Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Sırt Ağrıları

MuhacirSelman Çevrimdışı

MuhacirSelman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
17957d1316092550-sirt-agrisi-sirt-agrilari-sirt-agrisi-nedenleri-sirt-agrisi.jpg



Günümüz insanı herzamankinden daha fazla stres ve gerılım altında yaşar oldu.
Fıtratına uygun olarak yaşamak yerıne de mekanik ortamlarda, çeşitli teknolojik ürünlerle ve onların yaydıgı elektromanyetık ortamlarda, havası kirli, oksijeni az, doğallıktanda uzak mekanlarda hayat sürmenin bedelini ise sağlığını kaybederek ödemeye başladı. Son yüzyılda tıp literatürüne giren fıbromiyaljı yorgunluk hastalıgı; şişmanlık; kalp damar hastalıgı; beyin felci; kanser gibi hastalıklardaki inanılması zor artışta ilk akla gelen sebep, bu yaşam biçimi olsa gerek.

Giderek daha sık görmeye başladıgımız sırt ağrısı herkesin ortak bir problemi haline geldi;hemen herkesin ortak derdi olan sırt ağrısı ile nasıl mücadele edebiliriz?. Her sırt ağrısı önemlimidir? gibi sorularında aydınlanacagını umarak biraz detaya inmek istiyorum.
Sırtımızı şöyle derinlemesine düşündüğümüzde: Cilt, ciltaltı yağ ve bağ dokusu kaslar ve daha derinde de kemik, akciger ve kalp mevcuttur. Sırt ağrısı ile gelen bir hastada yukarıda belirttiğimiz organları aklımıza getirmekle birlikte, tecrübemizle de bazı ön düşünceleri hemen oluşturabiliyoruz. Pratik olarak, bu yakınma ile gelen hastalarda çok sıklıkla kas ve sırt omurlarında duruş, oturuş hatalarından kaynaklanan zorlanma ve gerilimi buluyoruz. Bilgisayar kullanımı, oturulan sandalye ile masanın uyumsuzluğu, belirli bir pozısyonda sabit uzun süre durmak zorunda kalma veya kollarımızla taşıdığımız eşyaların ağırlıgının orantısız olması gibi sebeplerle sırt kaslarına yaptığımız tek taraflı dengesiz darbe ile orta ve uzun vadede şikayetlerin başlamasına sebep olabiliyor.
Şişmanlık kilo ile boy uyumsuzluğu, öne eğilerek çalışma, sırta yönelik travma, depresyon ve sıkıntı ile seyreden ruhsal hastalıklar, çeşitli darbeler, burkulma, spazm gibi sebeplerlede sırt ağrısının başladığını biliyoruz.
Peki bu kadar farklı sebeplerden oluşabilen sırt ağrılı bir hastaya biz hekimlerin yaklaşımı nasıl olmalı?
Bu çok önemli olup, tamamen pratik tecrübelerimizin de etkisi ile çözümlenmeye çalışılmalıdır. Ayrıntılı bir nörolojik değerlendirme yaptıktan sonra, ağrının merkezine yönelik değerlendirmeye göre tetkikleri tamamlayıp, sebebe göre olmalıdır. Kas gevşetici analjezik ilaçlar yanında, stres ve gerilimde söz konusu ise, derhal bu yöndende tedavi geciktirilmemelidir. Fizik eksersiz ve lokal tedavilerin yanında, vakasına göre akupunktur, tens relaksasyon, bıofeedback, manuplatıf yöntemler, hidroterapi ve kaplıca yanında magnetik tedaviler vakasına sebebe ve ağrının ciddiyetine göre seçilerek uygulanmalıdır. Tecrubelerime göre tedavi biraz ciddiye alındığında bir kaç haftada neticeye ulaşabilmekteyız.

Dr. Ali Akben
Vuslat Dergisi
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
arkadaşın sunduğu resimdeki adam sırtına tutmuyor zati.
resimdekinin tuttuğu yerden az yukarsı ağrılar, (doktor daha iyisini bilirde) genelde mide yanmalarına işaretdir.
 
Üst Ana Sayfa Alt