Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kekemelik ve Tedavisi

Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
KEKEMELIK terimi, siklikla ve önemli ölçüde bozan konusma kusurlari anlaminda kullanilmaktadir. Kekemelik ile ilgili en açik görülen özelliklerden biri; kelimelerin, cümlelerin ve özellikle hecelerin tekraridir. Tekrarlamalar özellikle çocuklarda normalde 2-6 yasina kadar görülebilmektedir.Bu masum tekrarlarla kekemeligin birbirinden ayirt edilmesi gerekmektedir. Çocuklardaki bu normal akicilik kusurunun kekemelik haline gelmesinde ailelerin baskisi ve çocugun bu konusmasi üzerine odaklanmasi önemli rol oynamaktadir. Kekemelikte en önemli özelliklerden biri kelimelerin yada hecelerin tekrarlanmasidir. Bazen harflerin çikarilmasinda da zorlanilabilir. Bir baska sorun da kekemelerin bütün gayretlerine ragmen hiç ses çikaramamasi ve bazi mimik hareketleriyle kilitlenip kalmasidir.

KEKEMELIK EGITIMI

Kekemelik tedavisi özel egitimle yapilmaktadir. Tek basina verilecek bir ilaç yoktur. Öncelikle kisinin kekemelik tipi tespit edilmelidir. Çünkü fiziksel (anatomik yapi) sebeplerle meydana gelen vakalarin giderilmesi söz konusu degildir. Eger kekemelik sorunu psikolojik nedenlerden kaynaklaniyorsa ki çogunlukla öyledir, o takdirde kisi dogru program ve egitim kullanilarak bu sorunu ortadan kaldirabilir.

Kekemelik uygarliktan etkilenen ve uygarlikla arttigi söylenilen bir aliskanliktir. örnegin Amerikali kizirdereli kabilelerinin bazilarinda hiç kekeleyen bulunmadigi gibi dillerinde kekemelik karsiti sözcük de bulunmadigini gösteren arastirmalar vardir.Kekemelik orani toplumdan topluma,kültüre ve hatta ayni toplumun içinde sosyo-ekonomik düzeye göre degisebilmektedir. Kekemelik cinsiyete göre farklilik göstermektedir. Genel olarak kizlara oranla erkek çocuklarda daha sik rastlanmaktadir. Kekemelik erkeklerde kizlara göre daha uzun süren bir sorun olmaktadir. Erkek çocuklarda daha çok görülmesinin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Öte yandan kiz çocuklarinda daha ilimli davraniliyor.

Bundan dolayi kekemelik kizlarda daha az görülebilir. Kekemelik genellikle 2-6 yas arasinda olusan bir aliskanliktir.Bu yaslar konusmanin kazanildigi yaslardir.Çocuk çogunlukla kekemeligi okul öncesi çagda gelistirmeye baslamaktadir.Ilk çocuklukta baslayan kekemelik yas ilerledikçe artar.

Ergenlik çaginda kuvvetlenir. 18-20 yasindan sonra hafifleyebilir. Kekemelik bazen birden bire,bazen de çok hafif belirtilerle baslayabilir. Gelisimi yavas yavas olur. Çocuk 2-6 yas dönemi konusmayi ögrenir.Çocugun ne söyledigine ve nasil söyledigine dikkat edilir.Bu dönem çocugunda düsünme hizi ,sözcükleri çikarabilme hizindan fazladir.Bu sebepten çocukta geçici bir kekemelik görülebilir. Kekemelik derece ve süreklilik açisindan farkliliklar gösteren bir aliskanliktir.

Kekemelik her zaman ve sürekli olmaz.Kekemelik kisinin zaman zaman kekelemeden konusmasina engel degildir.Kekemelik sorunu olan kisi koroda sarki söylerken,kendi kendine konusurken kekelemeyebilir.

Kekemelik sürekli degildir.Bireyin kekelemedigi zamanlar vardir.Bu zamanlar onun kekemelik derecesine ve yasam havasina göre azalip çogalir. Kekemelik siddeti de degisebilir; kisinin yasantisi,heyecan,yorgunluk bu degisikligin nedenlerindendir. Kekemelik gelisimsel bir aliskanliktir.

Gelisim içinde kekemelik belli bazi dönemlere ayrilip incelenebilir.

KEKEMELIGIN NEDENLERI

Önceden bahsettigimiz gibi,kekemelik sebepleri konusunda tek neden yoktur.Bu bakimdan,ortaya atilmis görüsleri olabildigi kadar birlestirerek açiklama yoluna gidilmelidir.

1- Kekemelik yapisal nedenli bir özürdür

Bu nedeni öne sürenler kekemeligi bedensel fizyolojik ya da nörolojik bir nedene baglamaya çalisirlar.

Örnek verecek olursak; ARISTOTLE?e göre; kekemeligi dildeki bir özüre,yapisal bir bozukluga baglamaya çalismistir. COLOMBAT'a göre; kekemelik beyin sinirleriyle,ses çikarma organlarini devindiren sinir ve kaslar arasinda yeterli uygunluk ve beraberlik olmayisindan ileri gelmektedir.

SCHULTES'e göre; kekemeligin hanceredeki ses bantlarinda olusan bozukluktan ileri geldigi görüsündeydi.

Bu görüsü savunanlara göre kekeme olan insanlar aslinda kekemeklige uygundurlar.Eger çevre kosullari kekemeligi önleyecek durumdaysa önemli degildir.Fakat çevre kosullari çocugun bünyesiyle bagdasirsa

kekemelik gelisir.Bu gruptakiler kekemeligi soyla da bagdastirirlar.Bunlara göre kekeme kisinin soyunda da kekeme vardir. Solaklik kekemeler arasinda daha çoktur.Ikizler arasinda kekemelik daha çok görülür.

2- Kekemelik ögrenilmis bir davranistir

Bu görüsü savunanlara göre; kekemelerle kekeme olmayanlar arasinda kalitim,fizik gelisimi,saglik,zeka yönünden hiç bir ayricalik yoktur. Kekemelik ögrenilen bir davranistir.Konusmanin kendisi ögrenilen bir süreçtir. Kekemeler, konusmanin akiciligindaki zorlanmanin yanlis degerlendirilmesi sonucunda,bu zorlugu yasayan bireylerdir.Konusma gelisimindeki bu kritik dönemde,ana-baba, ögretmen ve diger yetiskinler tutulma ve duraklamaya karsi asiri duyarlilik gösterir,endiselenir ve telaslanirlar.

Bunu çocuga da aktarirlar.Çocuk kekemelik belirtilerini benimser ve bilinçli hale getirir.Sonra da kekemelik sorunu olur.

3- Kekemelik bir kisilik bozuklugudur

Bu baglamda, çogunlukla ruh bilimcileri hemfikirdir.Onlara göre; kekemelik kisilik bozuklugunun belirtisidir. Kekemelik konusma bozuklugu degildir. Kekemelik benlik ve rol çatismasidir.Birey kekeleyerek konusurken, düzgün biçimde konusurkenki gibi doyuramadigi bazi ruhsal gereksinimlerini doyurmaktadir.Kekemelerde belirli bazi kisilik özellikleri vardir;bebeksi,zorlayici,çekingen,endiseli,güvensiz,bagimli,yalniz ve utangaçtirlar.

4-Bir direnis belirtisi olarak kekemelik

Bu görüste olanlarin hareket noktasi,insan oglunda degisiklige karsi bir direnmenin var olusudur.

Degisiklik fizyolojik organik oldugu gibi ruhsal ve sosyal de olabilir.

5- Kekemelik tek bir nedene baglanamaz

Bu görüste olanlara göre kekemelik her zaman bir tek nedene bagli olarak açiklanamaz.

RIPER'a göre; kekeme çocuklar, duygusal çatismalari olan bir geçmise,konusmada olagan sayilacak tutuklugu kekemelik diye tanimlayan bir aileye;kendilerini kekemelige kadar götürebilecek uygun bir bünyeye;konusmalarinin akiciligini engelleyen bir çevreye ve sinirli hos görüye sahiptirler.
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
KEKEMELİK

Kekemelik bir konuşma bozukluğudur. Seslerin, hecelerin ve sözcüklerin tekrarı, uzatılması ya da konuşmanın akışını kesen duraklamalar şeklinde olabilir. Bozukluğun şiddeti kişinin içinde bulunduğu duruma göre farklılık gösterir. Psikolojik streslerin yoğun olduğu durumlarda artar (sınav, korku, endişe duygularını yaratan ortamlar, müdür, patron, karşı cinsten arkadaş). Konuşma bazen çok yavaş, bazen de çok hızlı olabilir.

Kekemeler şarkı söylerken ve şiir okurken kekeme olmaz. Bazı durumlarda tik biçiminde tekrarlayan hareketler konuşmaya eşlik eder. Örneğin, elini dizine ya da masaya vurma, ayağını yere vurma, başını sallama, gözlerini kırpma gibi.

Kekemelik çoğunlukla 2-7 yaşları arasında başlar. Çocuklarda yaygınlık oranı %1′dir. 2-3,5 yaşları arasında başlayan kekemelikler kendiliğinden ortadan kalkabilmektedirler. Bu yaşlardaki çocuklarda düşünce hızının, konuşma hızını geçtiği için henüz yetersiz konuşma ile düşünce ifade edilmemekte, bu yüzden konuşma bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Erken yaşta başlayan geçici kekemelik durumlarında aile, çocuğa düzgün konuşmak için baskı yapmamalı, konuşmasını düzeltmemeli, onu sık uyarmamalıdır.

Oluş Nedenleri:

Yayınlarda kekemeliğin oluşunda ailesel genetik bir yatkınlık genellikle kabul edilmektedir. Bundan başka bazı yayınlara ve gözlemlerimize göre kekeleyen çocukların anne ve babalarında obsesif-kompulsif kişilik özellikleri ve hafif psikolojik rahatsızlıklara rastlanmaktadır. Bu tür özellikleri olan yetişkin kişi, çocuğa küçük yaştan, düzen, temizlik ve terbiye konularında disiplin uygulamakta ve yapısal, ailesel yatkınlığı olan çocuklarda herhangi bir etkenle kekemelik başlayabilmektedir.

Son yıllarda kekemelerde, konuşmanın beyinde yetersiz lateralize olduğu; daha çok, her iki hemisferde de temsil edildiği; bu nedenle konuşmanın kolaylıkla kesilmelere uğrayabileceği ve bunun bir etkene bağlı olduğu görüşü ağırlık kazanmaktadır.

Başlatan Etken: Kekemeliğin başlamasında korku en büyük rolü oynamaktadır. Halk arasında da bu kanı yaygındır. Çoğunlukla çocukluk döneminde 2-6 yaşlar arasında görülen kekemeliğin bir korku faktörüyle ortaya çıktığını belirtmektedirler. Işıklar söndü, köpek saldırdı, trafik kazası geçirdik, babasını uzun süre göremedi, anne ameliyat oldu, ikinci kardeş geldi, anneanne öldü, gibi korkutucu ve üzücü olaylardan hemen sonra kekemelik başlamıştır. Aile kekeleyen çocuğu daha sorulmadan ” hiçbir şeyden de korkmadı ki niye oldu anlayamadım ” diye getirmektedir.

Gidiş ve Sonlanış:

Genellikle kronik bir gidiş gösterir. Zaman zaman düzelmeler olabilir. Bu düzelmeler aylarca sürebilir. Hafif vakaların %50-%80′i kendiliğinden düzelir.

Tedavi:

Çocuğun düzgün konuşması için zorlanmaması yetersizlik duygusunu pekiştirici tutumlardan alay etme, utandırma, zorlanma gibi kaçınılması gerekir.

Ailenin aşırı titiz, düzenli, denetimci ve kuralcı tutumu gevşetilmelidir. Psikoterapi 8-9 yaşlarından küçüklerde oyun, daha büyük çocuklarda konuşma terapisi yoluyla uygulanır. Kekemelik tedavisinde amaç yalnız kekemeliğin geçmesi değildir. Çünkü kekemelik bir süre devam ettiği için toplum içinde çocuğu güç durumda bırakır. Çocuğun benlik saygısını zedeler. Tedavinin esas amacı benlik saygısını korumaya yönelik olmalıdır. Genellikle bu çocukların önemli olumlu özellikleri vardır. Bunları bulup çıkarıp, dikkatini ve ilgisini bu olumlu yönlerine çevirerek kekemeliğe önem vermemesi öğretilmelidir. Verilen önem azaldıkça kekemelik de giderek hafifler.

Konuşma Tedavisi(speech therapy):

Konuşma tedavisi uzmanları tarafından, özel konuşma teknikleri ile uygulanır. 6-7 yaşından büyük çocuklarda en etkin tedavi yöntemidir.

Kekemeliğin ilaç tedavisi yoktur. Fazla heyecan ve bunaltı varsa bunaltı girdici ilaçlar kısa süre verilebilir.

HİPERAKTİF ÇOCUKLARDA KEKEMELİK

Hiperaktif özellikler taşıyan çocuklarda kekemelik daha sık görülmektedir. Kekemeliğin nedenlerinin içinde irsiyet ve korku faktörleri sayılmaktadır. Hiperaktivite de irsi bir problemdir. Kekemelerin birincil ve ikincil akrabaların içinde de kekeme olanlarının oranından bahsedilmektedir.

Korku faktörüne gelindiğinde ise hiperaktiflerin hayal güçlerinin geniş ve zengin olması hem güzel hem de korkutucu, ürkütücü şeyleri daha fazla, hızlı ve çok hayal ettiklerini biliriz. Araştırmalarımız da kekemelik problemi olan çocukların aileleri onların çok hareketli, meraklı olduklarından bahsetmektedirler. Uyku problemleri ve gece korkularının olduğunu da belirtmektedirler. Bu konu derin olarak araştırılması gereken bir konudur.

kaynak : Kekemelik ve Tedavisi | Psikoloji PORTALI
 
Üst Ana Sayfa Alt