Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Sadece Kadınlara özgü Bazı Psikolojik Sorunlar

samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
Cinsel kimliğin temelleri, yaşamın ilk yıllarından itibaren oluşmaya başlar ve neredeyse tüm yaşam boyunca devam eder. Bu gelişim sürecinde, bir “erkek” veya “kız” olarak dünyaya gelen çocuklar sahip oldukları cinsiyete ait toplumsal ve kültürel normları yavaş yavaş içselleştirerek “cinsel kimliklerini” edinirler. Her iki cinsiyetin kendine özgü bazı gelişimsel özellikleri olsa da, belli bir yaşa kadar tüm çocukların gelişimi aşağı yukarı benzer bir rotayı takip eder ve karşılaşabilecekleri psikolojik sorunlar da az çok benzerlik gösterir.

Ancak, yaklaşık olarak 10-15 yaşları arasını kapsayan “buluğ çağı”yla (“puberte”, “erinlik”, veya “ön ergenlik”) birlikte, her iki cinsiyetin kendine özgü farklı gelişimsel görevler iyice belirginleşir ve dolayısıyla da “sadece erkeklere özgü” veya “sadece kadınlara özgü” psikolojik sorunlar görülmeye başlanır.



AYBAŞI KANAMALARI (“MENSTRÜASYON”, “ADET KANAMASI”, “REGL”):

Sadece kadınlara özgü ilk önemli psikolojik sıkıntı, buluğ çağında başlayan ve gerçek anlamıyla “kadın” olmanın ilk göstergesi sayılabilecek aybaşı kanamalarına yönelik olası olumsuz tepkilerdir.

Her kadında sağlıklı ve normal gelişimin bir parçası olan bu dönemin sıkıntılı ya da rahat bir biçimde atlatılabilmesi, adet kanamaları başlayan kız çocuğunun bu gelişimsel dönüm noktasına ilişkin duygularının, düşüncelerinin ve tutumlarının olumlu ya da olumsuz olmasıyla bağlantılıdır. Ve bu da anne-babasının, öğretmenlerinin, yakın çevresindeki diğer yetişkinlerin, ve çocuğun kendi yaşıtlarının bu yaşantıya ilişkin duygularıyla, düşünceleriyle, ve tutumlarıyla doğrudan bağlantılıdır.

Aybaşı kanamalarının başlamasına ilişkin olumsuz (ayıplayıcı, suçlayıcı, aşağılayıcı, vb.) bir tutum takınan anne-babalar ve yakın çevredeki diğer kişiler, çocukların kendi bedenlerine ilişkin olumsuz duygular (utanç, korku, kaygı, nefret) geliştirmesine ve olumsuz etkileri yıllar boyunca devam edebilecek psikoseksüel sorunlar yaşamasına neden olabilir.


AYBAŞI KANAMALARI ÖNCESİ PSİKOLOJİK GERGİNLİK (PRE-MENSTRÜAL SENDROM)

Aybaşı kanamasından 1 -2 hafta önce başlayan gerginlik, sinirlilik, yorgunluk, bunalma, eklem ağrıları, göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, vücutta su tutulmasına bağlı şişlikler ve kilo artışı gibi belirtiler premenstrual sendrom olarak tanımlanır. Bu durum adet dönemindeki hormonal değişimin sonucunda ortaya çıkar ve adet görülmesiyle birlikte sıkıntılar azalarak birkaç günde kaybolur. Premenstrüal sendrom belirtileri bazen çok hafif şiddette, bazen de kişinin iş hayatını ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek kadar şiddetli olabilir.


HAMİLELİK DÖNEMİNDE GÖRÜLEN PSİKOLOJİK SIKINTILAR:

Hamilelik dönemi, annenin ve babanın hayatlarında yepyeni bir rol almaya hazırlandıkları ve tüm ailenin hayatında büyük çaplı bir değişimin gerçekleştiği önemli bir dönüm noktasıdır. Hamilelik bir yandan mutlu ve heyecanlı bir bekleyiş olarak yaşanırken bir yandan da bazı psikolojik sıkıntılara zemin hazırlayabilir. Hamilelik döneminde görülebilen bazı psikolojik sıkıntılar şunlardır:

-birdenbire ortaya çıkıveren hüzün ve ağlama nöbetleri,

-konsantrasyon zorluğu, dikkat dağınıklığı, ve unutkanlık,

-cinsel isteksizlik,

-evhamlı düşünceler ve endişe (kaygı) duygusu,

-aşırı uyuma veya uykusuzluk,

-aşırı iştah veya iştah eksikliği,

-yoğun bir öfke ve hırçınlık,

-yoğun korkular ve kabuslar,

-yoğun bir gerginlik ve huzursuzluk,

-hayata karşı isteksizlik ve keyifsizlik,

-yoğun bir değersizlik ve yetersizlik duygusu,

-geleceğe ilişkin karamsarlık ve umutsuzluk,

-kendine veya bebeğe zarar verme düşünceleri

Bu psikolojik sıkıntıları bazı kadınlar hiç yaşamaz, bazıları çok hafif düzeyde ve zaman zaman yaşar, bazı kadınlar ise çok yoğun bir şekilde ve tüm hamileliği boyunca yaşar. Çocuk doğuracakları için kendilerini tamamen mutlu olmak zorundaymış gibi hisseden ve gayet doğal olarak yaşanabilen bu sıkıntılara anlam veremeyen bazı hamile kadınlar kendilerini suçlarlar, vicdan azabından dolayı yaşadıkları sıkıntıları çevrelerindeki kişilerle paylaşamazlar, ve sonuçta da yaşadıkları sorunlar katlanarak artar.

Hamilelik döneminde yaşan bu psikolojik sıkıntıları tetikleyebilecek bazı olası etkenler şunlardır:

-hamilelikle ilgili hormonal değişimler,

-kadının eşi veya ailesiyle yaşadığı ilişki sorunları ve çatışmalar,

-sosyal ve duygusal desteğin yetersiz olması, yalnızlık hissi

-gelecekle ilgili belirsizlik,

-değişmiş olan bedensel görünüme uyum sağlayamamak, kendini “çirkin” görmek

-yaşam şeklinin değişmesi (işi bırakmak, evde hareketsiz bir yaşam tarzına uyum sağlayamamak,vb),

-“annelik” rolünü almaya hazır olmamak,

-istek dışı gebelik,

-sorunlu yaşanan önceki gebelikler (düşük, kürtaj, ölü doğum, vb.),

-uzun ve stresli bir tedavinin sonucunda gebe kalmış olmak,

-anne karnındaki bebeğin sağlık sorunları,

-riskli ve zor gebelik,

-doğumla ilgili korkular,

-maddi zorluklar,

-yakın zamanda yaşanmış kayıplar,

-annenin kişilik özellikleri,

-geçmişte yaşanmış travmatik (örseleyici) olaylar


HAMİLELİK SONRASINDA GÖRÜLEN PSİKOLOJİK SIKINTILAR:

Bebeğin doğumunu takip eden ilk günlerde çoğu anne (ve baba) çok karmaşık duygular içindedir. Ailenin hayatı birden çok köklü bir biçimde değişmiştir. Anne ve baba kendisini yepyeni bir rol içinde buluverir. Aileye yeni bir üyenin katılmasıyla yeni bir ilişkiler dengesinin kurulması kaçınılmaz hale gelir. Bu değişime uyum sağlamak zorunda olan anne (ve baba), bir yandan tarifi imkansız bir mutluluk ve heyecan yaşarken öte yandan da hiç anlam veremedikleri bazı olumsuz duygular yaşar. Bu gayet doğal ve kaçınılmaz bir durumdur çünkü her köklü değişim kişiyi bir miktar strese maruz bırakır. Ama doğum sonrasında kendisini tamamen mutlu olmak zorundaymış gibi hisseden ve kendisine hiçbir olumsuz duyguyu (hüzün, öfke, kaygı, korku, vb.) yakıştıramayan bazı anneler bu duygularından dolayı kendilerini acımasızca eleştirip suçlarlar, bu duygularından dolayı eleştirilmekten ve yargılanmaktan korkarlar ve bu yüzden yaşadıkları sıkıntıları çevrelerindeki kişilere anlatmaya çekinirler. Bunun sonucunda da, yaşadıkları sorunlar katlanarak artar.

Hamilelik sonrasında yaşanabilen psikolojik sıkıntılar, hamilelik döneminde görülebilen ve bir önceki bölümde belirtilmiş olan psikolojik sıkıntılara benzer. Bunlara zemin hazırlayabilecek olası etkenler de yine bir önceki bölümde belirtilen etkenlerle aşağı yukarı aynıdır.

Bu psikolojik sıkıntılar hamilelik sonrasında bazen çok hafif düzeyde hissedilir, annenin gündelik yaşantısını ve “annelik” rolünü fazla olumsuz bir şekilde etkilemez, ve en geç 1-2 hafta içinde kendiliğinden yok olur. Ancak, bazı durumlarda bu sıkıntılar çok yoğun bir şekilde yaşanabilir, anneye ve dolayısıyla bebeğe zarar verecek duruma gelebilir, ve süresi 1-2 haftayı geçebilir. Her iki durumda da bu süreci daha kolay ve sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için bir uzman yardımı alınması gerekir.


MENAPOZ DÖNEMİNDE GÖRÜLEN PSİKOLOJİK SIKINTILAR:

Kadınının düzenli adet kanamalarının ve doğurganlık özelliğinin sona erdiği dönem, menapoz olarak adlandırılır. Menapoz da ergenlik dönemi, hamilelik ve doğum gibi kadının hayatında çok önemli olan çalkantılı bir dönüm noktasıdır.

Menapozun ilk belirtileri, aybaşı kanamalarının düzensizleşmesidir. Menapoz döneminde kadının vücudunda yaşanan hormonal değişimler sonucu aşırı terleme, sıcak basmaları , gerginlik, halsizlik, çarpıntı, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, ani öfke nöbetleri, aşırı duygusallık, alınganlık, keder duygusu ve çökkün ruh hali görülebilir.

Ancak, bu dönemde yaşanabilen psikolojik sıkıntıların sadece bedendeki hormonal değişimle ilgili olmadığı da söylenebilir. Çünkü menapoz dönemi, çoğunlukla çocukların büyüyüp evden ayrıldığı, çalışma hayatının sonuna yaklaşıldığı, ilerleyen yaşla birlikte bazı hastalıkların arttığı ve fiziksel aktivitelerin azaldığı, kişinin anne-babasının iyice yaşlanıp bakıma muhtaç hale geldiği veya vefat ettiği, kişinin yakın çevresinden birilerinin vefat ettiği bir dönem olarak bazı psikolojik sıkıntıların kaçınılmaz olarak yaşandığı bir dönemdir.



************************

Kadınlara özgü olan tüm bu psikolojik sıkıntıların hiçbiri çözümsüz değildir. Varolan durum (adet kanamaları, hamilelik, menapoz, vb.) belki değiştirilemez ama bu verili duruma ilişkin olumsuz düşünceler, duygular ve tutumlar değiştirilebilir. Bu da, yaşanan psikolojik sıkıntının en iyi çözümüdür.
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
ÖNEMLİ

başka psikolojik sıkıntıları da var bayanların. lakin garip karşılanır diye eklemedim.cinsellikle alakalı, ama hakkı anlatmaktan çekinmememiz lazım.yorum yaparsanız sevinirim. sıkıntı olmassa o bilgileri de yayınlamak istiyorum.sıkıntı olur derseniz eklemeyim.

Hazret-i Esma’nın Peygamber efendimize nasıl gusledileceğini sorarken utanması üzerine Hazret-i Âişe validemiz (Ensar kadınları ne iyidir; utanmaları dinlerini öğrenmekten men etmiyor) buyurdu. (Buhari)

Demek ki ayıp olur diye kendisine farz olan bilgileri öğrenmemek yanlıştır. Peygamber efendimiz mahrem konuları anlatırken (Allahü teâlâ hakkın anlatılmasından çekinmez) buyurmaktadır. (Tirmizi)

Aynı anlamda âyet-i kerime de vardır:
(Allahü teâlâ gerçeği söylemekten çekinmez.) [Ahzâb 53]
 
R Çevrimdışı

Rey_Han

Üye
İslam-TR Üyesi
Demek ki ayıp olur diye kendisine farz olan bilgileri öğrenmemek yanlıştır. Peygamber efendimiz mahrem konuları anlatırken (Allahü teâlâ hakkın anlatılmasından çekinmez) buyurmaktadır. (Tirmizi)
inş faydalanıcak birileri ççıkar bu konudan emeğine sağlık.....
çok şey eklemek isterdim yorum yapıp ama dediğin gibi biraz utangaçlık getiren bir konu
 
Hafsa binti Ömer Çevrimdışı

Hafsa binti Ömer

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
yook kardeş bence çok güzel ve bilgilendirici bir konu devamını bekliyoruz inş.doktora gidipte sormaya çekinilen konular olabilir tabiiki.. buradan isteyen okur faydalanır ...
 
cascade Çevrimdışı

cascade

Üye
İslam-TR Üyesi
Gerçekten bilgilendirici bir paylaşım herkes girsin okusun yoruma ne gerek var öğrenip alabilene ne mutlu Vesselam
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
kardeşim şunu demek istiyorum daha bi sürü sorunları var sadece kadınların. psikolojilerini etkileyen.
ben kestim yarısını diyorum. eklesem millet tepki gösterceğinden korkuyorum diyorum.
bilmem anlatabildim mi
 
cascade Çevrimdışı

cascade

Üye
İslam-TR Üyesi
Ben anlamışım ne demek istediğimi...Siz paylaşırsınız faydalanan faydalanmak isteyen girip okur...Böyle şeylerin sakıncalı olduğunu düşünen ise girmez...Zaten insanlar artık doktora da gidemez oldu kolay kolay...Bence güzel ve etkili olur fikrim bu Vesselam
 
Hafsa binti Ömer Çevrimdışı

Hafsa binti Ömer

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
kardeşim şunu demek istiyorum daha bi sürü sorunları var sadece kadınların. psikolojilerini etkileyen.
ben kestim yarısını diyorum. eklesem millet tepki gösterceğinden korkuyorum diyorum.
bilmem anlatabildim mi

ya kardeş haklısız fazla derine inilmemesinde fayda var ...şayet inilirse tepki gelmesi muhtemel olur ..aslında ilim ilimdir yani ilmin ayıbı olmaz ama bu bana göre ..herkes aynı düşenemeyebiliyor ...sonuçta bunlarda bilinmesi gereken önemli şeyler ..yine de paylaşımın için teşekkürler
 
cascade Çevrimdışı

cascade

Üye
İslam-TR Üyesi
Şu hayatta o kadar çok şeyden tepki alıyoruz ki abla nedense bu hep İslami Konularda Oluyor yada faydalı şeylerde hepimizde Nasrettin Hoca vurdumduymazlığı olsa ne güzel olurdu değil mi daha rahat yaşardık en azından O Zat ne güzel demiş:
"Milletin Ağzı Toraba Değil ki Büzesin"
Vesselam :)
 
T Çevrimdışı

tewhid-el-hak

Üye
İslam-TR Üyesi
ÖNEMLİ

başka psikolojik sıkıntıları da var bayanların. lakin garip karşılanır diye eklemedim.cinsellikle alakalı, ama hakkı anlatmaktan çekinmememiz lazım.yorum yaparsanız sevinirim. sıkıntı olmassa o bilgileri de yayınlamak istiyorum.sıkıntı olur derseniz eklemeyim.

Hazret-i Esma’nın Peygamber efendimize nasıl gusledileceğini sorarken utanması üzerine Hazret-i Âişe validemiz (Ensar kadınları ne iyidir; utanmaları dinlerini öğrenmekten men etmiyor) buyurdu. (Buhari)

Demek ki ayıp olur diye kendisine farz olan bilgileri öğrenmemek yanlıştır. Peygamber efendimiz mahrem konuları anlatırken (Allahü teâlâ hakkın anlatılmasından çekinmez) buyurmaktadır. (Tirmizi)

Aynı anlamda âyet-i kerime de vardır:
(Allahü teâlâ gerçeği söylemekten çekinmez.) [Ahzâb 53]



Allah senden razi olsun quarantine abi
 
temin_dari Çevrimdışı

temin_dari

Üye
İslam-TR Üyesi
bu konuda bi kitap vardı "nevzat tarhan-kadın psikolojisi" güzel bir anlatımı vardı hele evlenme öncesi erkeklere yararı olur...
 
R Çevrimdışı

Rey_Han

Üye
İslam-TR Üyesi
"Milletin Ağzı Toraba Değil ki Büzesin"
Vesselam :)[/QUOTE]

bence devam edilebilinir konuya...
 
Üst Ana Sayfa Alt