Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Namaz ile İlgili 7 Sorunun Cevabı?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
farkındayız;316358' Alıntı:
1) Cemaate yetişemeyen kişi son rekatın secdesinde namaza dahil olur ise son rekat kılınmış mı olur, Geç kalınan rekatın neresinden sonra geç kalınmış olur.?
2) Saf tutma ile ilgili 2. saf tek kişi olmaz , ya da buna benzer ( tam hatırlamıyorum) bir durum varmıdır?
3) Farz ve sünnetlerin arasında başka şeyler yapılması uygun değil diye duymuştum daha önce. yakın zamanlarda ise tam tersini duydum. Fazlarla sünnetlerin arasını açmak daha iyidir gibi. Hangisi ?
4) Cemaatle kılınan namazlarda farz bitince cemaat safları bozup camiye dağılıyor. Bunun bir gerekçesi varmıdır? Aynı saf düzeni bozulmadan sünnet kılmaya geçilmesine mani bir hadis mi var?
5) Caminin içinde türbe veya mezar ( Afyon merkezde bi tane var, yıllar önce orada namaz kılmıştım) olması ve saflardan bazılarının bunun arkasında ( bu mezar namaz kılanın önünde kalacak bir yerde ve caminin içinde) namaz kılmaları durumu için bikaç cümle söylermisiniz.
6) Sadece farz kılarak o vakti eda etmiş oluyormuyuz ( bunu alışkanlık olarak yapmaktan bahsederek sormuyorum. ) Ve vakti kaçırmamak için örneğin öğlenin farzını ezan okunduktan sonra hemen kılsak, sonra , örneğin bir saatv sonra da , ikindiden önce sünnetleri kılsak bu olur mu? veya ikindi girer de sünnetleri kılamamış olursak öğlen namazımız eksik mi kalır ?

En doğrusunu Allah swt bilir. Allah swt kimin ibadetini kabül edecek , kiminkini kabül etmeyecek , bunun cevabı sadece ALLAH ın bilgisindedir. Ama ibadetin güzeline ulaşabilme yollarını öğrenmek için sorularımın , varsa Ayet , Hadis ve alimlerin bu konudaki açıklamalarını öğrenmek isterim.

7) Geçenlerde bi arkadaşımla seyahat ederken dedimki durayım da 2 rekat namazı kılayım,
O da bana dedi ki , drumadan da kılabilirsin. Bende direksiyondayım. Nası yani dedim. Direksiyonda kılabilir miyim ?
Sonra biz cevabını bulamadık. Soru: direksiyonda iken namaz kılınır mı? ( benim cevabım kılınmaz.) kılınır gibi bir cevap alırsam epey şaşırırım. Peşin peşin söyliyeyim

ALLAH Razı Olsun
C 1- Mesbuk (namaza 1. rekatta imama yetişemeyen) kimse olsun, ister 1. rekatta imama yetişen kimse olsun, yetiştiği rekatın rukusunda imamla birlikte en az (farz) 1 kere tesbih "subhane rabbiyel azim" diyecek kadar bulunabilirse o rekata yetişmiş / kılmış sayılır. Rûkudan sonra namaza yetişen (misal 4. rekatta secdeye yetişen) cemaatla kılma sevabı alır, fakat imam selam verdikten sonra kendisi selam vermeden kalkar ve 4 rekat daha namaz kılar.

C 2- Saf'ın arkasında tek başına namaza durulmaz, cemaat olmaz. bu sebeble önden bir kişi arkadaki musallinin yanına gelerek birlikte saf tutmalıdır.

Cemaatin Gerisinde Tek Başına Namaz Kılmanın Hukmu Nedir?

https://www.islam-tr.org/konu/cemaatin-gerisinde-tek-basina-namaz-kilmanin-hukmu-nedir.15199/

C 3 - 4- Farz namazın arkasında zikir, tesbihat ve dua vardır. Daha sonra nafileler / sunnetler kılınır. Yahut namazına göre sunneti kılmışsan, biraz bekleyib (konuşma, yürüme vs)'den sonra farz kılınmalıdır. Farz ve sunnet arası ayrılmalıdır.
Sunnetlerin farzların kılındığı yerlerden farklı yerlerden kılmaya gelirsek, Rasulullah'ın (s.a.v.) sunneti, mescidde insanların arasında kılmayıb, evlerine ayırmıştır. Bu uygulama bize örnek teşkil etmeldir, böylece riyadan da uzak olma döz konusudur. Ayrıca ahiratta namaz kılınan yerlerin farklı olması, yerlerin de şahidlik yapacak olmasından dolayı güzel bir uygulamadır.


1133- وَعنْ عُمَر بْنِ عطاءٍ أَنَّ نَافِعَ بْنَ حُبَيْر أَرْسلَهُ إلى السَّائِب ابن أُخْتِ نَمِرٍ يَسْأَلُهُ عَنْ شَيْءٍ رَآهُ مِنْهُ مُعَاوِيةُ في الصَّلاةِ فَقَالَ : نَعمْ صَلَّيْتُ مَعَهُ الجُمُعَةَ في المقصُورَةِ ، فَلَمَّا سَلَّمَ الإِمامُ ، قُمتُ في مقَامِي ، فَصلَّيْتُ ، فَلَما دَخل أَرْسلَ إِليَّ فقال : لا تَعُدْ لما فعَلتَ: إذا صلَّيْتَ الجُمُعةَ ، فَلا تَصِلْها حَتى تَتَكَلَّمَ أَوْ تخْرُجَ ، فَإنَّ رسولَ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم أَمرَنا بِذلكَ ، أَنْ لا نُوصِلَ صلاةً بصلاةٍ حتَّى نَتَكَلَّمَ أَوْ نَخْرُجَ.رواه مسلم .
1133. Ömer İbni Atâ’dan rivâyet edildiğine göre, Nâfi` İbni Cubeyr onu Sâib İbni Yezîd İbni Uhti Nemir’e göndererek, Muâviye’nin namaz kılarken kendisinde gördüğü durum hakkında bilgi istedi. Sâib de şunları söyledi:
- Evet, Muâviye ile birlikte maksurate cuma namazı kıldım. İmam selâm verince ben olduğum yerde ayağa kalkıp Cumuanın sünnetini kıldım. Muâviye evine gidince bana haber gönderdi ve şunları söyledi:
- Bir daha öyle yapma. Cumua namazını kıldıktan sonra biriyle konuşmadıkça veya mescidden çıkmadıkça Cumua namazına bir başka namaz ekleme. Zira Rasulullah bize, konuşmadıkça veya mescidden çıkmadıkça farz namaza bir başka namazı eklememeyi emretti.
(Muslim, Cumua, 73 ; Sunen-i Tirmizi, C. 5, 1133)


1130- عَنْ زيدِ بنِ ثابتِ رضِيَ اللَّه عَنْهُ ، أَنَّ النَّبيَّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قالَ : « صلُّوا أَيُّها النَّاسُ في بُيُوتِكُمْ ، فَإنَّ أفضلَ الصَّلاةِ صلاةُ المَرْءِ في بَيْتِهِ إِلاَّ المكْتُوبَةَ » متفقٌ عليه .
1130. Zeyd İbni Sâbit (radıyallahu anh)’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
Ey İnsanlar! Evinizde namaz kılınız. Zira farz namaz dışındaki namazların en makbulu, insanın evinde kıldığı namazdır.
(Buhârî, Ezân 81, İ’tisâm 3; Muslim, Musâfirîn 213; İbni Mâce, İkâmet 186, 198)


1132- وعَنْ جابرٍ رَضِي اللَّه عَنْهُ قالَ : قَالَ رسولُ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : « إذا قَضَى أَحَدُكُمْ صلاتَهُ في مسْجِدِهِ ، فَلَيجْعَلْ لِبَيْتهِ نَصِيباً مِنْ صَلاتِهِ ، فَإنَّ اللَّه جَاعِلٌ في بيْتِهِ مِنْ صلاتِهِ خَيْراً » رواه مسلم .
1132. Câbir radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
Biriniz farz namazını mescidde kıldığı zaman, o namazından evine de bir pay ayırsın. Zira Allah Teâlâ bu namaz sebebiyle evinde hayır yaratır.
(Muslim, Musâfirîn 210; İbni Mâce, İkâmet 186)

Farz Namazın Arkasından Yapılacak Tesbihat ve Duânın Delili Nedir?

https://www.islam-tr.org/konu/farz-...ilacak-tesbihat-ve-duanin-delili-nedir.29514/


C 5- Mescidin içerisinde (hele ki dediğiniz gibi safların arasında) mezar / türbe var ise, mezar sahibi peygamber dahi olsa orada namaz kılınmaz.

"Peygamberlerinin kabirlerini mescid edinen kimselere Allah'ın gazabı şiddetlidir"
(Muvatta', Kasru's-Salât fi's-Sefer 85.)

Ebu Hurayra (Allah ondan razı olsun), Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki:
Allah yahudiler ile hristiyanların canını alsın! Onlar peygamberlerinin mezarlarını mescid edindiler .”
(Buharî, Namaz, kitabı, Bab: 55, Hadis No: 437; Muslim, Kitab, Mescidler; bab: Mezarlar üzerine bina (türbe) yapmanın yasaklığı, Hadis No: 530)

C 6- Bir kimse sadece vaktin farzını kılacak olsa, namazı tamam (eda etmiş) olmuş olur. Namazın sunnetini diğer vaktin girmesinden önce olmak kaydıyla (farzdan 2 saat) sonra da olsa kılabilir.

Talha b. Ubeydullah (r.anh) şöyle anlatır:
Necid ahalisinden saçı darmadağın bir kimse Allah Rasulu'ne (a.s.) geldi. Uzaktan sesinin uğultusunu duyuyor, fakat ne söylediğini anlayamıyorduk. Nihayet Allah Rasulu'ne yaklaştı. Anladık ki İslâm'ın ne olduğunu soruyor.
Allah Rasulu de (a.s.): "Gündüz ve gecede beş namaz (var)" buyurdu.
O kimse: Üzerimde bu namazlardan başka da var mı? diye sordu.
"Hayır. Meğer ki kendiliğinden kılasın" cevabını verdi.
Allah Rasulu:"Bir de Ramadan ayı orucu" buyurdu.
O kimse: "Üzerimde bundan başkası da olacak mı?" diye sordu.
O da: "Hayır, meğer ki kendiliğinden tutasın" cevabını verdi.
(Talha der ki): Allah Rasulu ona zekâtı da söyledi.
O zat yine: "Üzerimde bundan başkası da olacak mı?" dedi.
Yine Allah Rasulu: "Hayır, ancak kendiliğinden vermen mustesnadır" buyurdu.
Bunu takiben o (Necid'li) adam: "Vallahi bunun üzerine ne arttırırım, ne de bundan eksiltirim" diyerek arkasına dönüb gitti.
Bunun üzerine Allah Rasulu (a.s.): "Eğer doğru söylüyorsa kurtulmuştur" buyurdu.
(Muslim)

C 7- Seyahat halinde iken araba üzerinde yolcuda olsan , şoför de olsan namaz kılamazsın. (Namazda kırmızı ışıkta duran kime itaat etmiş olur?) Özürsüz olarak Namazın farzlarını (kıble, kıyam, secde) terk edilmiş olduğundan batıldır.
Bu durum ancak, peşinde düşman varken korku durumunda söz konusu mumkun olabilir.


İlgili konu:

Korku Halinde Yürüyerek veya Binek Üzerinde Namaz Nasıl Kılınır?

https://www.islam-tr.org/konu/korku-halinde-yuruyerek-namaz-nasil-kilinir.29619/
 
Üst Ana Sayfa Alt