Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Ramazan Ayına Hazırlanmak

lost Çevrimdışı

lost

Üye
İslam-TR Üyesi
5808_1.jpg
Selefi salihin, kutsal Ramazan ayına büyük önem vererek Yüce Allah'a ibadet etmeye özen gösterirdi.

Öyle ki onlardan birçoğunun Ramazan'ın bitiminden sonraki altı ay boyunca oruçlarının kabul edilmesi için Allah'a yakardıkları ve altı ay, kendilerini bu büyük ibadeti tekrar yapabilme olanağına sahip olmak için bir sonraki Ramazan'a yetişebilmeleri için dua ettikleri bilinir.

Başka bir deyişle bu Ümmetin (Hz.Muhammed'in (sav) milleti) sadık öncülerinin Ramazan'a kavuşmak için nasıl hazırlandıklarını görebiliriz.

Ebu Bekir el Belhi (rahimehullah) dedi ki:

"Recep, tohum ekme ayıdır. Şaban, mahsülü sulama; Ramazan da ürün alma ayıdır."

Yine o şöyle demiştir:

"Recep rüzgar gibidir. Şaban, yağmur bulutuna; Ramazan ise yağmura benzer."

Burada bir soru ortaya çıkıyor:

- Ramazan için nasıl bir hazırlık yapmamız gerekiyor?

Cevap: Ramazan'a hazırlanırken şunları aklında tutun!

1. Samimi Tevbe:

Tevbenin sürekli olarak ve her zaman yapılması istenir. Fakat Allah'a ve O'nun yarattıklarına karşı işlediğiniz tüm günahlar için bu kutsal ayda tevbeye koşmak senin için daha iyi olacaktır.

Mübarek Ramazan'ın gelişiyle birlikte saf ve dingin bir kalple ibadetlere başlayabilirsin. Allah(c.c.), mübarek Kuran'da şöyle buyuruyor:

"... ve Allah'a tevbe ile dönün ey müminler, başarabileceğiniz kadar!"

Aghar bin Yasir el Müzeni (radıyallahu anh), Allah Resulü (s.a.s.)'nün şöyle dediğini rivayet etti:

"Ey müminler! Allah'a tevbe edin ve O'ndan af dileyin. Ben günde yüz defa O'na tevbe ederim."

2. Dua (yakarış)

Selefi salihinden bazılarının altı ay boyunca Allah'tan, bir sonraki Ramazan'a sağlıklı şekilde ulaşmak için ömür vermesini istedikleri rivayet edilmiştir. Sonra onlar, Ramazan'ın ardından gelen beş ayda, bu ay içinde işledikleri salih amelleri kabul etmesi için dua ederlerdi. Öyleyse sen de bu örneklere bakarak Allah'a, seni Ramazan'a sağlık içinde ve sağlam bir imanla ulaştırması için dua et. Ve O'ndan kendisine ibadet etmene ve salih ameller işlemene yardım etmesini dile!

3. Mübarek Ramazan ayının gelişinin ışığında sevinç:

Bu mübarek ayın gelişi, her şeyden evvel tüm miminler için büyük bir nimettir. Çünkü bu ay, bir bereket ayıdır. Bu, Cennetin kapılarının açıldığı; Cehennemin kapılarının kapandığı bir dönemdir. Kuran'ın gönderildiği aydır.

Allah(c.c.) buyuruyor ki:

"De ki: Allah'ın rahmeti ve bereketiyle sevinin' bu, onların biriktirdiklerinden daha hayırlıdır."

4. Terk Edilen Farz Oruçların Kazası:

Ebu Seleme (radıyallahu anh)'den şöyle rivayet ediliyor:

"Ayşe(r.a.)'yi şöyle derken işittim: Ramazan'da kaçırdığım günlerin orucunu sadece Şaban ayında tutardım".
İbni Hacer el Askalani(rahimehullah) diyor ki:

"Aişe'nin arzundan, Ramazan'ın kaçırılan günlerinin yerine bir sonraki Ramazan gelmeden evvel Şaban ayında oruç tutulması gerektiği çıkabilir."

5. İlim edinme Ramazan ayının asaletiyle alakalıdır ve orucun kesin şartlarındandır.

6. Seni Ramazan ayındaki ibadetlerinden alıkoyabilecek tüm işlerinin bir an önce tamamlanması

7. Ev halkına, Akrabalara ve Arkadaşlara Orucun Temel Kurallarını Anlatma. Küçükleri oruçta yer almaya teşvik ki böylece, İslam'daki bu temel ibadete çocukluklarından itibaren alışmış olsunlar.

8. Ramazan ayındaki oruca alışmak için, Şaban Ayında Oruç Tutmak

Ayşe(r.a.)'dan gelen sahih bir hadise göre o, şöyle demiştir:

"Allah Rasulü(s.a.s.), bazen öyle çok oruç tutardı ki biz O'nun o ayda hiç orucunu bozmadığını düşünürdük. Bazen de öyle çok bırakırdı ki biz O'nun hiç oruç tutmadığını söyleyecek olurduk. O'nun Ramazan haricinde tüm ay oruçlu olduğunu hiç görmedim. Diğer hiçbir ayda da Şaban'da tuttuğu kadar oruç tuttuğunu görmedim."

Yine Usame bin Zeyd(radıyallahu anh)'dan rivayet edildiğine göre O, şöyle demiştir:

"Ey Allah'ın Rasulü! Seni hiçbir ayda, Şaban ayında olduğu kadar çok oruç tutarken görmedim."

Rasulullah(s.a.s.) cevap verdi:

"İnsanlar, Recep ve Ramazan arasındaki bu ayı önemsemiyorlar. Bu ayda insanların amelleri Allah'a sunulur. Bu nedenle ben amellerimin oruçluyken sunulmasından hoşlanırım"

Bu hadis, Şaban ayında oruç tutmanın hikmetini, yani iş ve amellerin Allah'a sunulduğu gerçeğini açıklıyor. Bazı alimler de Şaban ayında oruç tutmanın bir başka hikmetini belirtmişlerdir. Bu oruç, farz olan ibadetten evvel yapılan sünnet ibadet gibidir. Böylece bir kişi, farz olan ibadetten evvel kendini hazırlamaktadır.

9. Kuran Okumak:

Seleme bin Süheyl (rahimehullah) şöyle derdi:

"Şaban, Kuran hafızlarının ayıdır."

Şaban geldiği zaman Amr bin Kays El-Malai (Radıyallahu anh), dükkanını kapatırdı ve kendini kendisini Kuran okumaya vakfederdi.

Şimdi tüm bunları söylerken kendi durumumuza bir bakalım ve dürüstçe cevap verelim. Biz bu mübarek ay için nasıl hazırlanıyoruz? Ve onu nasıl karşılayacağız?

Her şeye kadir olan Allah'tan oruç için hazırlanmamızda yardım ve desteğini niyaz eder, mübarek Ramazan ayıyla bereketli bir buluşma nasip etmesini dileriz.
 
Üst Ana Sayfa Alt