Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Taksitli Altın Almanın Hükmü Nedir?

A Çevrimdışı

Ali Özturk

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum.

Kuyumcu bir tanıdığımız taksitli altın satıyor memnun olduğu müşterilerine. Bir yatırım için para gerekti ve ben de bu yola başvurup aldıktan sonra altını bozdurup paraya çevirerek işime kullanmak istedim. Fakat sorunca caiz olmadığını söylediler böyle bir alışverişin. Altının sadece altın (para) ile alınabileceğini belirtti sorduğum kişi.

Aldığım kuyumcu herhangi bir faiz uygulamıyor. Altını ödediğimiz günün gram fiyatı üzerinden ödüyoruz.
Mesela 100 gram altını ayda 10 gram ödemek üzere alınca, her ay ödediğim günde altının gram fiyatını 10 ile çarpınca çıkan rakamı ödüyoruz.

Bugün bir kişi de böyle bir alışverişin mahsuru olmadığını belirtti.

Bu hususu caizse veya değilse delilleriyle anlatır mısınız?

Allah razı olsun.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah;

Karşılığı sonradan verilmek üzere (veresiye) veya kredi kartıyla vâdeli - taksitle altın almak, Hanefî mezhebinin çoğunluk âlimlerine göre kesinlikle câiz değildir. Çünkü sarf yani altın veya döviz bozdurma işlemlerinde “yeden bi yedin” (elden ele, nakit) yani her iki tarafın da peşin olması, karşılıklı alıp - vermesi gerekir.

Altın (sarf) ticaret ilişkilerinde üç şart bulunması gerekir:

1- Satıcı ile alıcı bir arada bulunarak “icab” yani teklif ve “kabul”de bulunmaları.
2- Satıcı ile alıcı, alışveriş mahallinden ayrılmadan önce iki bedeli, yani satılan şey ile karşılığı el ile veya cebe bırakmak gibi bir şekilde teslim almalıdırlar. Teslim almadan ayrılırlarsa fâiz meydana geleceğinden satış fâsid olur. Yalnız iki bedelin teslim alınması için hazırlanması yeterli değildir.
3- Satış muamelesinde muhayyerlik (serbestlik) şartı ve te'cil yani veresiye bulunmamalıdır. Çünkü bunlar, ayrılmadan önce teslim almaya mânidir. Bunlar ile âkid fâsid olur.

Bundan dolayı mesela altın veya gümüş ile süslenmiş bir kılıcı veya bir levhayı, veresiye / taksitli olarak ne altın ile ve ne de gümüş ile satmak câiz değildir. Çünkü bu satış, bunlardaki ziynet makamında bulunan altın veya gümüş hakkında bir bey’i sarf demektir. Sarfta ise vadeli olmak câiz değildir. Bu vâde, akdi fâsid kılar.

Bir sarf satışının sahih olabilmesi için bu üç şartın mutlaka bulunması gerekir. Bulunmazsa faiz meydana geleceğinden satış fâsid olur. Bu kısa izahattan anlaşıldı ki: Altın, gümüş ve döviz alım-satımlarında veresiye satış câiz değildir. Mutlaka peşin olması gerekir. (Alemgir, el-Fetâva'1-Hindiyye, 3, 217-218, 524)
 
Üst Ana Sayfa Alt