni müşteriler kazanacak demek olduğundan işverenin bahşiş meselesini işçileri arasında teşvik etmesi gerekir. Hatta bazı işyerlerinde bu teşvik bahşişden öte, işveren tarafından "ayın elemanı" gibi hariçten ödüllendirmeler uygulanmaktadır.

Sonuç olarak bahşişin kime kalacağı en baştan konuşulub anlaşılmaya bağlıdır. Ticâri etik olarak olarak her ne kadar bahşişler çalışanlara ise de, yukarıda zikrettiğimiz patron tiplemelerinin söylemlerindeki uygulamalara haram veya câiz değildir de diyemeyiz.

buyazii.jpg
 
Üst Ana Sayfa Alt