Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kaza namazı ?

A Çevrimdışı

aşkin_velayeti

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Selamunaleykum.
Benim 1 yıllık kaza namazım var. Bunnarı ben hergün 1 vakit kaza namazı olarak kılıyorum. Olurmu.? Yoksa illaki hergün 5 vakit kaza namazı kılmam sartmı sartsa kaynak varmıdır.?
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
namaz kılamadıysan geçmiştir kardeşim. lakin nafile olarak kılarsın Allah kabul ederse eder o 1 yıllık kılamadığına. edecek diye bir ayet hadis yoktur. nafilenin de şekli olmaz. kılabildiğin gibi kılarsın.
 
ibni kayyım Çevrimdışı

ibni kayyım

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
3 hal dışında namazık kazası olmaz uyuya kalmak, unutmak, birde baygınken vakit geçmiş ise kaza edilir...terk edilen namazın ancak tevbesi olur...sonradan kılınan namaz ne niyetle olursa olsun aslı yerine geçmez nafile namaz olur rabbim diler se onun yerine koyar...ancak bizler biliyoruzki nafileler kılınmayan namazın yerine değil kılınan namazlardaki eksiklerin tamamlayıcısıdır parantez içinde ( Allah c.c dilerse )....
 
A Çevrimdışı

aşkin_velayeti

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Allah razı olsun. Ben tembelliğimden aksattım namazlarımı Tövbede ettim. Kılmam sart değil yani.
 
F Çevrimdışı

ferdiosman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Nasıl olurda İnsanlara farz olan namazı kılmadılar diye bu yükümlüklerini kaldırırsınız ve Kazaya kalmış namazlarını (Yukarıdaki 3 şey dışında) KILINMAZ dersiniz? Hayret doğrusu...

Gösterbilir misiniz bir Sahabi ki namaz kılmamış olsun ,ardında o namazını kaza etmesin? Sizin o dediğiniz Müslümanlığa girecek birisi içindir? Ona kaza namazı gibi bir borcu olmaz.Nasıl Kafirle Müslüman aynı değerlendirilir?
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
yükümlülük kalkmaz. karşılığını Allah sorar ahirette. kim yükümlülük kaldırdı anlamadım.
 
F Çevrimdışı

ferdiosman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Peki kardeşim delil getirir misin Tembellik yapıp namazını kılmayan müslümanın namazlarını kaza etmeyeceğine dahil? Bu dünya da tövbe temenin yeterli olcağına dahil?
 
ibni kayyım Çevrimdışı

ibni kayyım

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Kur'an'da Yüce Allah namazın kazasından bahsetmemektedir. Orucun kazasından bahsetmektedir. Orucun kazasından bahsetmesine rağmen namazın kazası konusunu gündeme getirmemektedir. Oruç tutarken, rahatsızlanan veya sefere çıkan, orucunu kazaya bırakabilir. Ama Nisa 101'de sefere çıkanın namazını kılacağını söylemektedir. Ayrıca Nisa 102'de savaş halindeyken de namazın kılınacağını buyurmaktadır. Diğer taraftan Maide 6'da su bulamadığımız takdirde teyemmüm alıp namazımızı kılmamız emredilmektedir. Eğer namazın kazası olsaydı seferilikte, savaşta ve susuzluk hallerinde kazaya bırakmamız uygun görülürdü. Şartlar ne olursa olsun, namaz kılınmalıdır.


2316 - Buharî ve Müslim'in bir diğer rivayetinde şöyle denmiştir: "Sizden biriniz namaz sırasında yatmış idiyse veya namaza karşı gaflet etmiş (ve unutmuş) ise, hatırlar hatırlamaz onu kılsın. Zîra Allah Teâlâ Hazretleri şöyle buyurmuştur: "Beni anmak için namaz kıl!" (Tâ-hâ 14).

Buhârî, Mevakîtu's-Salât 37; Müslim, Mesâcid 314, (684); Tirmizî, Salât 131, (178); Ebü Dâvud, Salât 11, (442); Nesâî, Mevâkît 52, 53, (2, 293, 294).

2317 - Ebü Katâde (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah'la beraber bir gece boyu yürüdük. Cemaatten bazıları:

"Ey Allah'ın Resülü! Bize mola verseniz!" diye talepte bulundular. Efendimiz:

"Namaz vaktine uyuya kalmanızdan korkuyorum" buyurdu. Bunun üzerine Hz. Bilâl: "Ben sizi uyandırırım!" dedi. Böylece Resülullah (aleyhissalâtu vesselam) mola verdi ve herkes yattı. Nöbette kalan Bilâl de sırtını devesine dayamıştı ki gözleri kapanıverdi, o da uyuyakaldı.

Güneşin doğmasıyla Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) uyandı ve:

"Ey BiIâI! Sözün ne oldu?" diye seslendi ve Hz. Bilâl: "Üzerime böyle bir uyku hiç çökmedi" diyerek cevap verdi. Aleyhissalâtu vesselâm:

"AIIah Teâlâ Hazretleri, ruhlarınızı dilediği zaman kabzeder, dilediği zaman geri gönderir. Ey BiIâI! Halka namaz için ezan oku" buyurdu. Sonra abdest aldı ve güneş yükselip beyazlaşınca kalktı, kafileye cemaatle namaz kıldırdı."

Buhârî, Mevâkît 35, Tevhîd 31; Müslim, Mesâcid 309-311; Muvatta, Vaktu's-Salât 25; Ebu Dâvud, Salât 11, (435-441); Tirmizî, Salât 130, (177), Tefsir, Tâ-hâ (3162); Nesâî, Mevâkît 53, 54, 55, (1, 294-298), İmâmet 47, (2,106).

2318 - Bu hadis Ebü Dâvud'un bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "Güneşin harareti onları uyandırınca kalktılar, bir müddet yürüdüler, sonra tekrar konaklayıp abdest aldılar. Hz. Bilâl (radıyallâhu anh) ezan okudu. Sabahın iki rekatlik (sünnet) namazını kıldılar, sonra da sabah namazını (kazaen) kıldılar. Namazdan sonra hayvanlara binip yola koyuldular. Giderken birbirlerine: "Namazımızda ihmalkârlık ettik" diye yakınıyorlardı. Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm):

"Uyurken (vâki olan namaz kaçması) ihmal sayılmaz, ihmal uyanıklıktadır. Sizden biri, herhangi bir namazda gaflete düşer kaçırırsa, hatırlayınca onu hemen kılsın. Ertesi sabahın namazı da mütad vaktinde kılınır" buyurdu."

Buhârî, Mevâkît 35, Tevhîd 31; Müslim, Mesâcid 309-311; Muvatta, Vaktu's-Salât 25; Ebu Dâvud, Salât 11, (435-441); Tirmizî, Salât 130, (177), Tefsir, Tâ-hâ (3162); Nesâî, Mevâkît 53, 54, 55, (1, 294- 298), İmâmet 47, (2,1062325 - Hz. Câbir (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Hz. Ömer, Hendek savaşı sırasında bir keresinde güneş battıktan sonra geldi ve Kureyş kafirlerine küfretmeye başladı ve bu meyanda: "Ey Allah'ın Resülü dedi, güneş batmak üzereyken ikindi namazını (güç bela) kılabildim." Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm):

"Vallâhi ikindiyi ben kılamadım!" dedi. Beraberce kalkıp Butha'ya gittik. Orada Efendimiz abdest aldı, biz de abdest aldık. Güneş battıktan sonra ikindiyi kıldı, sonra da akşamı kıldı."

Buharî, Mevâkît 36, 38, Ezân 26, Salâtu'l-Havf 4, Megâzî 29; Müslim, Mesâcid 209, (631); Tirmizî, Salât 132, (180); Nesâî, Sehv 105, (3, 84, 85).

2326 - İbnu Mes'üd (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Müşrikler Hendek günü Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı fazlaca meşgul ederek dört vakit namazı kazaya bıraktırdılar, geceden Allah'ın dilediği bir müddet geçinceye kadar onları kılamadı. Sonra Bilâl (radıyallâhu anh)'e emretti, o da ezan okudu. Sonra kâmet getirdi. Resülullah öğleyi (kazâen) kıldı. (Bilâl tekrar) ikâmet getirdi, Resülullah ikindiyi kıldı. Sonra (Bilâl tekrar) ikâmet getirdi. Resülullah akşamı kıldı. Sonra (Bilâl yatsı için) kâmet getirdi ve Resülullah yatsıyı kıldı."

Tirmizi, Salât 132, (179); Nesâî, Mevâkît 55, (1, 297, 298).
 
H Çevrimdışı

Habibullah

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
yukaridaki namaz bir yillik olup kaza olmasi ile hukmu nasil verebilirsiniz bir yillik namazin tembellikle nasil bagdaslastirabilirsiniz anlamadim ha gunluk vakitlik namaz olabilir (bana gore asla olamazda o hallerde sunnette bellidir) onun disinda bir yillik namaza tembellik diyen delili ile beri gelsin konusalim......bir yillik namazi kilmayanin hukmunu hanbeli ve maliki imamlari cok guzel veriyor cevabini yazmayacagim buraya vesselam........
 
F Çevrimdışı

ferdiosman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bunu Tenbellikten kılmadığını söyleyen soru sahibinin kendisidir bu biirrrrrrrr.

Yukarıdaki özürlerde kılınmamış namazların kaza edilmesinin delilleri görüldüğü gibi vardır...Amenna ve saddakne....bu ikiiiiiiiiiii

Tembellik ile namazlarını kılmamış MÜSLÜMAN larda namazını kılmalıdır.... Bu üççççç... Hangi fıkıh kitabına bakarsanız bakın...(İbni Hazm gibi bu konuda şazz kalmış görüşler hariç)
 
H Çevrimdışı

Habibullah

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
bir yillik namazin kim olursa olsun izahini yapamaz yani bir yillik namazi kilmadim sebebi tembellik diyemez bu bir......
ISLAM dini oyuncak degildir hersey yani makul seviyeler sadece bu dine girene ve malik olana (anlayana )kadardir bu iki.....

365x5=1825 vakit x17=31025 rekat eder vesselam sen bunu tembellik olabilecegini ispatlarmisin sunnettden delilin ile lutfen yazarmisin.......
 
ibni kayyım Çevrimdışı

ibni kayyım

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Habibullah kardeşim zaten arkadaş bunun meşru olduğunu söylemiyor biz kendisine kazasının olmadığını söyledik o da kabul etti...rabbim tevbesini kabul etsin...bunun açıklaması olmayacağını sen de biliyorsun....namaza ilk başladığımda 2-3 sene bocaladığım zamanlar oldu....ama rabbim tevhidi anlamayı nasip etti hamdılsun
 
A Çevrimdışı

aşkin_velayeti

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Namazı küçümsediğimi nasıl küçümsersiniz ALLAH aşkına ben sadece 2 senedir namaz kılıyorum ama akasata aksata kılıyorum. Geçen günde aklıma geldi kazalarımı kılsammıdiye kılmaya basladım. hergüne 1 vakit kaza namazı kılıyorum. bir kisi ise bana dediki 1 değil 5 vakit kılmak zorundasın.
 
A Çevrimdışı

aşkin_velayeti

Üyeliği İptal Edildi
Banned
kaza namazlarını günde 5 vakit kılmak mecburiyeti varmı yoksa ben günde 1 tane kaza namazı kılıyorum olurmu sorum bu sadece.
 
K Çevrimdışı

Kübra-22

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
namaz kılamadıysan geçmiştir kardeşim. lakin nafile olarak kılarsın Allah kabul ederse eder o 1 yıllık kılamadığına. edecek diye bir ayet hadis yoktur. nafilenin de şekli olmaz. kılabildiğin gibi kılarsın.

S.a

Değerli kardeşim samanpan. Sana göre dinde esas kaçtır? Önce onu belirle. Yazından anladığıma göre belirlemişsin. Yani sana göre dinde esas ikidir. Yani kuran ve hadis. Bir şeyin islamda yerinin var olup olmadığını sen ve senin gibiler sanırım kuran ve hadise bakarak anlar. Ancak kardeşim islam dini bin dört yüz senedir sen ve senin gibilerin inandığı gibi iki temel üzere gelmemeiştir. Bin dört yüz sene evvelden günümüze dek ehli sünnet alimleri dinde esasın dört olduğuna dair icma etmişlerdir. Yani Dinde esas "Kuran, Sünneti İcma ve Kıyastır" demişlerdir. Sana kardeş tavsiyem yeni bir meseleyle karşılaştığın zaman bu dört esastan birinde ara. Ancak sırasını karıştırma.

Sevgili kardeşim. İcma ve kıyasın dinde esas olduğunu burada çok rahat bir şekilde ayet, hadis ve seleften deliller göstererek ispatlardım. Ancak konu uzayacaktır. Şimdi sen gerçekten dinde esas olarak sadece kuran ve hadistir diyorsan o zaman şu sorulara cevap vermeni isterim:

1- Dinde ikinci esas olarak kabul ettiğin "Hadis" neye denir? Cevap verirken kuran ve hadisten vermeye gayret göster.
2- Hadis kaç kısıma ayrılır? Kuran veya hadisten cevap vererek bizleri aydınlar.
3- Sahih hadis ve Zayıf hadisin tarifini ayet veya hadisle yap.
4- İmam Buharinin Muhaddis olduğunu ayet veya hadisle kanıtla.
5- En sahih Hadis kitabının Buhari olduğunu ayet veya hadisle kanıtla.
6- Alim ve Müçtehid kime denir Ayet veya hadisle kanıtla.

Değerli kardeşim ben bu soruları ve benzerlerini icma ve kıyas inkarcılarına hep sorarım ancak hakaretten başka bir cevap alamadım.

Bazıları bana dedi ki biz icmayı kabul ederiz. Kıyası etmeyiz. Ben de dedim ki ozaman teravih namazını neden sekiz rekat kılıyorsun? Halbuki yirmi rekat olduğuna dair Sahabe ve tabiinin icması vardır. Dediki biz hadise bakarız. Dedim ki ey sahtekar işte benim amacım da senin bu yalanını ortaya çıkartmaktır. Tıpkı sabuna benziyorsunuz. Hani icmayıda kabul ediyordun? Sen sahabe ve tabiinden daha çok mu Alimsin? Ve böylece tartışma uzadı gitti.

Her neyse değerli kardeşim. Vallahi Billahi tek kurtuluşu yolu şudur: Kuran ve Hadisi senden daha iyi anlayan Alimlerin anlayışına güvenerek kuran ve hadisle amel etmendir. Her gördüğün hadisi anlayıp amel edecek kafa ne sende nede bugün bizde vardır. Selef imamlarından dördü yani Ebu Hanife Şafii malik ve Hanbel Rahimehumullah ümmetin arasında en meşhur olanlarıdır. Bunların kuran ve sünnet ışığında verdikleri fetvalar bugüne kadar muhafaza edilerek gelmiştir. Şimdi Yepyeni bir yol icat etmek SAPIKLIKTIR. Bunlardan her birinin verdiği fetva kuran ve hadise uygundur. Hangisinin hata hangisinin isabet ettiğine burdaki cahiller kakar veremez.

Neyse değerli kardeşim fazla uzattım sanırım. Belkide değmezdi. Bakarsın bir hakaret daha yeriz bir kardeşimizden. Sen Kaza namazının hükmünü öğrenmek istiyorsan dört imamın fıkhını incele.

Selametle....
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
hakaret yemezsin de anlaman gereken bi nokta var o da şu iyii dinle :
-bi ayet üküm veriyorsa başka bi ayetle desteklemene referans kaynak bulmana gerek yoktur ve ya bi hadisten o ayetle hükmedebilirsin.
-bi sahih hadis hüküm veriyorsa bi ayetle desteklemek zorunda değilsin ! zorunda deilsin diyorum iyi ddinleyin. o hadisle hükmedebilirsin.
-bunun dışında kimden bi söz duyduysan o duyduğun hükmü ya ayetle ya hadisle desteklemen gerekir kim olursa olsun bu...
icma da ayet ve hadislerle ortaya konulur kimse kafasından uydurmaz...


ayrıca yine hakaret yeriz falan demişsn çok merak ettim ben sana ne zaman hakaret ettim . paranoyak mısın etmediysem ?
 
F Çevrimdışı

ferdiosman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Usuluddin kardeş konuya dahil olmuş öncelikle inşallah hiç olmazsa bu sefer edep dairesin de bilgilerini paylaşır inşaallah.Bu umutlarla iddiasına gellelim... Hadisle nasıl amel etme mevzunu defaatle işledik sizi Kübra 22 kardeşe havale ediyorum...

Ali el-Karî, "Kim ilimsiz fetva verirse günahı fetvayı verenin boynunadır[Ebû Dâvud, el-Hâkim. ] hadisi üzerinde dururken ilginç bir noktaya temas eder. Hadis iki şekilde anlaşılmaya müsaittir. Birincisi yukarıda verildiği gibidir. İkincisi ise şöyledir: "Kim ilimsiz olarak fetva verirse, günahı, ona fetva soranın boynunadır."[Mirkâtu'l-Mefâtîh, I, 503. ] Çünkü fetvaya ehil olmayana soru soran kişi, onu, bilmediği ya da "yeterince" bilmediği bir konuda fetva vermeye teşvik etmiş olmaktadır.


Peygamberimizden (sav) Sahabeden (ra) nasıl tembelliklle namazı kılmamalarını bekler ve benden delil istersin? Unutma uyku ve diğer mevzuda hadisleri gördük,ama bir rivayet varki kasıtlı terkedilmişmevzuda deil teşkil edecek ve Sahabeye toz kondurmadan.

Abdullah b. Ömer (r.a.) şöyle nakletmiştir:
Resulüllah (a.s.) Hendek harbinden dönüldüğünde: "Hiç kimse öğlen namazını Beni Kureyza'dan başka bir yerde kılmasın" diye seslendi. Sahabelerden bir takımı vaktin gecikmesi endişesiyle namazı Beni Kurayza'ya varmadan kıldılar. Diğerleri de: Vakit geçse de biz namazı Hz. Peygamber'in bize emrettiği yerde kılarız dediler.(Kazaya bıraktılar) Sonra Peygamber bu iki zümreden hiçbirisini kınamadı.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 3317


Senin bahsettiğin hadis şudur sana delil olamaz;
Burada kastedilen, Ebû Hureyre, Enes b. Mâlik, Temîm ed-Dârî (r.anhum) tarafından rivayet edilen hadis olmalıdır ki şöyledir: "Kıyamet günü kulun ilk hesaba çekileceği amel farz namazdır. Eğer onları eksiksiz olarak yerine getirmişse ne ala; değilse, "Tatavvu namazı olup olmadığına bakın" denir. Eğer tatavvuu varsa, (eksik) farz namaz(lar) onlarla ikmal edilir…" (Ebû Dâvûd, en-Nesâî, İbn Mâce, el-Hâkim…)

"Peygamberimizin bir hadisini, "sünnetlerin, eksik namazların yerine geçeceği" şeklinde yorumladı. Ben o hadisin, sünnetlerin farz borçlarının yerine geçeceği değil, farzlardaki kusurları tamamladığı manasında olduğunu okumuştum" deniyor bazen ..

Rivayetten de açıkça anlaşılacağı gibi nafilelerin farzları ikmali, yerine getirilen bir farzdaki eksiklikleri ikmal şeklinde değil, eda edilmemiş farz namaz borcunun yerine ikamesi tarzında olacaktır. Hadis-i şeriflerde unutma, uyku gaflet... gibi, şuur dışı haller sebebiyle vakti geçirilen namazların kazası emredildiğine göre, mazeretsiz terkedilen namazlann kazasının evleviyetle gerekeceği

Kuran'da Farz namazların kazası yoktur, tövbesi vardır demek? Bu hüküm, namazın kazası konusunda Kur'an'da herhangi bir açık delalet bulunmamasından hareketle verilmiştir. Kur'an'da sarahaten yer almayan herhangi bir mesele hakkında, "Böyle bir şey yoktur; çünkü bu mesele Kur'an'da yoktur" demek doğru mudur?

Kur'an'da "İslam dini, 6 bin küsür ayetten ibarettir" gibi bir hüküm yer almadığına göre bunun doğru olmadığını söylemek zorundayız. Hatta Kur'an, Ümmet-i Muhammed'i Sünnet'e itaat ve ittibaya çağırdığına, bilmediğimiz konularda bilenlere sormamızı emir buyurduğuna göre, Kur'an'da açıkça yer almayan hususlarda Sünnet'in, Sahabe'nin ve ulemanın yol göstericiliğine başvurmak bizim için dinî bir yükümlülüktür.

Şu halde, vaktinde kılınmamış namazlar hakkında nasıl davranmamız gerektiği konusunda Kur'an bize sarahaten "şöyle yapın" demediğine göre, Sunnet'e başvurmak durumundayız. Sünnet bize vaktinde kılamadığımız namazlarımızı kaza etmemizi emrettiğine göre mesele yok. Uyuya kaldığımız için kaçırdığımız namazları uyandığımız zaman kılmamızı emir buyuran, kendisi de bir sefer esnasında ashabıyla birlikte uyuyakaldığı için kılamadığı sabah namazını güneş doğup bir miktar yükseldikten sonra kılan Efendimiz (s.a.v) ebette bu kavlî ve fiilî sünnetleriyle bize konu hakkında gerekli ve yeterli izahı yapmış olmaktadır. Efendimiz (s.a.v)'in Kur'an'a aykırı bir şey yapması –haşa– söz konusu olamayacağına göre, vaktinde kılınamayan namazlar konusunda yapılması gereken şeyin de O'nun yaptığını yapmak olduğu kendiliğinden taayyun eder.
 
H Çevrimdışı

Habibullah

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
deliller iyice incelendigindeortaya cikan tek gercek sadece kaza namazi olayinin vakitle sinirli kaldigi yani isin icine gunun namazlarinin hepsinin girmedigi acik secik ayan beyan bellidir.gecen saniyeyi insan oglu nasil getiremez ise gecen namazi da oyle degerlendirip eda etmek lazim.tevbe makami kabulmakami ALLAH celle celaluhudur.bizlere dusen kaytarmadan nefislerimize uymadan haaaa bu arada birbirimizide kirmadan.tefkir etmeden usulune gore elimizden geleni yapmaktir....vesselam,,
 
Üst Ana Sayfa Alt