Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sünnet Olarak Kılınan Namazlardan Sonra Cemaatle Dua Yapmak Caiz mi?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
SORU : Sünnet Olarak Kılınan Namazlardan Sonra Cemaatle Birlikte Dua Yapılması Bid'at midir? Bu konuda uygulanmış bir hadis var mıdır? Mesela yağmur-istiska, Husuf, kusuf namazları, Bayram namazları vb namazlarda cemaatle dua edilmesi sahih midir?

Bize Sufyân (ibn Uyeyne), Abdullah ibn Ebî Bekr'den tahdîs etti. O da Abbâd ibn Temîm'den işitmiştir; o da amucası Abdullah ibn Zeyd'den. O şöyle demiştir:
Peygamber (s.a.v.), yağmur isteme duası yapmak üzere sahra namazgahına çıktı, orada kıbleye yöneldi, iki rek'at namaz kıldırdı ve ridâsını tahvîl etti.
Sufyân dedi ki: Bana el-Mes'ûdî, (mezkûr Abdullah'ın babası olan) Ebû Bekr'den haber verdi. O (kalb etmeyi tefsîr ederek): Ridâsının sağ yanını sol yanı üzerine getirdi, demiştir
(Buhari, Yağmur namazı, Bab 18, Hadis no : 21)


Eyyûb ibn Suleyman şöyle dedi: Bana Ebû Bekr ibn Ebî Uveys, Suleyman ibnu Bilâl'den tahdîs etti. Yahya ibnu Saîd şöyle dedi: Ben Enes ibn Mâlik'ten işittim, o şöyle dedi:
Sahra ahâlîsinden A'rabî bir adam cumua günü Rasûlullah'a geldi ve: Yâ Rasûlallah, hayvanlar helak oldu, çoluk çocuk helak oldu, insanlar da helak oldu, dedi.
Rasûlullah (s.a.v.) iki elini kaldırıb duâ etti: İnsanlar da Rasûlullah ile beraber ellerini kaldırıp duâ ettiler.

(Buhari, Yağmur namazı, Bab 20, Hadis no : 23)
Enes dedi ki: Henüz mescidden çıkmamıştık ki, üzerimize yağmur yağmaya başladı. Artık öteki cumua oluncaya kadar üzerimize hep yağmur yağdı durdu. O zât, Allah'ın Peygamberi'ne geldi ve: Yâ Rasûlallah, yolcular yolların kapalılığından artık usandı ve yollar geçilmez oldu, dedi.

Ve Uveysî şöyle dedi: Bana Muhammed ibn Ca'fer, Yahya ibn Saîd ile Serik'ten tahdîs etti. O ikisi de Enes'ten işitmişlerdir. Enes: Peygamber (s.a.v.) iki elini, ben koltuk altlarının beyazını görünceye kadar kaldırdı, demiştir.

Duâ ederken elleri gökyüzüne yöneltmek, Azîz ve Celîl olan Rabb'a karşı tezellul ma'nâsını ifâde ettiğinden, duâ âdâbındandır. Ancak duanın bu edebi hakkında küçük bir ihtilâf da vardır: Muslim ile Tirmizî'nin rivayetlerinde Umâre ibn Rueybe es-Sakafî (r.anh), Irak Vâlîsi Bişr ibn Mervân'ın minber üzerinde ellerini kaldırmış, duâ ettiğini görünce:
"Şu kısacık ellerin Allah belâsını versin. Vallahi ben Rasûlullah'ı duâ ederken gördüm. Şu kabarcıktan ziyâde ellerini kaldırmıyordu" demiş ve söylerken şehâdet parmağı ile ölçüsünü göstermiştir. İşte bu rivayete dayanarak imâm Mâlik -bir rivayete nazaran- duâ esnasında ellerini kaldırmanın mekruh olduğuna kaail olmuştur. Diğer âlimler ise, herhangi duada elleri kaldırmak caizdir, derler. Buhârî de cumhurun kaail olduğu bu cevazı te'yîd için, bu hadîsi bu başlık altında tekrar etmiştir.
Duâ âdabından biri de sonunda ellerini yüze sürmektir. Bunun delili, Tirmizî'de Abdullah ibn Umer'in rivayet ettiği hadîstir.



Güneş Tutulması Namazı


Ebû Mûsâ el-Eş'ârî (r.anh) şöyle demiştir:
Güneş tutuldu. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.) bunun saat (yânî kıyamet alâmeti) olmasından korkarak belinleye belinleye telâşla kalktı ve mescide geldi. Ve o zamana kadar asla yaparken görmediğim en uzun kıyam, en uzun rukû' ve en uzun sucûdlarla namaz kıldırdı ve: "Allah Taâlâ'nın göndermekte olduğu işte bu âyetler, hiçbir kimsenin ölmesinden, ve hayâtından dolayı olmaz. Lâkin Allah bu tutulma ile kullarını korkutur. Binâenaleyh sizler bu kabilden (korkunç) birşey gördüğünüz zaman hemen Allah'ı zikr etmeye, Allah'a dua etmeye ve Allah'tan mağfiret istemeye (koyulup) sığınınız" buyurdu.

(Buhari, Kusuf namazı, Bab 14, Hadis no : 18)
 
Üst Ana Sayfa Alt