Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kulak Çınlaması ve Tinnitus

MuhacirSelman Çevrimdışı

MuhacirSelman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
İnsanlık tarihi kadar eski bir şikayet olan ve tıp literatürünede tinnitus olarak geçen bu yakınma ile çok sık karşılaşmaktayız.Latincede zil sesi anlamına gelen tinnitusu nasıl tanımlayabiliriz: Sıklıkla kulakta hissedilen uğultu böcek ötmesine benzer vızıltı, hışırtı, şelale sesine benzer sırıltı kaynayan su sesi ,kuş ötüşü, motor sesi,ıslık sesi veya fabrika gürültüsü gibi tanımlamalarla hastalardan işitmekteyiz
Tarihi geçmişine baktığımızda ise yıllar içinde farklı tanımlama ve algılamalarla karşılaşıyoruz, 5000 yıllık bir geçmişi olan kulak çınlaması o zamanlarda mistik düşüncelerle tanımlanmaya çalışılmış ve hakkında çeşitli hurafelerde üretilmiştir. Geçtiğimiz yüzyıllarda ise
tinnituş şarlatanların boy gösterdiği çeşitli birbirinden ilginç tedavi denemelerine maruz kalmıştır.Son 50 yılda ise tıbbın bütün dallarında olduğu gibi kulak çınlaması ilede ilgili ciddi gelişmelerin olduğunu görüyoruz.
Değişik sebeplerden kulak çınlaması olur. Seyrek ve kişiyi rahatsız etmeyecek şekilde hafif olabildiği gibi günlük yaşam kalitesini altüst edecek hatta kişiyi intihara kadar sürükleyecek kadar şiddetli olabilir.Peki kulak neden çınlar?basit enfeksiyonlar kulak zarının delinmesi veya zedelenmesi allerjik hastalıklar tansiyon düşmesşi veya yğkselmesi kulak kiri,işitmeyi sağlayan kulak kemikcıklerindeki kireçlenme ,beyin uru veya damar anormallikleri,şeker, kalp hastalıkları, aspirin veya antiromatizmal ilaçlar sakinleştirici antidepresanların kullanımı gibi daha birçok sebep tinnitus nedeni olabilmektedir.
Hastalığın teşhisinde değişik yöntemleri kullanmaktayız.amaç hekimin ve hastanın aydınlanması olmalı ;tedavisinde hala oldukca zorlandığımız için ayırıcı teşhiste bazı basit çözümlenebilir sebepleri ekarte etmemiz oldukça önemli.halk arasında kulak kiri olarak bilinen buşon basit bir müdahale ile alındığında çınlama kaybolabilmektedir.Aynı şekilde aspirin veya bazı benzer ilaçların kesilmesi gibi önlemler işimize yaramaktadir.
Büyük çoğunluğu teşkil eden ve adına idiopatik dediğimiz grupta ise tedavi biraz gayret istiyor.Tedavinin birinci şartı hekim hasta diyaloğudur.Kullanılan çeşitli ilaçlar yanında çınlamanın rahatsız eden sesinin maskelenmesi de son yıllarda rağbet görmeye başlamıştır.Maskeleme tedavisinde bilgisayarla üretilen çeşitli tonlarda sesler hastanın isteği doğrultusunda dinlettirilerek rahatsız edici sesler baskılanmaya çalışılır.zamanla tedavi amaçlı dinlenen seslere uyum sağlayan hasta çınlama sesindede rahatsızlık duymamaya başlar.
Kulak uğultusunun etkisini azaltmak için hastanın gürültüden uzaklaşması ani gürültü durumlarında parmaklarla kulakların geçici korunması tansiyon düzensizliği varsa normale getirilmesi gıdalarla alınan tuzun azaltılması çay kahve çikolata gibi uyarıcılardan uzak durulması eksersiz yürüyüş gibi işitme ve denge sistemine yardımcı olan uygulamalarla çınlamanın etkisi azaltılabilir.Tedaviye direnen çınlamalar özellikle yaşlılarda kısmi işitme kaybıda oluşturarak şikayetin azalmasına sebep olmaktadır.
Kulak çınlaması sadece hasta tarafından işitilir.çoğu insan bu sesin başkaları tarafındanda duyulduğunu zanneder.gürültülü ortamlarda çalışma sık geçirilen enfeksiyonlar trafık kazası veya geçirilmiş travmalar ve meniere hastalığıda kulak çınlamasına sebep olabilmektedir.Son yıllarda birçok hastalıkta kullanılan akupunkturun tinnitustaki etkisine gelince:büyük mucizeler beklememek koşulu ile denenmesini tavsiye edebilirim.
Kulak çınlaması en çok gece yatağa yatılınca kişiyi rahatsız etmektedir .gece sessizliğinde şiddetlenen tinnitus hastayı huzursuzda ederek stres kaynağı olmakta,.stres sonucu oluşan gerginlik hissi hastanın sinir sistemini bozabilmektedir.bu şartlar altında yatakta sağdan sola dönmek durumunda kalan hastanın hissettiği şikayetlerde artacaktır.Kaliteli uyuyamamanın bedelini ise hasta eretsi gün performans düşüklüğü ile ödeyecektir.Zamanla uyku ilaçlarına alışarak uyuma yolu

Kaynak : Vuslatdergisi Dr. ALİ Akben
 
eL_Muhacir Çevrimiçi

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Kulak çınlaması hakkında hadis varmıydı ?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
"Birinizin kulağı çınladığı zaman bana salavat getirsin. Beni hayırla ananı Allah c.c. da hayırla ansın" sahih Hadis midir?


Ehli sunnetin hadis kaynaklarında kulak çınlaması ile ilgili sahih bir rivayet bulunmamaktadır. Bazı alimlere göre, bu rivayetin uydurma olduğu bildirilmiştir. (İbnu’l-Cevzî, el-Mevzuat, 3/76)


images
images




Gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılamasına Kulak çınlaması (tinnitus) denir. Bu ses değişik tonlarda ve özelliklerde olabilir. Hastalar kimi zaman bir çınlama, kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarif edebilirler. Bunların hepsine birden tinnitus adı verilir.
Tinnitusa neden olabilecek çok sayıda sebep vardır. Bunlar arasında Kulak kiri (buşon) gibi basit sebepler olabileceği gibi iyi ya da kötü huylu tümörler gibi ciddi sebeplerde olabilir. Kulak çınlaması daha çok ileri yaşlardaki kimselerde görülmesine rağmen her yaşta görülebilir.

En sık görülen sebepler olarak şunlar sayılabilir:

-İç kulağın yaşlanması
-Kulağa giden damarlarda daralma
-Hipertansiyon
-Gürültülü ortamlarda bulunma
-Orta Kulak iltihapları
-Dış Kulak rahatsızlıkları
-Kolesterol ve diğer yağların yüksek oluşu
-Psikolojik faktörler (depresyon , gerginlik)
-Kullanılan ilaçlar (aspirin,bazı antibiyotikler..)
Bunların dışında; daha seyrek görülen sebepler çok uzun bir liste oluştururlar. Tinnitusun bir hastalık olmayıp, başka bir hastalığın belirtisi olduğu unutulmadan teşhis konulmaya çalışılmalıdır. Ancak tinnitusun gerçek sebebi çoğunlukla tesbit edilemediği için tedavide hedef tinnitusun azaltılması olmaktadır. Kulak çınlamasının nedeni araştırılırken en sık uygulanan tetkikler şunlardır.
-Odiometrik tetkikler (orta Kulak ve iç Kulak ölçümleri)
-Tansiyon ölçülmesi
-Kan tahlilleri (kan şekeri, kolesterol, karaciğer, guatr tetkikleri)
-Radyolojik İncelemeler (Normal grafiler, bilgisayarlı tomografi,manyetik resonans)


Yapılan tetkikler sonucunda eğer tinnitusa sebep olabilecek bir hastalık bulunursa, o hastalığın tedavisi yapılmaya çalışılır. Ancak mevcut hastalığın başarılı tedavisi bile tinnitusu ortadan kaldırmayabilir. Sebebi belli olsun olmasın tinnitusu azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ilaçlar kıllanılır. Tinnitus eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus masker denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir. Tinnitus nedeniyle uykuya dalmakta zorlanan hastalar için pratik bir yöntem olarak, yatmadan önce 15-20 dk süre ile walkman dinlemek olabilir. Bu tinnitusu geçici olarak kaldırabilir.
 
eL_Muhacir Çevrimiçi

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
ALLAH razı olsun akhi

bende öyle bi duyum almıştım

hadis mi değil mi diye muallakta kalmıştım
 
Üst Ana Sayfa Alt