Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Mısırlılar yeniden Tahrir Meydanı'nda Haberin Devamı...

MuhacirSelman Çevrimdışı

MuhacirSelman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Mısır Polisi Namaz Kılan Göstericilere Saldırdı -VİDEO


Mısır Polisi Göstericiyi Öldürüp Çöpe Atıyor!



Kaynak : ittihadiislam
 
MuhacirSelman Çevrimdışı

MuhacirSelman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
misir.jpg
Mısır hükümetinin ülkede yönetimde olan Yüksek Askeri Konsey'e istifasını sunduğu, Yüksek Askeri Konsey'in ise istifa ile ilgili değerlendirme yapılıncaya kadar hükümetin görevine devam etmesini kararlaştırdığı bildirildi.


Mısır'ın resmi Nil televizyonun haberine göre, Mısır Bakanlar Kurulu sözcüsü Muhammed Hicazi, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Başbakan İsam Şeref'in, siyasi sorumluluk ve ülkenin içinden geçtiği durum karşısında kabinenin istifasına dair dilekçeyi Yüksek Askeri Konsey'e sunduğunu belirtti.

Hicazi, son günlerde yaşanan şiddet olaylarından dolayı hükümetin duyduğu derin üzüntüyü de dile getirdi.

Mısır'da Cumartesi günü sivil yönetim isteği ile muhalefetin başlattığı gösteriler çatışmaya dönüşmüştü.

Mısır Kültür Bakanı İmad Ebu Gazi, güvenlik güçlerinin barışçıl protestoculara karşı sert tutumunu protesto ederek dün istifa etmişti.

AA
 
MuhacirSelman Çevrimdışı

MuhacirSelman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Mısır'da devrimin ateşi düşmüyor
Mısır'da bir an önce sivil yönetime geçilmesini talep eden onbinlerce kişi bu akşam da Tahrir Meydanı'nı doldurdu.


tahrirmeydan2.jpg


Mısır'da bir an önce sivil yönetime geçilmesini talep eden onbinlerce kişi bu akşam da Tahrir Meydanı'nı doldurdu.
Protestonun liderleri "ikinci devrim" diye niteledikleri eylemler için Kahire'nin merkezindeki meydanda bu gece bir milyon kişinin toplanmasını hedefliyor.
Ancak ülkenin en örgütlü siyasi gücü konumundaki Müslüman Kardeşler örgütü bugünkü protestoya katılmayı reddediyor.
Örgütün gelecek hafta başlayacak genel seçimlerin protestolar yüzünden ertelenmesini istemediği yorumları yapılıyor.
Üç ay sürecek bu seçimlerin sonucunda Müslüman Kardeşler'in desteklediği Özgürlük ve Eşitlik partisinin %40 civarında oy toplaması ve mecliste çoğunluğu elde etmesi bekleniyor.
Tahrir Meydanı'nı dolduran kalabalıklar ise bu seçim yapılsa bile Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin iktidarı bırakmaya niyetli olmadığını söyleyerek, hemen geçici bir hükümet ve Nisan ayında cumhurbaşkanlığı seçimleri talep ediyor.
Tahrir Meydanı'na varan sokaklarda bugün de yer yer çatışmalar yaşandı; polis göstericileri dağıtmak için yine gözyaşartıcı gaz kullandı.
Ülkeyi yöneten konseyi hedef alan bu son protesto dalgası Cuma gününden bu yana devam ediyor.
Fakat aktivistler, Hüsnü Mübarek iktidarına son veren milyonlarca eylemciyi tekrar Tahrir Meydanı'na çekmeyi başarabilmiş değil.
28 ölü
Güvenlik güçlerinin Cumartesi gününden beri meydanı boşaltmak için yaptığı operasyonlarda en az 28 kişi öldü; yüzlerce de yaralı var.
İskenderiye, İsmailiye ve başka kentlerden de eylem ve çatışma haberleri geliyor. İsmailiye'de bugün de iki kişinin öldüğü bildiriliyor.
Başbakan Essam Şeref'in liderliğindeki bakanlar kurulu son gelişmeler karşısında dün akşam istifasını sundu.
Ancak BBC'ye açıklama yapan bir askeri yetkili, askeri konseyde sivil kabinenin istifasının kabulü konusunda bir görüş birliği olmadığını söyledi.
Askeri konsey şimdi siyasi parti liderleri ile görüşmeler yapıyor.
İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü, askeri yönetimi insan haklarını geliştirme taahhütünü yerine getirmemekle suçladı.
Ordu bütçesi

Mısır'ın farklı siyasi gruplarından oluşan bir koalisyon, yönetimdeki askeri konseyi "devrim karşıtlığı'' ile suçluyor.
Askeri konsey, ordunun ve savunma bütçesinin sivil denetime tabi olmamasını, ayrıca "anayasal meşruiyetin bekçisi" ilan edilmesini öngören bir tasarı hazırlamıştı.
Askeri yetkililerin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gelecek yıl sonu ya da 2013'e ertelenmesi teklifi de eylemcileri sokağa döken nedenler arasında.
Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden bu yana ilk genel seçimlere gelecek hafta başlanması planlanıyordu, fakat son şiddet olaylarının seçime gölge düşürmesinden korkuluyor.

Pressmedya
 
MuhacirSelman Çevrimdışı

MuhacirSelman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Tahrir'de gösterilerin tansiyonu yükseliyor
Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda Yüksek Askeri Konsey'i istifaya zorlamak için toplanan binlerce Mısırlı protestocu meydandan ayrılmamaya kararlı görünüyor.


tahrircatisma.jpg



Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda Yüksek Askeri Konsey'i istifaya zorlamak için toplanan binlerce Mısırlı protestocu meydandan ayrılmamaya kararlı görünüyor.
Polisle göstericiler arasında kısa süreliğine duran çatışmalar yeniden başladı.

Altıncı gününe giren eylemler, din adamlarının araya girmesi ile durmuş, ordu birlikleri protestocularla polis güçlerini ayırmak üzere devreye girmişti.
Ancak polisin göstericilere karşı yeniden göz yaşartıcı gaz kullanması üzerine olayların patlak verdiği bildiriliyor.
Bu gelişmelere rağmen, iktidardaki Yüksek Askeri Konsey genel seçimlerin planlandığı gibi Pazartesi günü başlayacağını duyurdu.
Tahrir Meydanı'nda kimi yerlerde yükselen dumanın gözyaşartıcı gazı dağıtmasının umuduyla küçük çaplı ateşler yakıldığı gözlendi.
Gece gündüz meydanda kalan göstericiler göz yaşartıcı gazın etkilerine karşı yüzlerini maskelerle korumaya çalışıyorlar.
Kahire'de son çatışmalar, Tahrir Meydanı yakınındaki İçişleri Bakanlığı binasında odaklandı. Güvenlik güçleri bugün de göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.
Ayrıca İskenderiye ve İsmailiye kentinde de çatışmalar yaşandı. İsmailiye'deki eylemlerde en az bir kişinin öldüğü bildiriliyor.
BM'den kınama

BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay, Mısır'da hafta sonundan bu yana en az 30 kişinin öldürüldüğü olaylar hakkında derhal ve bağımsız soruşturma açılmasını, sorumlu bulunanlardan hesap sorulmasını istedi.
Komisyon Başkanı Pillay, "Mısır yetkililerinin, Tahrir Meydanı ve ülkenin diğer yerlerindeki protestoculara karşı, göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve gerçek mermi kullanıldığı açıkça görülüyor. Buna son vermeleri gerekiyor. Tahrir'den gelen görüntüler, zaten sindirilmiş olan göstericilerin zalimce dövülmesi, son derece korkunç." dedi.
Mısır'da, muhalif gruplar, Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra yönetimi devralan askeri liderlerin hızla sivil yönetime geçileceği taahhüdüne rağmen Tahrir Meydanı'ndaki işgal eylemlerine devam ediyorlar.
Mısır muhalefeti Konsey'in iktidarı derhal sivil bir geçiş yönetimine bırakmasını talep ediyor. Dün bir açıklama yapan Konsey Başkanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi, meclis seçimlerinin planlandığı gibi 28 Kasım'da, Cumhurbaşkanlığı seçimininse 2012 Temmuz'unda yapılacağını söylemişti.
Mareşal Tantavi'nin açıklamasından sonra Tahrir Meydanı'ndaki göstericiler "Tantavi ayrılmadan biz buradan ayrılmayacağız" şeklinde sloganlar attılar.
Bir protestocu, Fransız haber Ajansı AFP'ye Tantavi'nin "Mübarek'in kopyalanıp yapıştırılmış bir versiyonu olduğunu" söyledi; "Tantavi, Mübarek'in askeri üniformalı halidir" dedi.

pressmedya.com
 
MuhacirSelman Çevrimdışı

MuhacirSelman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Mısır'da çatışmalar 5. gününe girdi
Ülkeyi yöneten askeri konseyin sekiz ay içinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapma sözü, eylemcileri tatmin etmedi. Kahire'deki Tahrir Meydanı çevresinde çatışmalar sürüyor.


tahrircatisma.jpg



Mısır'da sivil yönetime geçişin hızlandırılması talebiyle başkent Kahire'de başlayan gösteriler beşinci gününde de sürüyor.
Arap Baharı eylemleri ardından Ocak ayında yönetimi devralan Askeri Konsey, hafta sonundan bu yana devam eden eylemler ardından dün cumhurbaşkanlığı seçiminin 2012'nin ilk yarısında düzenleneceğini teyit etmişti.
Ancak son beş günde onlarca kişinin yaşamını yitirdiği eylemler, bu açıklamaya rağmen dinmedi.
Kahire'nin merkezindeki caddelerde, özellikle İçişleri Bakanlığı ve Tahrir Meydanı çevresinde binlerce kişi var.
Bazı eylemciler polisle taşlar ve sopalarla çatışmaya giriyor. Polise zaman zaman molotof kokteyli de atılıyor. Caddelerde moloz birikintileri dikkat çekiyor.
Polisler ise eylemcilere karşı plastik mermi, basınçlı su ve gözyaşartıcı gaza başvuruyor.
Eylemlerde Mısır Sağlık Bakanlığı'na göre 29 kişi yaşamını yitirdi. Ancak polis şiddeti alanında ayrıntılı araştırmalar yapan Mısırlı bir insan hakları grubu, Cumartesi gününden bu yana en az 38 kişinin öldüğünü söylüyor.
Çıkan olaylarda yüzlerce kişi de yaralandı. Bugünkü eylemlerde de bunlara yenilerinin eklendiği açıklandı.
Gerilimin başka kentlere de sıçradığı, İskenderiye, Süveyş, Port Said ve Asvan kentlerinde de çatışmalar çıktığı bildiriliyor.
'Geçiş süreci uzamasın'
Eylemciler Mareşal Tantavi liderliğindeki konseyin, görevi derhal, sivil bir geçiş konseyine bırakmasını istiyor.
Askeri Konsey daha önce, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2012 sonlarına ya da 2013'e kalabileceğini söylemişti.
Bu açıklama ile hazırlanan bir anayasa taslağının ordu ve bütçesinin sivil denetimden muaf tuttuğu haberleri, eylemcilerin yeniden meydanlara dönmesine yol açtı.
Mısır lideri Hüsnü Mübarek'in Şubat ayında görevden ayrılmaya zorlanmasından bu yana siyasi reform sürecinin yavaş ilerlemesi kamuoyunda düşkırıklığına yol açmıştı.
Gerilimi dindirmek amacıyla dün ulusa seslenen Tantavi, geçici sivil kabinenin pazartesi günü sunduğu istifasını kabul ettiğini ve milletvekili seçimlerinin planladığı üzere gelecek hafta yapılacağını söyledi.
Tantavi ayrıca, iktidarı elden bırakmaya isteksiz oldukları eleştirilerini ''ordunun itibarını zedelemeye çalışanların'' ortaya attığını söyleyerek reddetti ve Mısır ordusunun hiçbir siyasi plan gütmediğini söyledi.
General Tantavi, ölen protestocuların ailelerine başsağlığı diledi, fakat ordunun Mısır vatandaşlarına tek bir kurşun atmadığını belirtti.
28 Kasım'da başlayacak genel seçimler, kademeli olarak yapıldığından üç aya yayılıyor.
Bunun ardından oluşacak meclis, anayasayı hazırlamak için kendi içinden 100 üyeli bir kurucu meclis belirleyecek.
Tantavi'nin konuşmasından sonra, Tahrir Meydanı'nda 'Biz gitmeyeceğiz, o gidecek' sloganları atıldı.
Tamer Lokman adlı bir protestocu, BBC'ye açıklamasında "Bu konuşma bizi tatmin etmedi. Eski cumhurbaşkanı Mübarek'inkileri hatırlattı." dedi.
Kahire'deki muhabirimiz Jon Leyne, Tantavi'nin açıklamalarının muhalefeti böldüğünü söylüyor.
Bir kesim şiddet olayları nedeniyle gelecek haftaki seçimlerin ertelenmesini istiyor. Ülkede yeni oluşan siyasi tabloda en iyi örgütlenmiş durumdaki siyasi parti olan Müslüman Kardeşler ise seçimlerin yapılmasından yana.
Hareketin liderlerinden biri, hafta başında Tahrir Meydanı'na gitmiş, eylemcilerin tepkileri üzerine meydandan ayrılmak zorunda kalmıştı.


pressmedya.com
 
Üst Ana Sayfa Alt