Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sünnetleri Uygulamamak Haram mı? Sünnetin Çeşitleri Nelerdir?

siyah Çevrimdışı

siyah

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum.
Yoksa kendi aralarında haram-mekruh-mustehab ayrılırlar mı? Bunu neye göre anlarız.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Selamun aleykum.
Yoksa kendi aralarında haram-mekruh-mustehab ayrılırlar mı? Bunu neye göre anlarız.
Âleykum selam we rahmetullah;

"De ki, siz gerçekten Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve suçlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok esirgeyici ve bağışlayıcıdır." (Âl-i İmran 31)

"Kim peygambere itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse, biz seni onlara bekçi olarak göndermedik." (Nisa 80)

Rasûlullah (s.a.v.)'ın Fiilleri 3'e Ayrılır:

1- Peygamber'in bir beşer, bir insan olarak yaptığı fiillerdir:

Yeme, içme, giyinme, uyuma, yatıp kalkma gibi. Bu fiiller genel olarak ummeti bağlamaz. Çünkü bunlar Allah elçisinden bir peygamber sıfatıyla değil bir insan olması sıfatıyla meydana gelmiştir.
Bununla birlikte, ashab-ı kiramdan, Allah elçisini bu gibi fiillerinde de izleyenler vardı. Abdullah b. Ömer bunlardandır.
Peygamber'in ticaret, ziraat, savaş tedbirleri, hastalık tedavisi gibi dünyevî işlerde kendi görgü ve tecrübesine dayanarak yaptığı davranışlar da bu kısma girer. Çünkü bunlar şahsi tecrübeyle ilgilidir.
Buna şu olayı örnek verebiliriz:
Peygamber, Medine'lilerin hurmaları aşıladıklarını görünce, aşılamamalarını bildirdi. Ancak ertesi yıl iyi ürün alınmadığını görünce; hurma bahçesi sahiblerine "Siz dünyanıza ait işleri daha iyi bilirsiniz" (Muslim, Fezâil, 141; İbn Mâce, Ruhun, 15) buyurdu.

Bedir Savaşı sırasında da savaş tecrübesine dayalı şöyle bir olay yaşanmıştı. Peygamber, orduyu bir yere konaklatmak istedi. Hubâb b. Munzir bu yerleştirmenin vahye mi, yoksa savaş taktiğine mi dayandığını sordu. Allah elçisinin, bunun bir savaş taktiği olduğunu söyleyince, Hubab b. Munzir bu konaklama yerinin uygun olmadığını söyledi ve daha uygun yeri göstererek, gerekçelerini açıkladı. Bunun üzerine, ordu Hubâb'ın belirlediği yere yerleştirildi (Kettânî, et-Terâtibu'l-İdâriyye, Beyrut (t.y), II, 384).

2- Peygamber'in sırf kendisine mahsus olduğu şer'i bir delille belirtilmiş olan fiilleri:

Gece teheccud namazı kılması (Muzzemmil, 1-4; İsrâ, 79), Ramadan'da "visal orucu" tutması, dörtten fazla kadınla evlenmesi buna örnek olarak zikredilebilir.
Diğer müslümanlar, Peygamber'in bu fiillerini kıyas yoluyla delil olarak alamazlar. Çünkü bunların Peygamber'e ait oluşunda şer'i deliller vardır.

3- Peygamber'in teşrîi nitelikli fiilleri:

Namaz kılışı, oruç tutuşu, haccedişi, ziraat ortaklığı kuruşu, borç alıp vermesi gibi:
Bu tür fiilleri sünnet olup bunlara uymak gerekir. Bu fiilleri de ikiye ayırmak mümkündür.

a) Kur'ân'ın mucmellerini açıklamak için yaptığı fiiller.
Bunlar Kur'ân'ın tamamlayıcısı sayılırlar ve hangi mucmeli açıklamışlarsa onun hükmünü alırlar. Mucmel ifadenin hükmü vacibse; onu açıklayan sünnetin hükmü de vacib, mucmelin hükmü mendubsa, açıklayıcı sünnetin hükmü de mendup olur.

b) Peygamber'in bağımsız olarak ve bir işin mubah oluşunu göstermek üzere yaptığı fiiller.
Bu çeşit fiillerin vucub, nedb veya mubahlık gibi şer'î niteliği bilinir. Bunlara ummetin de uyması gerekir ve fiil yukarıdaki hükümlerden birisine uyar. Çünkü Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle buyurulmuştur:
"Şubhesiz Allah'ın Rasûlüunde, sizin için Allah'a ve âhirat gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok ananlar için mükemmel bir örnek vardır" (Ahzâb, 21)

Sonuç olarak sünnet, Kur'ân'dan sonra ikinci asıl kaynak olup, İslâm'ın pek çok hükmü ve belki İslâmî muessese ve esasların bütünlüğü sünnetle tamamlanmıştır.
 
Üst Ana Sayfa Alt